Citypark in njegova garaža Citypark in njegova garaža
Človeški svet je poln napak. Nekatere so tudi grozovite, a te ne sodijo v avtomobilizem. Toda ko ni vojn in se cedita med in... Citypark in njegova garaža

Spolzek asfalt v garažni hiši – nadvse slaba odločitev.

Človeški svet je poln napak. Nekatere so tudi grozovite, a te ne sodijo v avtomobilizem.

Toda ko ni vojn in se cedita med in mleko, ti pa lahko tlak dvigne tudi neko parkirišče.

***

Prestižna garaža, ki zahteva ceneno improvizacijo.

Saj ni, da bi kdo trpel. Meni gre tudi na smeh. A ravno zato.

Nakupovalno središče je tam, da nekdo z njim zasluži. Zato je lepo, svetlo in klimatizirano, da se kupci dobro počutijo. Zato je ob njem tudi veliko parkirišče. Tak je tudi ljubljanski Citypark. Lep, bleščeč, čist. Cel dan si mirno lahko tam.

Naš, torej avtomobilski problem je v njegovi garaži. Že to, da so ji v štartu (ob gradnji, torej) namenili asfalt, ki že ob povečani vlažnosti zraka drsi kot led tudi na ozkih ovinkih, je presežek znanja nekega gradbenika. Ne le, da je neprijetno, v takšnih (deževnih) dneh se zaradi tega gneča še dodatno poveča. Modra odločitev, tale asfalt, res.

Potem so ga pred časom prenovili. Odeli v barve, kot v 12-nadstropnem parkirišču na letališču v Barceloni. Lepo.

Nimam prav nič proti barvam, celo navdušen sem nad njimi (dober psihološki trik), ne morem pa razumeti, zakaj so se lotili spremembe prometnega režima. Zdaj je precej bolj zapleten, pogosto je treba prevoziti daljšo pot kot prej in vozniki redno vozijo v napačni smeri, ker je od prenove promet povsod enosmeren.

Ampak tudi to človek nekako preživi in si ob tem misli svoje. Morda pa zadeva celo čisto zares deluje, kar kot redek gost seveda ne morem oceniti.

V bistvu mi gre najbolj na smeh nekaj povsem banalnega. Prepričan sem, da prenova ni stala 700 evrov. Že brisanje starih črt in barvanje novih plus vsa prej omenjena stenska barva – se kar nabere strošek. Poleg tega so, si upam trditi, mastno plačali nekega arhitekta, ki je spesnil ta prometni umotvor.

In potem, pri vsem tem zapravljenem denarju, me resno zanima, ali je v ta strošek vštet tudi paket belih listov A4, fotokopiranje, plastifikacija in modra okrogla tabla z belo puščico, štango in dvema betonskima obtežilnikoma, da lahko takole improvizirano sporočijo voznikom, kje je treba kam iti.

Ma človek res ne more verjeti.

Na cesti je pa kup ljudi z glavo in razumom in brez zaposlitve.

***

Če so dovoljene v majhnih rečeh velike primere: saj svet je, kolikor ga uspem videti, pravzaprav v celoti takšen. Ne moreš, da ne bi naletel na kakšno takšno traparijo. Pa vseeno še naprej napačni dobivajo dober denar.

Vinko Kernc

Foto: VK