WC WC

WC

Kolumna 07/12/2013 Vinko Kernc

Saj vem, da smo avtomobilisti rak rana človeštva in trn v peti sodobnemu eko živečemu človeku, ampak lulamo pa vseeno eni in drugi. Tistim... WC

VK_BCSaj vem, da smo avtomobilisti rak rana človeštva in trn v peti sodobnemu eko živečemu človeku, ampak lulamo pa vseeno eni in drugi.

Tistim drugim le v vednost, ker se itak vozijo z vlakom, biciklom ali balonom tudi na dopust ali kamorkoli dlje pač, tako da ne vedo, kako je s toaletnimi prostori ob cestah, nam vsem, ki nas druži ta umazana nebodigatreba eko bomba avtomobil, pa v poduk in razmislek.

Precej sem prepotoval z avtomobilom po Evropi in zaključek ni razveseljiv: stranišča so porazna. Ko zapelješ preko Karavank, je morda malo bolje, ko greš čez Kolpo, morda malo slabše, je pa večina ocenjenih nezadostno. In v tem se verjetno strinjamo vsi, trdim pa lahko, da se popolnoma strinjamo vsi, ki smo v resničnem, ne le v virtualnem stiku.

IMG_8844rwl

Zdaj se postavlja vprašanje: če se strinjamo vsi, katera skupina potem tako nečedi toalete na bencinskih servisih in počivališčih? Morda pa je le osebje, zadolženo za čiščenje, nevestno pri delu in opravi le zadnje dejanje – podpis na vratih veceja, da je ob tej in tej uri »opravil svoje delo«. Morda pa, kar sploh ni tako neverjetno, načrtovalci toaletnih prostorov uporabljajo načrte iz časa Ludvika XIV, hočem reči, da niso sposobni upoštevati količine človeških odplak (ter jih ustrezno odpeljati na zanje določeno mesto, ki ga morajo tudi pravilno načrtovati) in hkrati upoštevati tudi packe, ki … Saj veste kaj. Kakorkoli že, problem je star, kot je staro človeštvo, pa še ni rešen. Samo da te načrtovalce spomnim: pogledal sem koledar in na njem piše 2013 po Kristusu. Stari Rimljani, tabogati seveda, so imeli to za svoj čas vrhunsko rešeno že pred njim.

WC na avtocestirwa

Potem so tu načrtovalci avtomobilskih cest, ki so (upam) dolžni načrtovati tudi stranišča, izvajalci del in seveda predvsem vzdrževalci teh sanitarij. Sramota človeštva. Peljite se naprimer po avtomobilski cesti iz Ljubljane na Gorenjsko in naj vas prime pod Šmarno goro. To z zakonom ni prepovedano, tako da vas mirno lahko. Tam je počivališče s sanitarijami. Spomnim se, da so bile v času pred kakima dvema desetletjema prav te sanitarije tako ogabne, da smo raje tiste reči (tamale) počeli za hiško, sicer bi hkrati tudi bruhali. Nekateri so tam tudi kakali. Zdaj je pa počivališče že nekaj let kar zaprto.

1VK_2331c

In na koncu so tu še trgovci z novci. Zgradijo bencinske črpalke, super, jih potrebujemo. Dodajo trgovino s hrano, pijačo, spominiki, okej, ni čisto nujno, a pogosto dobrodošlo. In imajo tudi svoj WC. Zdaj se tam ustavimo, dolijemo gorivo, pridno naberemo stvari, ki bi jih v običajni trgovini plačali pol manj, plačamo, gremo še lulat, da bomo imeli domet mehurja podoben dometu avtomobila, in … Daj 50 centov, da greš lahko opravit malo potrebo. Krasno. Pa bi še razumel, če bi bile čiste, da bi lahko jedel s tal, pa so ravno tako smrdljive, kot prej, ko še ni bilo treba plačati. In da ti pade spodaj ven listič, ki ti zagotavlja vrnitev teh 50 centov, ko plačuješ na blagajni, tudi ni vredno dosti, saj smo že vse nakupili in plačali, torej si ga lahko zatakneš za klobuk. No, kakorkoli že, nesramno.

Povedano na kratko: obcestna stranišča (v ostala javna se tu ne vtikam, je pa isto) so umazana, ogabna in smrdijo.

1VK_2329rc

Pa mora biti nekaj jasno. Kot skupnost ljudi, združenih v državo, imamo voznike in potnike radi, da se gibljejo po cestah in zapravljajo, da bomo imeli kaj za pokojnino in za korito, saj veste, katero. Biologija nas uči, da vsi izločamo, in v skupnem interesu je, da vsi, ki se gibljemo z vozili, izločamo na za to namenjenem mestu, ki je ustrezno sanitarno urejeno, ne pa za grmi in drevesi, a ne?

In kje je torej problem, da so sanitarije vseeno premajhne (pogoste vrste, sploh pred ženskimi), smrdljive, ogabne, neurejene in umazane?

Vinko Kernc