Mazda3: na slovenskem trgu Mazda3: na slovenskem trgu
Tista Mazda, ki sodi v spodnji srednji avtomobilski razred, torej tja, kjer so glavni Golf, Mégane, Focus, Astra in podobni, je nedavno doživela svetovni... Mazda3: na slovenskem trgu

Mazda3: opazen napredek v obliki in tehniki.

Tista Mazda, ki sodi v spodnji srednji avtomobilski razred, torej tja, kjer so glavni Golf, Mégane, Focus, Astra in podobni, je nedavno doživela svetovni krst svoje četrte generacije. Zdaj je že na slovenskem trgu in sicer za najmanj 19.990 evrov.

Tudi Mazdi gre zadnje čase zelo dobro, tržni delež v Evropi in v Sloveniji ji počasi, a vztrajno raste. Nova Trojka je seveda ob športnih terencih ključen model za to znamko.

  • 1VK_1580a
  • 1VK_1590a
  • 1VK_1594ra
  • 1VK_1575a
  • 1VK_1587a
  • 1VK_1586a
  • 1VK_1559a
  • 1VK_1556
  • 1VK_1560a
  • 1VK_1561

Na tukajšnjih trgih bosta še naprej na voljo obe karoserijski različici (limuzina Sedan, ki k nam pride maja, in 5-vratna kombilimuzina HB), ki se, mimogrede, v ceni ne razlikujeta, pri videzu obeh pa gre za novo generacijo oblikovalskega jezika Kodo – tako na zunanjosti kot v notranjosti. V preprostem jeziku to pomeni, da stavijo na čist videz brez dodatnih črt in drugih oblikovalskih trikov.

Pri Mazdi posebej poudarjajo močno izboljšan položaj voznika z več nastavitvami (sedeža, …) in z boljšo preglednostjo pred vozilo in na informacijske zaslone. Sem sodijo projicirni zaslon HUD na prednjo šipo, veliki merilniki in visoko postavljen, 8,8-palčen osrednji zaslon. Spomniti velja na upravljanje infozabavnega sistema Mazda Connect s krmilnikom (ergonomija!) ter na povsem prenovljene menije in videz infozabavnega sistema.

Notranjost naj bi bila še tišja, avdio sistem še odličnejši in sedeža še bolj ergonomska, še naprej pa naj bi bila v vrhu pri poglavju vodenja oziroma vozne dinamike.

V začetku bosta na voljo dva motorja, bencinski G122 (90 kW) in dizelski D116 (85 kW), jeseni pa bo na voljo tudi revolucionarni motor X181 (133 kW), tisti, ki združuje dobre lastnosti bencinskega in dizelskega motorja. Motorja G in X imata tudi mehko hibridno tehnologijo s 24-voltnim električnim sistemom. Ne glede na motor bo menjalnik serijsko ročni, za doplačilo 2.500 evrov pa samodejni.

Precej so spremenili filozofijo paketov opreme. V osnovi gre za štiri (od tega dva zgolj za različico z motorjem X), ki pa so nadgradljivi z dodatnimi paketi. Vsaka Mazda3 ima, med drugim, serijsko žarometa LED, projicirni zaslon HUD, sistem za prepoznavo prometnih znakov, digitalni radijski sprejemnik, navigacijski sistem in parkirni pripomoček (žal le) zadaj, kar pomeni, da so se odrekli cenejšim različicam, po katerih menda tudi pri nas ni bilo prav veliko povpraševanja.

Najcenejša je tako različica G122 (19.990 €), najcenejši dizel je D116 (22.090 €), najcenejši X pa bo X181 GT (23.090 €). Po predvidevanjih bo slovenski kupec za novo Trojko odštel med 23 in 24 tisočakov, izbral pa bo petvratno različico (80 %) in bencinski motor (96 %). Letos naj bi Slovenci pokupili okoli 300 primerkov nove Mazde3.◄

Foto: VK