Avtomobilski teden 33, 2021 Avtomobilski teden 33, 2021
Tesla gre v preiskavo Električni avtomobili in avtonomna vožnja – to menda ni več vprašanje, pač pa le – kdaj. Prvi kljub vsem zadregam... Avtomobilski teden 33, 2021

Teslin avtopilot pod lupo ameriške agencije za varnost prometa.

Tesla gre v preiskavo

Električni avtomobili in avtonomna vožnja – to menda ni več vprašanje, pač pa le – kdaj. Prvi kljub vsem zadregam in celi vrsti težav počasi vendarle postajajo precej otipljiva stvarnost in vsakdanjost, pri drugem se zapleta in gre bistveno počasneje. Tesla je nazoren primer.

Pri tej ameriški avtomobilski tovarni že dolgo poudarjajo, da je njihov sistem avtonomne vožnje (avtopilot) izjemno učinkovit in tudi varen. Toda pri ameriški zvezni agenciji za varnost avtocestnega prometa (NHTSA) vendarle mislijo precej drugače. Odločili so se, da bodo podrobneje pregledali vsaj 30 prometnih nesreč, v katerih so bila udeležena vozila tovarne Tesla in pri katerih naj bi pomembno vlogo imel prav omenjeni avtopilot. Gre za obsežno preiskavo, ki naj bi zajela skoraj 800 tisoč Tesel, ki so jih od leta 2014 pa do letos prodali v ZDA. V nesrečah se je po podatkih agencije poškodovalo 17 ljudi, en človek je umrl. Pri tem imajo oblasti dve možnosti: če ugotovijo, da je avtopilot kot varnostni sistem problematičen, sledi podrobnejša preiskava vzrokov. Če se bo izkazalo, da gre vendarle za okoliščine, pri katerih avtopilot ni imel odločilne vloge, lahko vse skupaj ustavijo. Ob tem pa je po poročanju številnih medijev zanimivih nekaj okoliščin, v katerih se je zgodila vrsta nesreč.

Tako naj bi se največ nesreč zgodilo ponoči oziroma v temi, pri čemer Tesle z avtopilotom niso zaznale različnih intervencijskih vozil – policijskih, reševalnih, gasilskih ipd. –, ki so stala na voznih pasovih. Kot pravijo pri NHTSA, se je nesreča s smrtnim izidom zgodila leta 2019, ko se je Tesla 3 z vključenim avtopilotom zaletela v parkirano in osvetljeno gasilsko vozilo, ki je bilo povrh zavarovano tudi s cestnimi stožci.

 Po objavi novice, da omenjena agencija začenja preiskavo sistema avtonomne vožnje, se je vrednost delnic Tesle znižala za dobrih pet odstotkov, toda večjega padca kljub vsemu ni bilo. Ob tem je agencija objavilo tudi sporočilo, v katerem je zapisala, da »ta hip ni avtomobila, ki bi lahko po cestah vozil brez sodelovanja oziroma pomoči voznika«. To je v precejšnjem nasprotju s tistim, kar zatrjuje Tesla in seveda Elon Musk, izvršni direktor tovarne. Pred meseci je namreč menil, da je » pri Tesli, opremljeni z avtopilotom, možnost nesreče desetkrat manjša kot pri povprečnem avtomobilu«. Lepo. Morda ni jasno le to, kateri avtomobili so »povprečni« …

***

Čeprav so letos zmagali v Formuli E, se stuttgartska tovarna poslavlja.

Mercedes_Benz: konec v Formuli E

Ni sporno, da so električni avtomobili na velikem tržnem pohodu, pa čeprav njihova prodaja vsaj za sedaj občutno zaostaja za poslom z avtomobili, ki jih poganjata bodisi bencin bodisi dizelsko gorivo. In prav zaradi tega je morda precej nepričakovana odločitev, da se Mercedes-Benz, sestavni del nemškega koncerna Daimler AG, umika iz dirk v Formuli E.

Kot so sporočili iz Stuttgarta, se bo njihov angažma v tem prvenstvu končal avgusta prihodnje leto. Omembe vredno je, da Mercedes-Benz uspešno nastopa v tem prvenstvu, saj je Nizozemec Nyck de Vries pred petimi dnevi osvojil naslov svetovnega prvaka v Formuli E, hkrati pa so postali tudi moštveni prvaki. Toda tisto, kar je še posebej zanimivo in morda vsaj nekoliko presenetljivo, je, da se bodo še bolj osredotočili na Formulo 1, kjer jim gre že dolga leta zelo dobro. Sicer pa – v začetku lanskega decembra sta tako Audi kot tudi BMW sporočila, da se ob koncu letošnje sezone prav tako umikata iz Formule E. Morda pa je prav pomanjkanje premijske električne konkurence pripomoglo k odločitvi trikrake zvezde iz Stuttgarta.

***

Toyotina septembrska proizvodnja bo bistveno manjša, kot so računali.

Toyotine težave s polprevodniki

Čeprav se je zdelo, da se težave, ki jih povzroča pomanjkanje polprevodnikov, nekako umirjajo, postaja očitno, da bo to kar dolgotrajen problem. Velja tudi za Toyoto, največjo avtomobilsko korporacijo na obli.

Zgolj septembra, ki je običajno kar pomemben mesec za posel z avtomobili, naj bi se produkcija v tej japonski avtomobilski skupini zmanjšala za nič manj kot 40 odstotkov. Vzrok je znan – pomanjkanje polprevodnikov, pomembne sestavine vsakega sodobnega avtomobila. Prizadeti bodo vsi trgi, torej tudi evropski, pri čemer računajo, da bo septembrska izdelava manjša kar za 360 tisoč vozil. Težave s polprevodniki imajo skoraj vse Toyotine tovarne. Toda kljub temu računajo, da bodo v letošnjem poslovnem letu, ki se konča 31. marca prihodnje leto, izdelali okoli 9,3 milijona vozil, pri čemer pa v to niso všteta vozila tovarn Lexus, Daihatsu in Hino (pretežno gospodarska vozila), ki so v lasti Toyote. In kot pravijo – septembrske težave so se pojavile prej, kot so računali …

Janez Kovačič