Lexus LBX: na slovenskem trgu Lexus LBX: na slovenskem trgu
  Lani v Milanu prvič videni LBX, katerega proizvodnja je nato stekla konec leta, je namenjen predvsem Evropi in Japonski. Te dni je dosegel... Lexus LBX: na slovenskem trgu

Lexus LBX: 4,2 metra dolgi luksuzni križanec, ki ima malo tekmecev.

 

Lani v Milanu prvič videni LBX, katerega proizvodnja je nato stekla konec leta, je namenjen predvsem Evropi in Japonski. Te dni je dosegel tudi naš trg, stane pa najmanj 30.900 evrov.

LBX je najmanjši Lexus doslej in (po LFA) šele drugi s 3-črkovnim imenom. Črke pomenijo Lexus Breakthrough Crossover. V osnovi bi mu naj bilo po neki Lexusovi logiki ime BX, a so se pri Lexusu temu izognili, ker je imel to ime že Citroënov BX (1982).

Nastal je na enako platformi (GA-B) kot Yaris (Cross), a so jo za LBX znatno spremenili: daljše je medosje, širša sta koloteka, naprednejše je prednje vzmetenje. LBX ima kratka previsa, stebrička B in C v črni barvi, razmeroma dolg motorni pokrov, široka boka in vidno ožji zgornji del kabine.

  • XVK_2827
  • XVK_2829
  • XVK_2820
  • XVK_2828a
  • XVK_2822w
  • XVK_2823
  • XVK_2825
  • XVK_2836
  • XVK_2831
  • XVK_2833

Prinaša najnovejše tehnologije te znamke (vključno z asistenčnimi sistemi), veliko poudarka je na notranjem udobju na čelu z, kot trdijo, zelo zmanjšanimi tresljaji in truščem. Za to ima karoserije dodatne ojačitve in na račun več zvarov večjo togost, prednje šipe pa so (lahko) laminirane.

Za položaj voznika pravijo, da je enak kot v limuzini ali kombilimuzini, zanimivo je tudi, da so se odločili za spodaj vpeto stopalko plina. Z vsem naštetim so skušali doseči tako občutek prestiža in udobja kot dinamičen občutek sedenja in upravljanja.

V kabini so novi digitalni merilniki in 9,8-palčen osrednji zaslon, katerega so namestili precej nižje kot običajno. Pravijo, da ga je tako lažje upravljati s prstom.

Prtljažnik meri kvadrasta 402 litra (317 pri 4-kolesnem pogonu), do konca povečan pa 994 litrov in takšen naj bi sprejel tudi kak običajen bicikel.

Izdatno izboljšan hibridni pogon (5. generacije) je sestavljen iz 1,5-litrskega bencinskega 3-valjnika (67 kW) z dodatno gredjo zoper tresljaje, iz elektromotorja (69 kW), iz še bolj kompaktne nadzorne elektronike, iz pogonske baterije tipa NiMH z naprednejšo tehnologijo ter – v primeru 4-kolesnega pogona – na zadnjo os nameščenega drugega elektromotorja (4,7 kW). Sistemska moč je, ne glede na 2- ali 4-kolesni pogon, vselej 100 kilovatov. Tu velja omeniti še, da ima osnovni LBX zadaj poltogo premo, s 4-kolesnim pogonom pa posamične obese z dvojnimi prečnimi vodili.

V kombinaciji pogona in nadzorne elektronike je sistem za prediktivno zaviranje, ki spoznava navade voznika in temu primerno dozira intenzivnost regenerativnega zaviranja. Če je v navigacijski sistem (ki deluje preko oblaka) vstavljen cilj, bo sistem temu primerno določal čas polnjenja baterije.

LBX ima en sam pogon in pet osnovnih paketov opreme, po tem pa lahko kupec izbere še tri dodatne pakete. Osnovne cene za omenjenih pet paketov segajo od 30.900 do 37.100 evrov; za 4-kolesni pogon je treba dodati dva tisočaka, za bakreno barvo (kot na fotografijah) 1.150 evrov, za običajno kovinsko 750 evrov, izbira najdražjega paketa pa bo dodala še 5.750 evrov. Omejena serija Original Edition je na našem trgu že pošla.

Pri Toyoti menijo, da bodo letos prodali kakih 100, prihodnje leto 140 in 2025 180 novih LBX, s čimer bo to polovica vseh pri nas prodanih Lexusovih športnih terencev oziroma križancev.◄

Foto: VK

Preberite tudi