Citroën 2CV Charleston Citroën 2CV Charleston
Oktobra 1980 je Citroën na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil posebno serijo dvobarvnega 2CV Charleston, ki je sprva bila omejena na 8.000 vozil v... Citroën 2CV Charleston

Charleston je imel, poleg značilne barve, povečano moč motorja na 22 kilovatov in kolutne zavore ob menjalniku. Miniatura predstavlja serijsko različico.

Oktobra 1980 je Citroën na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil posebno serijo dvobarvnega 2CV Charleston, ki je sprva bila omejena na 8.000 vozil v enem samem letu in je takrat stala 24.800 frankov.

Kot je bilo navedeno v takratnem sporočilu za javnost, so, »da bi zadovoljili puriste 2CV«, žarometi spet okrogli in z rdečim ohišjem. Charleston je s svojim elegantnim in nenavadnim retro slogom očaral oboževalce Spačkov.

  • CITROEN 2CV CHARLESTON 1
  • CITROEN 2CV CHARLESTON 2c
  • CITROEN 2CV CHARLESTON 3
  • CITROEN 2CV CHARLESTON 4

Zaradi velikega uspeha se je julija 1981 Citroën odločil za serijsko proizvodnjo 2CV Charleston v tovarni v Levalloisu. Ta se je od omejene serije razlikovala po kromiranem ohišju žarometov in po sivih sedežnih prevlekah z diamantnim vzorcem. Sprva so ga prodajali v rdeče-črni kombinaciji, kasneje, julija 1982, v kombinaciji rumene in črne, nato pa so ga julija 1983 nadomestili z različico dveh sivih in sicer nočne in kormoransko sive.

Proizvodnja se je nadaljevala leta 1988 v tovarni Mangualde na Portugalskem. Modele, proizvedene na tem mestu, lahko prepoznamo po šipah z imenom španskega proizvajalca stekla Covina. 27. julija 1990 ob 16.30 je proizvodno linijo zapustil zadnji Charleston.

Priznani francoski proizvajalec miniaturnih avtomobilov Solido je bil ustanovljen leta 1930, od leta 2015 pa je v lasti podjetja Simba-Dickie, velikega nemškega podjetja za igrače, kamor spada tudi Schuco. Solido ima veliko izbiro modelov v merilih 1:43 in 1:18.

Solido proizvaja Citroën 2CV Charleston v merilu 1:18 v dveh različicah: v rdeče-črni in rumeno-črni kombinaciji. Modeli kažejo izjemno kakovost tudi v najmanjših podrobnostih.

Georg Gedl

Foto: Solido