Poletna Poletna
Menda ni treba posebej izpostavljati, kakšna je volja do dela pri 35 stopinjah Celzija. Zato so Španci izumili siesto, Nemci pa poletno dopustovanje ob... Poletna

VK_BCMenda ni treba posebej izpostavljati, kakšna je volja do dela pri 35 stopinjah Celzija. Zato so Španci izumili siesto, Nemci pa poletno dopustovanje ob Sredozemlju.

Zdaj nas je večina v stanju hibernacije. Avtomobilske proizvajalke se pripravljajo na septemberski Frankfurt, tako da s te strani vlada neko začasno zatišje. Slovenija je najbrž v stanju, ko bi jo kazalo zavzeti, saj se zdi, da je tule južno od Splita vsak drugi avtomobil iz naše deželice; prijatelj, ki ima v neki odročni vasici lokalček, sprašuje, če smo vsi (Slovenci) že tu.

No, tu sta tudi obe čudoviti ponudbi mesečnega prenosa podatkov v neomejenih količinah za le 10 evrov. Vip, partner Simobila, je v nekaterih zemljepisnih točkah njihove države tako slaboten, da mi je žal vsakega od tistih 10 evrov. Summa summarum: ključnih novosti ni, ljudi, ki bi jih hoteli brati, tudi ne, povezave so pa slabe.

Promet pa kljub temu teče.

Okej, tule smo res precej daleč od velikih mest in avtocest, še od Međugorja smo po Googlu dve uri in 57 minut daleč. A vsak nosi s sabo svoj jaz. Vsaj domnevam tako. In tule so asfaltne ceste, hiše, kjer ljudje stanujejo ali vsaj dopustujejo, pa tržnice, sprehajališča in take reči, hočem reči, da je tukaj svet, civilizacija kakršnakoli pač, a vseeno civilizacija, drugačna od tiste v Teheranu, civilizacija, ki je od nedavnega v veliki srečni družini držav EU.

Če domačini še vedno mečejo ostanke hrane, stare baterijske vložke in prazne plastenke v isto kanto, me boli na čisto osebni ravni, saj navsezadnje vsi poseljujemo isti planetek. A storiti ne morem(o) nič. Prav tako ne morem vplivati na promet, pravzaprav še težje; za kante bi mi morda uspelo prepričati tukajšnjega župana. Kaj namreč opažam znova in znova?

Evo, gledam nek avtomobil z nizozemsko registracijo. Znotraj družina, svetlih las in z glavami blizu stropa. Hočem reči, da upravičeno sumim, da so tudi zares Nizozemci v avtomobilu. Avtomobil je zadaj avtodom in mularija se med vožnjo sprehaja ali bolje rečeno preganja po »hiši«. Še zdaleč ni edini primer, je pa najbolj reprezentativen – najhitreje opiše neko splošno pravilo.

Ko se boste vi peljali 3 na uro preko omejitve na Nizozemskem, se bo polovica avtomobilistov spravila na vas kot na morilca. Tule pa očitno menijo, da vlada zakon divjega zahoda. Kaj si zdaj mislite o njih?

Morda je takole: posvečenega EU naroda sinovi (in hčere) so očitno del družine ovac, ki ne razumejo, da je pravilo, da potniki v avtomobilu med vožnjo sedijo pripeti, mišljeno v njihovo dobro. Hkrati ti posvečenega naroda sinovi smatrajo, da so v deželi, ki ni vredna spoštovanja prometnih predpisov. Temu jaz rečem podcenjevalni odnos do države gostiteljice in njenih državljanov.

V bistvu se na teh cestah zgodi tudi veliko čudežev. Marsikatera prometna nesreča bi se lahko zgodila, pa se ne, ker je nekdo ali več njih pravi čas pametno odreagiralo.

In takole skozi »ferragosto« do potovanja v nebo, po katerem bomo znova sedli pod klimatske naprave in padli v standardni delovni ritem. Do takrat pa – čimmanj stresa, dela in težav. Povsod, vključno s cesto.

Vinko Kernc