Avtomobilski teden 14, 2020 Avtomobilski teden 14, 2020
Adijo avtomobilski salon v Eifflovem mestu Še veliko prej, preden se nam je sanjalo o koronavirusu, so bili avtomobilski saloni pod velikim vprašajem. Sedaj... Avtomobilski teden 14, 2020

Tudi avtomobilski salon v Eifflovem mestu je odpovedan.

Adijo avtomobilski salon v Eifflovem mestu

Še veliko prej, preden se nam je sanjalo o koronavirusu, so bili avtomobilski saloni pod velikim vprašajem. Sedaj se zdi, da jim je ali jim bo epidemija dokončno spodrezala korenine, kajti napovedi o preložitvi ali odpovedi tudi tistih največjih se kar vrstijo. Sedaj je že jasno, da letos ne bo niti pariškega avtomobilskega salona, čeprav bi ta moral biti šele konec septembra.

Pariški avtomobilski salon je bil na sporedu vsako drugo leto, na koledarju se je izmenjeval z avtomobilsko predstavo v Frankfurtu. Salon v tem nemškem finančnem središču se je dokončno poslovil pred meseci; vse kaže, da bo dobil svoje nadaljevanje v bavarskem Münchnu. Vprašanje pa je, ali se bo to tudi v resnici zgodilo. Avtomobilske razstave v Eifflovem mestu letos torej ne bo, že pred nedavnim so odpovedali detroitski salon, ki bi moral biti junija. V New Yorku bi moral biti avgusta, toda glede na stanje v tem največjem ameriškem mestu je veliko vprašanje, ali se bo to zgodilo. Za sedaj še nič ni znanega o tem, ali o morebitni odpovedi salonov razmišljajo na Kitajskem in Japonskem; dva največja sta na sporedu pozno jeseni.

Povsem nesporno je, da bodo avtomobilske tovarne v prihodnje temeljito razmislile o tem, kdaj in kako se bodo pojavljale na avtomobilskih salonih – če ti bodo. Stroški so visoki in že doslej se je dogajalo, da so tovarne zelo premišljeno izbirale prizorišča in nekako smo se že navadili, da tudi na tistih največjih oziroma najpomembnejših ni bilo nekaterih najbolj znanih avtomobilskih imen. In končno – zanesljivo se je poslovil tudi slovenski avtomobilski salon, ki se je v začetku aprila leta 2017 po dolgih letih odsotnosti znova vrnil na ljubljansko Gospodarsko razstavišče. In tedaj, torej pred tremi leti, so bili časi bistveno drugačni kot so sedaj …

***

Tudi avtomobilski salon v Eifflovem mestu je odpovedan.

FCA ‘zadržuje’ in zmanjšuje plače

Avtomobilske tovarne se na različne način odzivajo na krizo, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa. Na dlani je, da bodo najbolj trpeli zaposleni v proizvodnji, tako imenovani modri ovratniki. Toda tokrat je udarec tako hud, da bodo morali svoj delež prevzeti tudi tisti, ki so na vrhu ali v njegovi bližini. Velja tudi za Fiat Chrysler Automobiles (FCA), italijansko-ameriški koncern, ki je v procesu združevanja s francoskim PSA.

Iz FCA so tako sporočili, da bodo za tri mesece (od aprila do junija) zadržali 20 odstotkov plače vseh zaposlenih. Kot je dejal izvršni direktor Mike Manley, se bodo o tem dogovorili z zaposlenimi v različnih državah oziroma tovarnah in da je »dogovor zaželen«. Ni pa povedal, kdaj bodo zaposleni dobili te zadržane plače nazaj. Hkrati bo tudi Manley naslednje tri mesece dobil le polovico svoje običajne plače, medtem ko naj bi se plače 19 članov izvršnega odbora zmanjšale za 30 odstotkov. V teh primerih torej ne gre za ‘zadržanje’, pač pa za zmanjšanje. Predsednik FCA Joh Elkan, človek, ki je odigral ključno vlogo pri nameravani povezavi s PSA, in drugi člani uprave pa do konca leta ne bodo upravičeni do nadomestila. Kaj to natančno pomeni, ni znano, je pa znano, da so plače članov uprave in nadzornega sveta visoke oziroma milijonske. Sicer pa je nekaj dvoma ob vsem tem nujnega – bodo bremena res kolikor toliko enako porazdeljena?

***

Nemški Volkswagen v času krize vsak teden izgubi ogromno denarja.

Herbert Diess: vsak teden smo ob dve milijardi evrov

Pred dnevom ali dvema so se sestali vodilni treh nemških avtomobilskih tovarn – Volkswagen, Daimler AG in BMW – s kanclerko Angelo Merkel in nekaterimi njenimi ministri. Pogovarjali so se o prihodnosti, nekaj malega so rekli tudi o sedanjosti.

Nemška avtomobilska industrija, ki neposredno zaposluje okoli 800 tisoč ljudi, stoji. Nastaja ogromna gospodarska in seveda finančna škoda, zato nekateri razmišljajo, da bi čim prej ponovno zagnali stroje. Ampak ne gre le zato, kaj so voljni in sposobni narediti v Nemčiji. Ko je v enem delu vse narobe, drugje pa nekaj bolje ali manj kritično, je skoraj nesmiselen ponoven zagon proizvodnje. Herbert Diess, prvi pri Volkswagnu (VW), je ob tem povedal, da je koncern vsak teden, ko ne obratuje, ob najmanj dve milijardi evrov.

Toda ko se bodo okoliščine nekoliko stabilizirale, je bilo rečeno ob tej priložnosti, se utegne zgoditi, da se bo proizvodnja srečevala s številnimi težavami. Vse kaže, da utegne v času epidemije propasti marsikateri manjši izdelovalec avtomobilskih delov in to kljub ogromni pomoči, ki ga gospodarstvu napoveduje oziroma namenja nemška vlada. V tem delu gospodarstva naj bi po nemški oceni delalo nadaljnjih 300 tisoč ljudi. Gre torej za ogromno armado. Diess je bil ob vsem tem znova najbolj neposreden: kljub temu, da ima korporacija z najmočnejšim nemškim sindikatom IG Metall, ki združuje tudi delavce v avtomobilski industriji, sporazum o zagotovitvi delovnih mest, se utegne zgoditi, da bo treba odpuščati. Apokalipsa? Malo pa že …

Janez Kovačič