Zobati jermen – izjemno pomemben element motorja Zobati jermen – izjemno pomemben element motorja
Za pogon odmične gredi se pri dražjih vozilih uporablja verižni pogon, pri cenejših pa jermenski, kjer je jermen zobat. Zobati jermen je sestavljen iz... Zobati jermen – izjemno pomemben element motorja

Za pogon odmične gredi se pri dražjih vozilih uporablja verižni pogon, pri cenejših pa jermenski, kjer je jermen zobat. Zobati jermen je sestavljen iz gumaste ulite osnove, iz nateznih vlaken (prenašajo natezne obremenitve med delovanjem) ter iz tekalne plasti, katero sestavljajo klasičnemu ozobju podobni elementi.

Zgradba zobatega jermena

Zgradba zobatega jermena

Dobra stran zobatega jermena je, da združuje elastičnost klinastega jermena in kinematično natančnost zobnika, poleg tega je njegov tek tišji kot pri verigah. Splošna omejitev uporabe jermena za pogon odmičnih gredi je največja vrtilna hitrost motorja, ki za jermen znaša okoli 8.000 vrtljajev v minuti. Zobati jermen v načelu v celotnem času trajanja ne zahteva posebne nege, je pa treba paziti na snažnost okolja, kjer deluje, na predpisano napetost jermena ter na soosnost vodil.

Slaba lastnost zobatega jermena je, da ga moramo razmeroma pogosto menjati, to je vsakih 80.000 do 150.000 kilometrov. Pri tem izdelovalec motorjev preko svojih servisov potihoma pripomni, da to velja pri normalni uporabi, če pa je vožnja malo bolj dinamična, je priporočljivo menjati jermen prej. Omenjeno omejevanje kilometrov je odločitev izdelovalca vozil in ne izdelovalca jermenov; slednji zagotavlja, da jermen zdrži do 300 000 prevoženih kilometrov, seveda ob normalni vožnji in pri brezhibnem motorju – nič puščanja tekočin in dobra zaščita pred prahom ter višjo temperaturo. Zaupanje izdelovalca jermena in vozil pa se spremeni (beri: zmanjša) pri  zamenjavi jermena na servisu ali še posebej v lastni režiji. V tem primeru lahko tisti, ki menja jermen, naredi vrsto napak, ki lahko pripeljejo do predčasne poškodbe jermena in s tem skrajše dobo trajanja.

Oblika strganine pove o vzroku poškodbe

Oblika strganine pove o vzroku poškodbe

Pri zamenjavi jermena je potrebno paziti na pravilno vgradnjo, zaradi varnosti je priporočljivo zamenjati vodilna in ležajna mesta, preveriti ozobja, seveda pa je treba z jermenom ravnati pazljivo. Jermen se namreč ne sme preveč upogniti: največ do radija 30-40 milimetrov, če pa je radij manjši, torej da se preveč upogne, potem se lahko poškodujejo notranje nosilne vezi in s tem jermen oslabi. Zaradi tega se skrajša doba trajanja jermena, hkrati pa postane občutljiv na dinamične spremembe obremenitve, katerih jih pri motorju ne manjka. Ali je bil jermen peveč upognjen, se lahko ugotovi šele pri pretrganju; v tem primeru je namreč raztrganina ravna, sicer pa je nazobčana, kar je prikazano na sliki. Zadnja slika prikazuje razliko v sili, ki je potrebna za pretrganje jermena v primeru, ko je bil prepognjen, in tistim, ki ni bil prepognjen – razlika v sili je dobrih 2000 N!

Diagram sile, potrebne za raztrganje zobatega jermena

Diagram sile, potrebne za raztrganje zobatega jermena

Vzdrževanje zobatega jermena za pogon odmičnih gredi je izjemnega pomena, saj v primeru, da se poškoduje ali pretrga, zvečine to povzroči precejšne poškodbe motorja: ker ventili obmirujejo, ročična gred pa se vrti naprej, se nekateri bati (odvisno od položaja zaustavitve odmičnih gredi) zaletijo v mirujoče ventile in jih zvijejo. Tako je potrebno zamenjati poškodovane ventile, lahko se celo zgodi, da pride do močne poškodbe bata (batov), ki jih je potem treba zamenjati, pri takšnem večjem popravilu pa je treba zamenjati tudi številne druge elemente, vse do glavnih tesnil in seveda motornega olja. Če je avtomobil novejši, se v takšnem primeru pogosto ne popravlja motorja, ampak zamenja celega. In ta strošek je daleč od tega, da bi bil zanemarljiv. Preventivna menjava zobatega jermena razmeroma majhnih stroškov je zato na vsak način priporočljiva!

Aci Bizjan