Frankfurt 2013: Kia Niro Frankfurt 2013: Kia Niro
Potem ko so pred nekaj dnevi napovedali koncept malega avtomobila in pokazali le drobec, so zdaj pri Kii pohiteli in mu nadeli ime ter... Frankfurt 2013: Kia Niro
Kia Niro: majhen mestni terenec, namenjen tipanju javnosti.

Kia Niro: majhen mestni terenec, namenjen tipanju javnosti.

Potem ko so pred nekaj dnevi napovedali koncept malega avtomobila in pokazali le drobec, so zdaj pri Kii pohiteli in mu nadeli ime ter objavili nekaj več fotografij zunanjosti in notranjosti.

  • ked10_ext_press_02c
  • ked10_ext_press_05c
  • ked10_ext_press_03c
  • ked10_int_press_03
  • ked10_int_press_02
  • ked10_int_press_01
  • ked10_int_press_04

Niro je preveč zapletene in zatorej tudi drage zasnove (dvižna vrata, kokpit), da bi si ga pri Kii lahko privoščili ponuditi kot cenovno konkurenčen serijski avtomobil, zagotovo pa odkriva nekaj idej, predvsem oblikovalskih, ki jih imajo v njihovem razvojnem centru le kilometer od frankfurtskega sejmišča. Nad videzom je bdel tukajšnji Kiin šef dizajna Gregory Guillaume, osnovna nit videza pa je poudarek na individualizmu in prepoznavnosti.

O tehniki še nič konkretnega, razen da naj bi ga poganjal nov motor z inovativnimi tehnologijami in da bo karoserija delno izdelana iz nerjavnega jekla. Še manj o notranjosti, kjer pa lahko vidimo velik zaslon za infotainment ter zavolanski ušesi za pretikanje (najbrž) dvosklopčnega menjalnika. Zanimivo se zdi tudi upravljanje avdio sistema preko zavorni ročici podobnega droga na desni – podoben na levi služi menjalniku. Ker se zdi Niro neke vrste mestni terenec, ima tudi nadzor nad hitrostjo pri spustu in (verjetno) zaporo sredinskega diferenciala 4-kolesnega pogona.

Kakorkoli že, 10. septembra bo zagotovo zanega precej več.

Foto: Kia