Porsche prvič čez 200 tisoč Porsche prvič čez 200 tisoč
Tisto, kar se je napovedovalo že med letom, se je uresničilo: nemški Porsche je lani prodal 225 tisoč avtomobilov in tako prvič v svoji... Porsche prvič čez 200 tisoč
Macan je v svojem prvem polnem prodajnem letu osvojil lovoriko najbolje prodajanega Porscheja.

Macan je v svojem prvem polnem prodajnem letu osvojil lovoriko najbolje prodajanega Porscheja.

Tisto, kar se je napovedovalo že med letom, se je uresničilo: nemški Porsche je lani prodal 225 tisoč avtomobilov in tako prvič v svoji zgodovini presegel številko 200 tisoč.

Tovarna iz Zuffenhausna je lani prodala točno 225.121 vozil, kar je bilo za 19 odstotkov več kot predlani. Povsem očitno je, da mu afera Diesel-Gate, v katero je bil po svoje ‘vmešan’ tudi Porsche, ki je v lasti koncerna Volkswagen, ni tako rekoč nič škodovala. Največji posamični trg za vozila te znamenite avtomobilske tovarne je bila Kitajska. Tam so prodali 58.009 avtomobilov ali 24 odstotkov več kot leta 2014. Dobro jim je šlo tudi v ZDA, kjer je bilo prodanih 51.756 avtomobilov (plus deset odstotkov). V Evropi, ki ne šteje kot posamični trg, se je lani za nove Porscheje ogrelo 75.354 kupcev, kar je nedvomno izjemen rezultat tudi zaradi tega, ker je bila rast kar 24-odstotna. Porscheji so seveda zelo priljubljeni doma, torej v Nemčiji (28.953, plus 21 odstotkov), medtem ko so na trgih azijsko-pacifiškega bazena prodali 87.658 avtomobilov (rast je bila 20-odstotna).

Kako so šli v promet posamezni modeli te hiše? Macan, manjši športni terenec (v primerjavi s Cayennom), je bil lani prvak. Prodali so jih malenkost več kot 80 tisoč, precej tesno pa mu je sledil Cayenne (73.119). Sloviti 911 še vedno predstavlja železni repertoar, kajti prodali so 32 tisoč ‘bolidov’ oziroma štiri odstotke več kot leta 2014. Boljši rezultat (plus odstotek) je dosegel še Cayman, medtem ko sta šla Boxster in Panamera slabše v promet kot leto prej.

V Sloveniji je bilo lani prodanih 44 Porschejev, kar je približno deset odstotkov več kot leta 2014. Podatki o modelski prodaji ta hip še niso znani.◄

Kitajska je največji posamični trg za Porscheje, kar seveda niti ni veliko presenečenje.

Kitajska je največji posamični trg za Porscheje, kar seveda niti ni veliko presenečenje.