Avtomobilski teden 27, 2020 Avtomobilski teden 27, 2020
Volvo bo pregledal kar 2,2 milijona vozil V zadnjem času je bilo skoraj pozabljeno vse tisto, kar je še pred nedavnim precej ali močno... Avtomobilski teden 27, 2020

Volvo se je odločil za največji izredni vpoklic v vsej svoji zgodovini.

Volvo bo pregledal kar 2,2 milijona vozil

V zadnjem času je bilo skoraj pozabljeno vse tisto, kar je še pred nedavnim precej ali močno zaposlovalo avtomobilske tovarne. Pandemija je prizadela vse. Ampak tokrat slaba novica prihaja iz švedskega Volva in je po svoje vsaj nekoliko presenetljiva, po drugi strani pa dokazuje, da Covid 19 pač ni vse. Volvo namreč na izredni pregled kliče kar 2,2 milijona avtomobilov. To je največji vpoklic v zgodovini te avtomobilske hiše.

Kot pravijo, bodo pregledali Volvoje V60, V70 in XC60, ki so bili izdelani v času od 2006 do lani. Doslej se zaradi morebitne okvare – kot pravijo, bi lahko zaradi utrujenosti materiala prišlo do napake na napeljavi, ki skrbi za pravilno delovanje varnostnih pasov sprednjih sedežev – ni zgodila nobena nesreča in gre pri vpoklicu predvsem za preventivo. Razumljivo je, da bodo obvestili vse lastnike spornih vozil in da bo pregled ali morebitno popravilo šlo na stroške tovarne. Kolikšni bodo, no, to pa ta hip še ni znano. In zakaj je novica tudi presenetljiva?

Znano je, da si je Volvo, ki je v lasti kitajskega koncerna Geely, naložil ogromno obvezo v smislu varnosti – nič ali zelo malo nesreč z našimi avtomobili. S tem si je ustvaril imidž tovarne, ki še posebej skrbi za varnost lastnikov Volvojev. In ko se ti zgodi takšen ogromen vpoklic, se poraja tudi dvom o resničnosti in uresničljivosti obljub oziroma zavez …

***

Tudi ženevski salon v 2021. žrtev pandemije.

Ženevskega salona prihodnje leto ne bo

Posledice pandemije so vse bolj nepredvidljive in vse bolj postaja jasno, da tudi časovno izjemno raztegljive. To med drugim dokazuje tudi odpoved ženevskega avtomobilskega salona v letu 2021.

Kot so sporočili organizatorji salona, ki je bil vsaj doslej na sporedu vsako leto in v zadnjih tridesetih letih vedno na razstavišču Palexpo v neposredni bližini ženevskega letališča, je odpoved predvsem posledica skromnega zanimanja avtomobilskih tovarn za predstavitev mestu ob jezeru. Bolj verjetno torej je, da bodo Švicarji salon pripravili šele leta 2022, pa še to je precej v oblakih. Zanimivo je tudi ozadje dogajanja.

Kot so sporočili organizatorji, so mestne, torej ženevske oblasti ponudile posojilo, s katerim bi lahko pripravili salon v prihodnjem letu. Za mesto in kanton je prireditev izjemnega pomena, saj v blagajno prinese okoli 190 milijonov evrov, kar seveda ni mačji kašelj. Očitno to pa tudi posojilo ni omajalo organizatorjev, kar je seveda razumljivo: če ni bilo pozitivnih signalov iz avtomobilskih hiš, potem prireditev pač ni oziroma ne bi imela nobenega smisla. Nič novega.

***

V novi tovarni v Turčiji naj bi med drugim nastajal tudi Škodin Superb.

Volkswagen ne bo gradil v Turčiji

Kot že zapisano – slavni Covid-19 kosi levo in desno, seveda tudi po avtomobilski industriji. To spoznava tudi Turčija in seveda Volkswagen. Ta se je odločil, da v bližini Izmirja kljub vsemu ne bo zgradil nove tovarne. Razlog je znan.

Skoraj vso prvo polovico lanskega leta se je ugibalo, kjer naj bi zrasla nova, sicer že 133. tovarna nemškega avtomobilskega koncerna. V igri je bilo več držav, med njimi naj bi bile predvsem Bolgarija, Srbija, Turčija, Hrvatje so tudi upali, da jih ima VW v vizirju. V tej tovarni, ki naj bi po tedanjih načrtih začela delovati leta 2022 s kapaciteto izdelave do 300 tisoč vozil, naj bi nastajala nova generacija VW Passata in Škoda Superb. Ko je bila odločitev za Turčijo že sprejeta, se je vodstvo koncerna konec oktobra premislilo zaradi negotovih političnih okoliščin oziroma represivnih razmer v tej državi in potem dokončno odločitev vseskozi prelagalo. Sedaj se zdi, da nove tovarne v bližini Izmirja ne bo, saj pri VW ne dopuščajo možnosti, da bi se premislili. Superb bo še naprej nastajal v Bratislavi, za novo generacijo Passata pa bodo očitno že našli prostor. In morda je občutek oziroma domneva napačna, ampak zdi se, da je v tem primeru pandemija prišla kar prav …

Janez Kovačič