Rusija: vse skromnejša prodaja avtomobilov Rusija: vse skromnejša prodaja avtomobilov
Napetost med Rusijo in EU oziroma ZDA zaradi Ukrajine se kaže tudi v vse skromnejši prodaji avtomobilov v Rusiji. Aprila je bila ta namreč... Rusija: vse skromnejša prodaja avtomobilov
Ruski trg je pomemben, vendar se ne razvija tako, kot upajo avtomobilske tovarne.

Ruski trg je pomemben, vendar se ne razvija tako, kot upajo avtomobilske tovarne.

Napetost med Rusijo in EU oziroma ZDA zaradi Ukrajine se kaže tudi v vse skromnejši prodaji avtomobilov v Rusiji. Aprila je bila ta namreč manjša za osem odstotkov v primerjavi z lanskim aprilom.

Zaradi sankcij in vseh drugih ukrepov se je v zadnjem času občutno znižala vrednost ruskega rublja, kar pomeni, da so bili dražji tako domači kot tuji avtomobili. Aprila je bilo tako prodanih nekaj več kot 226 tisoč avtomobilov, pri čemer je Lada oziroma AvtoVAZ kot največji ruski izdelovalec vozil obseg prodaje zmanjšal za 16 odstotkov, prodaja vozil tovarne Kia, ki je druga na ruskem trgu, se je zmanjšala za tri odstotke. Tudi francoski Renault je aprila zabeležil devet odstotkov slabši rezultat kot aprila lani.

V štirih letošnjih mesecih se je obseg prodaje avtomobilov v Rusiji zmanjšal za štiri, lani pa za šest odstotkov. Vse to povzroča veliko težav, kajti že prejšnji mesec je Ford Sollers (skupna naložba Forda in ruske družbe Sollers) napovedal, da bo v svojih treh tovarnah zmanjšal obseg izdelave, kar bi pomenilo, da bi delo izgubilo okoli 950 delavcev.

Ford Sollers je že napovedal zmanjšanje proizvodnje in odpust kakšnih 950 delavcev.

Ford Sollers je že napovedal zmanjšanje proizvodnje in odpust kakšnih 950 delavcev.

Preberite tudi