Fenomen Elon Musk Fenomen Elon Musk
Nekje sredi leta 2012 sem na svojem profilu fb, pa sploh ne vem natanko, čemu sem se tega lotil, napisal nekaj takega: »Prihaja Elon... Fenomen Elon Musk

Elon Musk je eden tistih, o katerih je izšlo nepregledno število člankov tudi v najbolj priznanih zahodnih medijih. Takole ga je videl Odyssey, južnoafriški ‘lifestyle’ magazin.

Nekje sredi leta 2012 sem na svojem profilu fb, pa sploh ne vem natanko, čemu sem se tega lotil, napisal nekaj takega: »Prihaja Elon Musk.«

***

Da je moralo biti 2012, vem, ker je takrat minilo kake pol leta, kar je umrl Steve Jobs. Človeštvo je pravzaprav zanimiva množica bitij: v vsakem trenutku je v nekem krogu nekdo, ki izjemno izstopa. Pa mi je dalo misliti: kdo bo zdaj zamenjal Jobsa? Musk se je takrat zdel edina možnost.

Musk je danes morda več kot je bil v prvem desetletju tega tisočletja Jobs, a niti ni pomembno: Musk je bog. No, bog seveda ni, z božanstvom pa ima skupnega to, da ima nepregledno množico vernikov.

Musk je lahko izjemno inteligenten, priden, marljiv, deloven in še kaj, vse skupaj ali le nekaj od tega, a takšnih je na svetu ogromno. Lahko da ima tudi žilico, kot pravimo. A tudi takšnih je veliko. Prerok?

Wikipedia pravi, da je Musk poslovni magnat, investitor, inženir in izumitelj. Inženir danes ni posebej težko postati, za izumitelja moraš imeti vsaj malo žilice, okej. Me pa zanima, na podlagi česa je lahko investitor in kako je lahko poslovni magnat? Namreč: za investicije, ki se jih loteva, ni dovolj začetnih očetovih 28 tisoč dolarjev, ni dovolj, da je zaslužil 10 milijonov dolarjev s prodajo računalniškega podjetja Zip2, pa tudi ne to, da je soustanovil Paypal. Saj denarja je bilo za naše pojme veliko, ampak za naslednje projekte vsekakor premalo.

Ne namigujem, da je kradel, ravno nasprotno: govori se, da je za njim precej bogatih investitorjev. A ti nimajo navade investirati vsakega ‘hobija’ vsakega brihtnega podjetnika. S čim jih je prepričal? Zgolj z uspehi z Zip2 in PayPal?

Musk se gre vesolje in elektromobilnost. Čudovito, tudi zame, ki sem ljubitelj obojega. Ampak šment, vesolje je še za ZDA prevelik zalogaj, Rusi tudi bolj stopicljajo, pa vemo, kaj pomeni masa ljudi, tudi če jim lahko na leto spelješ le nekaj sto evrov. Za vesolje potrebuješ velikanske vsote denarja – tudi če se ti uspe ogniti togosti, katero očitajo NASI.

Musku sta crknili (ali bolje rečeno: eksplodirali) dve raketi in avtomobili mu gorijo. Oboje je sicer razmeroma lahko razložiti oziroma pojasniti in razumeti s tehničnega stališča, ampak Musk gre s posli nemoteno, če že ne pospešeno naprej. Za Teslo v posvečenih krogih pravijo, da bo morda začela nositi denar čez dve leti, za njegov SpaceX kakšnih zanesljivih podatkov o tem ni.

Vpliv in dosežki, za katere je zaslužen, so seveda za človeštvo vsaj na akademski ravni veliko vredni, ko gre za SpaceX, in delno tudi na splošni, ko gre za Teslo (čeprav so Tesle vsaj za zdaj daleč od dosega povprečnega Zemljana), tako da s tega zornega kota vsa čast mu. Enako velja za organizacijsko plat, saj iz lastnih izkušenj vem, da je v načelu zelo težko povezati 10 ljudi z nekaj skupnimi interesi.

Meni njegovo delo gode: če ga ne bi bilo, bi ta kapital, ki ga obrača, miroval ali pa se vrtel v kakšnih bolj bizarnih ali celo nelegalnih projektih. Vseeno pa vsej njegovi genialnosti navkljub ostaja neodgovorjeno vprašanje: kako mu to uspeva?

Prerok, fenomen in dovolj sledilcev na Twitterju?

Vinko Kernc

Foto: Odyssey