Winterkorn naj bi bil obveščen o sporni opremi Winterkorn naj bi bil obveščen o sporni opremi
Približno dva tedna pred izbruhom afere ‘Diesel-Gate’ je bil tedanji prvi človek koncerna VW dr. Martin Winterkorn seznanjen s tem, da so bile ameriške... Winterkorn naj bi bil obveščen o sporni opremi
Dr. Martin Winterkorn naj bi bil dva tedna pred izbruhom afere obveščen o sporni programski opremi, ki so jo vgrajevali v avtomobile.

Dr. Martin Winterkorn naj bi bil dva tedna pred izbruhom afere obveščen o sporni programski opremi, ki so jo vgrajevali v avtomobile.

Približno dva tedna pred izbruhom afere ‘Diesel-Gate’ je bil tedanji prvi človek koncerna VW dr. Martin Winterkorn seznanjen s tem, da so bile ameriške oblasti obveščene o uporabi goljufive programske opreme v Volkswagnih z dizelskim motorjem. Volkswagen te trditve uradno še ni potrdil.

Kot piše nemški tabloid Bild am Sonntag, je 4. septembra, torej štirinajst dni pred škandalom, dr. Martin Winterkorn  dobil pismo neimenovanega menedžerja skupine VW. Ta je v njem zapisal, da »je bilo v pogovoru s predstavniki  regulatorja CARB (California Air Resources Board) povedano, da je sporna oprema v Volkswagnovih avtomobilih.« Kasneje oziroma oktobra lani je to potrdil tudi Michael Horn, predsednik VW v ZDA, in sicer v zaslišanju pred predstavniškim domom senata. Če to drži, se utegne spremeniti stališče delničarjev koncerna VW. Ti razmišljajo o tem, da bi tožili koncern zaradi velikega padca vrednosti delnic. Menijo namreč, da bi moral koncern o dogajanju oziroma goljufiji javnost obvestiti veliko prej oziroma takoj, ko je postalo jasno, kaj se dogaja.

Vzporedno s preiskavo, ki teče tako v Evropi oziroma Nemčiji kot tudi v ZDA, je VW najel odvetniško pisarno Jones Day, ki opravlja notranjo preiskavo. Ugotovili naj bi, kdo je inženirjem naročil razvoj in vgradnjo sporne programske, predvsem pa, kdo vse je to vedel. VW pričakuje, da bo preiskava končana aprila, hkrati pa še vedno vztraja pri trditvi, da za vse skupaj ni vedelo veliko zaposlenih – tudi vodilni ne.◄

Koncern VW je seveda uvedel tudi notranjo preiskavo, ki naj bi bila končana aprila.

Koncern VW je seveda uvedel tudi notranjo preiskavo, ki naj bi bila končana aprila.