Avtomobili ubijajo ali manipulacija z ljudmi Avtomobili ubijajo ali manipulacija z ljudmi
Pred neko ljubljansko osnovno šolo je električna omarica in na njej napis ‘Cars kill’*. Ne moreš, da ga ne bi opazil. Učenci gredo mimo... Avtomobili ubijajo ali manipulacija z ljudmi

VK_CB rPred neko ljubljansko osnovno šolo je električna omarica in na njej napis ‘Cars kill’*. Ne moreš, da ga ne bi opazil.

Učenci gredo mimo vsak šolski dan, devet let, nekateri tudi več. To pomeni, da ta dobro viden napis vidijo okoli 4.000-krat v času, ko odraščajo, ko se jim oblikuje pogled na svet. Morda ga tudi prvič niti ne preberejo; napis je tam in se počasi vžge v možgane.

Tudi če tega napisa pred tisto šolo ne bi bilo, je dovolj, da človek bere časopisje in gleda televizijo. Verižne elektronske pošte zadevo še kvadrirajo. Ljudje so v splošnem zelo hvaležna bitja, zdi se mi, da vse bolj; če zaslutijo, da je nekaj trendovsko, jim sploh ni treba ponavljati, že prvič verjamejo, ne da bi se kritično vprašali o viru in vsebini. Tudi če slišijo v menzi na malici, kako razpredata dve delavki za tekočim trakom. In da ne bo pomote: hočem reči, da ne razpredata dve strokovnjakinji s področja avtomobilizma in prometa.

Imeti avtomobil že dolgo ni več privilegij, za nekaj 100 evrov se že pelješ s požegnjanim od pooblaščenega preglednika. Zakaj ga sme voziti (skoraj) vsak, je jasno: država si mane roke s prihodki od davkov – od opravljanja vozniškega izpira, nakupa avtomobila, zavarovanja, nakupa rezervnih delov ter storitev (ličanje, klepanje, mehanična dela) in, jasno, goriva, pa do kazni za to in ono, krasno: kupiš avtomobil in postaneš dnevno molžena krava.

Po drugi strani je vsaj v naši deželici avtomobil anti trendovski. Mislim, voziti se z njim. Še huje je iskati kakšno pravico, ki se nanaša na imetje avtomobila.

Komu je v interesu, da vsiljuje tako drastično slabo mnenje o avtomobilu?

Komu je v interesu, da vsiljuje tako drastično slabo mnenje o avtomobilu?

Splošno prepričanje je, vsaj zdi se tako, da je avtomobil glavni vir vsega slabega, predvsem pa onesnaževanja planeta in smrti ljudi. Saj ne, da to ne bi bilo res, ampak odstotek, ki ga prinašajo avtomobili, je manjši, kot si mislite, zato ga tudi nihče od zagovornikov te teorije ne navaja.

Avtomobil sam po sebi sicer res onesnažuje, ko mu deluje motor, ampak relativno zelo malo, pa še pri tem bi marsikaj lahko krepko zmanjšali, če bi naredili nekaj več reda glede pretočnosti v prometu (začenši z delovanjem semaforjev) in z vzgojo pešcev, ki zvečine nonšalantno ustavijo kolono vozil, ker nekje piše, da mora avtomobil ustaviti pred prehodom za pešce, če pešec le nakaže, da bi šel rad čez. Okej, drži, vse lepo, a če bi počakal le nekaj sekund, se koloni ne bi bilo treba ustaviti in na novo pospešiti, pri čemer gredo litri ogljikovega dioksida in drugih onesnaževalcev v zrak zgolj zaradi predrzne nesramnosti oziroma arogance nekega pešca.

Avtomobil sam po sebi ne ubije nikogar. Ubijajo ljudje za volanom, ker se da z avtomobilom zlahka ubiti sebe ali druge, tako kot z orožjem, a orožja s strelivom pač ne moreš kupiti za vsakim vogalom, kot lahko avtomobil. Odgovorite si na vprašanje, koliko ljudi, ki jih poznate, je že koga ubilo z avtomobilom? Zelo malo vas lahko odgovori z več kot z ničlo.

Če je v uvodu omenjeni napis delo kakega aktivista, je to zaskrbljujoče, saj gre za namerno ustvarjanje neke teze, ki z mnogokratnim mimohodom postane resnica. Temu se reče manipulacija ljudi in je, kolikor vem, skregana z demokracijo. A raje preskočimo tole zadnje, da ne zaidemo v politične debate.

Druga možnost je, da je to misel zapisal kak učenec. V tem primeru je to še huje, saj je očitno nasedel tej manipulaciji; osnovnošolci še niso dovolj razgledani, da bi na osnovi dejstev in razmišljanj sami prišli do takega zaključka.

V bistvu ne razumem, od kod ta trend: proizvajalci in prodajalci ga zagotovo ne zagovarjajo, država najbrž tudi ne, navsezadnje pa pogled skozi mestno okno nekako daje misliti, da je avtomobil kar priljubljen. Kdo potem?

Vinko Kernc

*Avtomobili ubijajo

Preberite tudi