McLaren GTR Senna McLaren GTR Senna
McLaren Senna je bil prvič predstavljen javnosti na avtomobilskem salonu v Ženevi marca leta 2018. Hkrati z njim so predstavili tudi ‘hudo’ izvedbo GTR... McLaren GTR Senna

Izjemen primerek tudi za ljubitelje miniatur, znamke McLaren in legendarnega dirkača Ayrtona Senne.

McLaren Senna je bil prvič predstavljen javnosti na avtomobilskem salonu v Ženevi marca leta 2018. Hkrati z njim so predstavili tudi ‘hudo’ izvedbo GTR Senna s 4-litrskim motorjem V8. Z močjo 825 ‘konj’ velja GTR Senna za najbolj ekstremni McLaren vseh časov. Načrtovan je bil za dirke in izdelan v omejeni seriji 75 primerkov.

Senna je McLarnov cestni avtomobil, ki naj bi dosegal še boljše čase krogov na dirkališčih. Sloni na njihovem modelu 720S, se pa že od daleč vidi, da so veliko razvoja namenili aerodinamiki, hkrati pa so dodelali tudi nosilni okvir in motor. Gre za njihov 4-litrski V8, ki tu ob pomoči dveh turbopuhal zmore 800 Njutonmetrov ter 588 kilovatov, nima pa, tako kot denimo njihov P1, elektromotorja za hibridizacijo – manjši skupni masi na ljubo. Menjalnik je 7-stopenjski dvosklopčni, pogona seveda na zadnji kolesi, zavore so Brembove, gume pa Pirellijeve. Do 100 naj bi pospešil v 2,8, do 200 pa v 6,8 sekunde.

  • McLarenGTRSenna_2
  • McLarenGTRSenna_3
  • McLarenGTRSenna_4
  • McLarenGTRSenna_5

GTR Senna je še izboljšan: menjalnik (še vedno dvosklopčni) je dirkaški, podvozje je še bolj dodelano, v motorju je 607 kilovatov, gume so dirkaške brez profila na drugačnih kolesih, aerodinamika je še bolj naravnana na močan pritisk na osi, v nasprotju s Senno pa je GTR Senna namenjen seveda zgolj dirkališčem.

Zdaj je podjetje BBR predstavilo ta nenavadni in čudoviti avtomobil v merilu 1:18, izdelan v vrhunski kakovosti. Izredno natančno je izdelana tudi grafika, ki je precej zahtevna za aplikacijo, posebej karbonski elementi. Cena modela je 400 evrov.

Georg Gedl

Foto: BBR

Preberite tudi