Ford Tourneo Custom: na slovenskem trgu Ford Tourneo Custom: na slovenskem trgu
  Ford je lani po desetih letih predstavil novo generacijo osebnega dostavnika Tourneo Custom, ki je nova od platforme navzgor. Zdaj je naprodaj tudi... Ford Tourneo Custom: na slovenskem trgu

Ford Tourneo Custom: z nosilnostjo okoli ene tone in s tremi vrstami pogonov.

 

Ford je lani po desetih letih predstavil novo generacijo osebnega dostavnika Tourneo Custom, ki je nova od platforme navzgor. Zdaj je naprodaj tudi na našem trgu in sicer za najmanj 40.950 evrov.

Poleg prostornosti in prilagodljivosti notranjosti želi druga generacija poseči tudi v bolj luksuzni razred tovrstnih vozil. Z novo platformo so uspeli postaviti prednja kolesa bolj naprej (več notranje dolžine) in spustiti notranje dno v tolikšni meri, da ni več potrebna stopnica za vstop. Med za tovrstna vozila pomembne podatke sodi tudi zunanja višina, ki je za vse različice pod dvema metroma.

  • XVK_2171
  • XVK_2179
  • XVK_2180
  • XVK_2173
  • XVK_2176
  • XVK_2185
  • XVK_2181
  • XVK_2182
  • XVK_2183
  • XVK_2184

Na voljo je v dveh dolžinah (L1 in L2) in v obeh primerih je v njem lahko do devet sedežev, pri čemer je njihov pomik lahkotnejši, postavitev pa se po zaslugi tirnic in zasnove sedežev spremeni tudi v mobilno pisarno. Na sedežih za prvo vrsto so lahko pritrdišča ISOFIX in sicer 4, 5 ali 6 njih. Klimatska naprava je lahko tudi tripodročna, streha ima lahko panoramsko okno, drsna bočna vrata (enojna ali dvojna) so električno pomična in lahko tudi s prostoročnim pomikom, sedeži pa so s certifikatom AGR, kar pomeni, da so hrbtenici in nasploh telesu prijazni.

Merilniki so po novem digitalni, osrednji zaslon je 13-palčen, operacijski sistem pa nove generacije (Sync 4), ki omogoča tudi brezžično povezavo s pametnimi telefoni. Ozvočenje je lahko prestižne znamke B&O, parkirni zavori in zagonu motorja zdaj služi gumb na armaturni plošči, predalov pa je precej – tudi po zaslugi na strop nameščene varnostne blazine za sovoznika.

Novost je tudi (serijsko v usnje odet) volanski obroč, ki ima tri položaje: za vožnjo (bolj navpičen), za uporabo tablice ali prenosnika (bolj poševen) ter kot mizica (vodoraven).

Motor je v osnovi 2-litrski dizelski z močjo 100 ali 110 kilovatov, če je menjalnik ročni (6), v primeru samodejnega menjalnika (8) pa ima motor lahko 100 ali 125 kilovatov. Pogon je prednji ali 4-kolesni, z ročnim menjalnikom pa je moč doplačati tudi za mehansko delno zaporo diferenciala.

Na izbiro je tudi bencinska priključno-hibridna različica z 2,5-litrskim vrstnim štirivaljnikom, elektromotorjem in neskončnostopenjskim menjalnikom, pri čemer je sistemske moči lepih 171 kilovatov. Po zaslugi pogonske baterije kapacitete 11,8 kilovatnih ur je čistega električnega dosega po WLTP 52 kilometrov.

Poleti bo v ponudbo prišel še zgolj električno gnani E-Tourneo Custom s pogonsko baterijo kapacitete 65 kilovatnih ur ter z močjo motorja 100 ali 160 kilovatov. Dosega naj bi imel do 320 kilometrov, odvisno od različice.

Pri Fordu napovedujejo pet opremskih paketov (Trend, Titanium, Active, Titanium X ter Sport), a sta za zdaj v ceniku le prva dva, motorji pa v istem ceniku le dizelski. Upoštevaje zapisano je v ceniku sedem različic, od tega dve L1 in pet L2. Najcenejša stane od 40.950, najdražji pa od 53.800 evrov.

Pri nas načrtujejo v letošnjem letu prodati okoli 180 novih Tourneov Custom.◄

Foto: VK