Avtomobilski teden 16, 2017 Avtomobilski teden 16, 2017
Škandal ‘Diesel-Gate’ je že več kot leto in pol stalnica avtomobilskega življenja. Če se je najprej zdelo, da ga bo koncern Volkswagen (VW) prebavil... Avtomobilski teden 16, 2017

Volkswagen predstavlja novo električno vozilo I.D. CROZZ in hkrati napoveduje pospešeno električno ofenzivo.

Škandal ‘Diesel-Gate’ je že več kot leto in pol stalnica avtomobilskega življenja. Če se je najprej zdelo, da ga bo koncern Volkswagen (VW) prebavil tako mimogrede ali ob pomoči stekleničke Donata, je že dolgo jasno, da je bila to zgolj pobožna želja. Ampak vse bolj postaja očitno, da je vse skupaj za VW velika prelomnica – in ne le z negativnim predznakom.

Na tokratnem šanghajskem avtomobilskem salonu, ki je odprl vrata v začetku tedna, namreč VW predstavlja novo študijo z oznako I.D. CROZZ. To je že tretji študijski predstavnik nove generacije »brezemisijskih vozil z velikim dosegom, karizmatičnim dizajnom električne mobilnosti in novim notranjim svetom«, kot  je germanski koncern zapisal v svojem sporočilu za javnost ob šanghajski premieri. To bo prvi električno gnani Crossover Utility Vehicle (CUV), ki združuje lastnosti kupeja in športnega terenca. Tovarna k temu pripenja še nekaj osnovnih tehničnih podatkov: največja hitrost naj bi bila okoli 180 kilometrov na uro, z enim polnjenjem baterije naj bi bilo mogoče po kriteriju NEVC prevoziti 500 kilometrov, na hitri polnilnici naj bi se 80-odstotno napolnila v kratkih 30 minutah. Upravljanje s kretnjami dobiva domovinsko pravico, vse bo seveda digitalno, to bo, pravijo, pametni telefon na kolesih. S tekočih trakov naj bi po teh napovedih pripeljal leta 2020. Je kaj novega?

Novo je tisto, kar spremlja predstavitev I.D. CROZZ. Herbert Diess, predsednik uprave znamke Volkswagen, človek, ki očitno dovolj trdno sedi v sedlu, je jasen: do leta 2025 želijo prodajo vozil z izključno električnim pogonom povečati na milijon! Napoved sicer ni originalno nova, slišati jo je bilo tudi že prej, vendar postaja očitno, da VW neizpodbitno obrača nov list v svoji zgodovini. Prodaja električnih oziroma alternativnih avtomobilov v Nemčiji je nekako v plenicah, toda Kitajska je pred nedavnim napovedala okoljsko ofenzivo, s katero naj ne bi izboljšali podnebnih razmer le v mestih, pač pa v vsej državi. In Kitajska za VW predstavlja izjemno pomemben, skoraj usodni trg, ki se vse doslej ni veliko zmenil za ‘Diesel-Gate’. Nova električna usmeritev VW tako ne more biti izjemno presenečenje, toda precej nesporno je, da se je rodila veliko prej, kot bi se sicer. Goljufija, ki je Nemcem odnesla izjemno veliko denarja, močno škodovala ugledu zlasti v zahodnem svetu, se je po drugi strani izkazala kot sunek, ki največji svetovni avtomobilski koncern očitno in dokončno potiska v električno avtomobilsko orbito. Ali povedano malenkost drugače – vsaka stvar je za nekaj dobra, morda tudi ‘Diesel-Gate’.

***

Tesla kliče na izredni pregled več kot 50 tisoč avtomobilov, to pa je največji vpoklic v zgodovini te hiše.

Pred tednom dni je Tesla Inc. slovitega Elona Muska razburjala predvsem s svojo borzno in tržno (kapitalsko) vrednostjo. Naj ponovim: prvič v zgodovini ameriške avtomobilske industrije največ vredno avtomobilsko podjetje ni domovalo v Detroitu, pač pa v kalifornijskem Palo Alto, kjer je doma Tesla. Za milijon dolarjev so prehiteli General Motors (GM), pa čeprav je v Palo Alto nastalo vsega 80 tisoč Tesl, pri GM pa so naredili 9,7 milijona avtomobilov. In to predvsem ali zgolj zaradi tega, ker je Elon napovedal revolucioniranje izdelave in znova ponovil napoved o produkciji 500 tisoč vozil že v prihodnjem letu. Vrednost delnic je občutno poskočila in kapitalska vrednost avtomobilskega liliputanca je prekosila vrednost prej omenjenega detroitskega velikana. Tako pač deluje Amerika in seveda borza.

