Po F1 zdaj še ženevski avtomobilski salon! Po F1 zdaj še ženevski avtomobilski salon!
Primož Lemež je avtomobilistični novinar že tri desetletja in redno spremlja avtomobilski šport na svetovni ravni, v zadnjih letih pa se je v veliki... Po F1 zdaj še ženevski avtomobilski salon!

Se dekleta res poslavljajo od avtomobilizma? Moškemu delu človeštva bo zvečine žal.

Primož Lemež je avtomobilistični novinar že tri desetletja in redno spremlja avtomobilski šport na svetovni ravni, v zadnjih letih pa se je v veliki meri posvetil avtomobilski elektrifikaciji. Marsikatero pikro ste v zadnjem času od njega morda prebrali na račun nesmiselnosti pri uvajanju električnih polnilnic, tokrat pa so ga – dobesedno – razkačile odločitve, ki ukinjajo dolgoletno tradicijo pojavljanja deklet ob avtomobilih. Takole piše.

O nadlegovanju in nadlegovanih … Zbogom dekleta (‘Kiss the Girls’)

Danes predvsem drage in spoštovane! Ne, ne bom pisal o (ne)spretnosti voznic. Pa o tem, kako za volanom počnete vse, samo vozite bolj malo. To sicer ni pravilo, pa vendar so SMS-ji, ‘fejsbuki’, ‘selfiji’ in ostala sodobna komunikacijska orodja med vožnjo v glavnem v domeni žensk. Seveda tudi ličenje pred semaforji … In akrobatsko bočno vzvratno parkiranje! Vse to me danes sploh ne zanima. Prav nič! Še več, danes sploh ne bom pisal o avtomobilih! Ne o električnih in ne o kakršnih koli drugih. Odločil sem se, da bom to zapisal, ker se mi zdi, da je vsa stvar šla močno predaleč!

Razkačila me je odločitev vodstva formule 1. Tam so se namreč odločili, da preprosto ukinejo ‘grid girls’. Dekleta s štartne linije so tam že skoraj od takrat, ko se je dirkanje začelo. In zdaj zaradi peščice ovenelih hollywoodskih igralk na F1 ne bo več deklet! Ali res želijo narediti F1 še manj privlačno, manj zanimivo, še bolj gejevsko, kot je že? Kdo jo bo sploh še gledal, kdo bo sploh še prišel na ‘grid’? Kaj bom šel gledat Mauricia Arrivabeneja? In zdaj še udarec iz Ženeve; tudi tam ob avtomobilih ne bo več deklet v mini krilih!

Zato sem se odločil, da bom pisal o fenomenu spolnega nadlegovanja!

Priznam, da sem malo seksist (avtomobilski novinarji smo po tem celo znani!); res pa je, da sem tudi malo antisemitist, sem pa tudi čisto malo homofob in najbrž celo malo rasist in nacionalist. Ampak s tem lahko živim. Mislim, da tudi vse prej naštete skupine lahko shajajo z mano; razen bivše žene seveda!

In tako se je nekaj hollywoodskih zvezdnic odločilo, da bo razkrilo spolno nadlegovanje v filmski industriji. To je povsem OK in povsem razumem, saj gre za nedopustno ravnanje. Vendar so to razkrile po 20-, 30-tih letih od tega nadlegovanja. In vsi jim naj bi kar verjeli? Zakaj hudiča pa spolnega nadlegovanja niso prijavile takrat. Zakaj takrat niso ustanovile #MeToo, ali #balancetonporc (francoska različica iste pašte, ki pomeni »zašpecaj prasca«)? Dobro, razumem, če bi zloglasni Harvey Weinstein nadlegoval eno igralko, ki se mu ne bi mogla upreti. Ampak nadlegoval je baje vse po vrsti! Zdaj pa me, drage dame, prosim, razsvetlite; ali se ve v babji družbi o teh stvareh nikoli ne pogovarjate? Nikoli nobena ne reče recimo: »Tale Harvey je pa res prasec, pazite se ga!« Ne, tega preprosto ne kupim; vse so vedele, pa še vedno so k njemu hodile po filmske in televizijske vloge. Ko zdaj gledam te ‘uboge reve’, ki vsem na veliko razlagajo, kako so bile žrtve spolnega nadlegovanja, so se mi seveda najprej zasmilile. Potem pa sem malo bolje pogledal in tudi kaj prebral. Ena od najglasnejših je Ashley Judd, ki je bila tudi prva, ki je začela protitestosteronsko gonijo. Že prej sem o njej nekaj slišal, čeprav ne toliko kot o igralki kot o nekdanji ženi enega najboljših dirkačev vseh časov, pravi legendi moto športa, Daria Franchittija. Ko sem malo pregledoval nabor njenih filmov, mi je postalo jasno, da je bila Ashley ena od najbolj seksipilnih igralk Hollywooda. Morda ne najlepša, vsekakor ne najboljša (kar govori tudi število nominacij za Oskarje; saj nima niti ene same), vendar pa je bila vseeno (vsaj zame) neverjetno spolno privlačna. Tudi njen nabor filmov je dolg in kar nekaj med njimi jih je tudi zelo uspešnih, celo zvezdniških (Vročica z Al Pachinom in Robertom De Nirom). (Še nekaj drugih filmov, v katerih je igrala, si lahko pogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=W02Ey_A6zCU ali http://www.imdb.com/name/nm0000171/).