Sedaj je Tesla znova v ospredju. Manj kot prejšnji teden, čeprav si novica zasluži vsaj približno enako pozornost. Takole gre: zaradi težav z električno ‘ročno’ zavoro bodo na izredni pregled poklicala približno 53 tisoč Tesel, in sicer modela S in X. To bo največji vpoklic v dosedanji zgodovini te avtomobilske hiše. Gre za vozila, ki so jih naredili od lanskega februarja do oktobra, tovarna pa sporoča, da se zaradi napake ni zgodila nobena nesreča. Sporna zavora je izdelek znanega italijanskega specialista Freni Brembo SpA, pri Tesli pa pravijo, da bo pregled oziroma zamenjava problematičnega dela električne zavore trajala vsega 45 minut.

In kako je reagiral sloviti Wall Street? Vrednost Tesline delnice se je znižala za odstotek na 302 dolarja. Premalo, da bi zaradi tega kapitalska vrednost Tesle Inc. padla pod vrednost General Motorsa.

***

Kodiaq gre v promet veliko bolje, kot so domnevali. Nanj je treba čakati.

Oksimoron je bistroumni nesmisel oziroma paradoks. Denimo sladka težava. Takšno težavo naj bi imel trener, ki ima toliko dobrih igralcev, da težko sestavi moštvo. Sladke težave naj bi imeli tudi bogati ljudje – ker imajo vse, kar je mogoče kupiti z denarjem, in še več. In sladke težave so doma tudi v avtomobilski industriji: kupcev je toliko, da jim ne moreš ustreči in čakajo v vrsti. Recimo, da jih ima češka Škoda.

Tovarni iz Mlade Boleslav, že od konca devetdesetih prejšnjega stoletja v naročju nemškega Volkswagna (VW), gre kot po maslu. Že Octavia je bila svojevrsten fenomen, sedaj je to še veliko bolj Kodiaq, prvi veliki športni terenec in prva Škoda s sedmimi sedeži na krovu. Ko je bil avto skoraj v embrionalni fazi, so slovensko prodajo v najboljšem primeru ocenjevali na 300 do 400 vozil  v letu dni. Toda še prej, preden je avto pripeljal na slovenski trg, so bili vsi Kodiaqi – približno 418 – prodani. Slovenski zastopnik se trudi zagotoviti dodatne količine, a mu bodo težko ustregli, saj gre avto dobro v promet tudi drugje, slovenski trg pa jim v tem pogledu ne more konkurirati. Vse to tudi pomeni, da bo veliki češki SUV k nam prihajal skoraj po kapljicah oziroma bo treba nanj čakati. In tukaj se pojavi zanka – koliko časa, če sploh, so kupci pripravljeni čakati na avto, ki stane v najcenejši verziji konkurenčnih 20.990 evrov?

Čakalne vrste niso poseben fenomen. Toda razlike obstajajo: kar pogosto se zgodi, da je čakanje na izjemno drag avtomobil dolgo, tako dolgo, da se raztegne čez dvanajst mesecev. Tudi ko je japonski Nissan pred desetletjem predstavil svoj Qashqai, začetnika športno terenske revolucije, ki še kar traja, se je čakanje nanj podaljšalo čez vsako spodobno mero in mejo. Ampak eno je stanje v vrsti za ekskluzivno pločevino ali avtomobil, ki prinaša nekaj novega, drugo pa, ko ali če si v vrsti za Kodiaqa. Ta ni ne ekskluziven ne revolucionaren. Pasti te sladke težave – veliko kupcev, malo avtomobilov – se dobro zaveda tudi slovenski predstavnik češke tovarne in jo bo skušal omiliti na različne načine. Ali se bo posrečilo, bo mogoče presoditi prej kot čez leto dni. Toda v skromnejšo tolažbo naj mu bo dejstvo, da bi bila vrsta tistih zastopnikov, ki bi se radi vsaj enkrat srečali s tem oksimoromom, kar spoštljivo dolga.

Janez Kovačič