In pred tremi leti se je eni od rumenih revij pridušala, da jo je Weinstein nadlegoval; da jo je povabil na sestanek v hotel in to kar v svojo sobo na zajtrk! In da jo je ta prasec (takrat se še ni govorilo o imenu) počakal v svoji hotelski sobi oblečen v jutranjo haljo. Dobro; ne razumem, kakšno nadlegovanje je to, če te nekdo v svoji sobi sprejme v jutranji halji? Hej, dekle (parafraziram naslov filma »Zbogom dekleta – Kiss the Girls«, v katerem je igrala še z enim velikim zvezdnikom, Morganom Freemanom), saj si vendar prišla v njegovo sobo! Lahko bi zahtevala, da se sestaneta v ‘lobiju’, v zajtrkovalnici ali celo v pisarni. Ne; prostovoljno si prišla v njegovo sobo, ob tem, da si že prej vedela, kaj te čaka! Ali bi se moral zdaj jaz pritožiti nad spolnim nadlegovanjem svetovnega rally prvaka Arija Vatanena? Ko sem namreč delal intervju z njim, me je v svoji hotelski sobi na Finskem pričakal v samih gatah, ker je prišel ravno izpod tuša! Torej draga Ashley; vedela si, da je Weinstein prasec, povabil te je v svojo hotelsko sobo … Ti si šla in zdaj se razburjaš, da te je pričakal v jutranji halji! Ne govoriš o tem, da te je hotel posiliti, da te je otipaval. Morda je res kaj namignil, morda je bil celo prostaški, morda ti je v zameno za seks ponudil kakšno čudovito vlogo … Vendar ne zasledim, da si ga takrat prijavila ali pa da bi ga vsaj zdaj konkretno zašpecala, recimo da te je zagrabil za tvojo (še vedno) lepo rit!

Ampak delno bi to lahko razumel, če ne bi bila ravno Ashley. Njo so spolno zlorabili že kot otroka in potem še kot navijačico proti koncu osnovnošolskega obdobja. Torej je bila verjetno prav ona tista, ki bi se morala že takrat na veliko razburjati, povedati medijem, sporočiti to svojim kolegicam, če je takrat res bila žrtev; ampak lepo prosim, to je naredila zdaj po dvajsetih letih!

In če že govorimo o Ashley; tole kliknite samo, če ste polnoletni: https://xhamster.com/videos/ashley-judd-flashes-boobs-to-paparazzi-380766

Se vam morda res zdi prav ona spolno nadlegovana?

Vendar zdaj niso glasne samo zvezdnice. Zdaj se jih oglaša kar precej po vsem svetu; seveda ne samo igralk. In zdaj se resnično vprašam, kdo je prava žrtev spolnega nadlegovanja. Da ne bo pomote, vsekakor ne zagovarjam prascev, ki so res prasci in bi vsako ob vsakem času povsod, če le ne bi splezala na drevo! Za take bi odredil prisilno zdravljenje. Govorim o moških. Tistih pravih s pravo mero testosterona. Drage dame, veste, vsi smo v mislih vsaj malo prasci. Taka je naša narava in kljub vztrajnemu kastriranju moških od vrtca naprej nas je vendarle še nekaj takšnih! In ženske znate to zelo dobro izkoristiti. Po novem celo dvakrat …

In enako je po vsej verjetnosti tudi z našo Ashley Judd; če ne bi takrat k ’tistemu prascu’ prišla v hotelsko sobo, bi vlogo verjetno dobila katera druga, morda celo precej bolj nadarjena in lepša igralka … In to je zame preprosto izkoriščanje slabosti moških hormonov, ki jih znajo ženske spretno izkoriščati že tisočletja, ker je pač ta svet tako narejen.

In če želimo biti enakopravni; ja, priznam: moški smo prasci, ampak ste tudi ženske prasice! In če to ne bi delovalo tako, ne bi bilo ne mene, ne vas in ne človeštva. Moški pač osvajamo, dvorimo; včasih smo pri tem nekoliko nespretni, nerodni, morda premalo gentlemanski … Če vam pri tem kaj ni všeč, preprosto povejte. V svoji zgodovini na različnih funkcijah, v različnih slovenskih ‘holivudih’ nisem nikoli doživel, da bi kak ‘prasec’ nadlegoval kakšno damo, če mu je ta dala jasno vedeti, da jo njegovo dvorjenje ne zanima. Pač se je nekoliko osramočen umaknil in poskusil pri kateri drugi. Ampak: ali je res vsako osvajanje tudi spolno nadlegovanje?

In zakaj so se po mojem mnenju ostarele igralke odločile, da po celih desetletjih prijavijo spolno nadlegovanje? Preprosto zato, ker so jim padle cene ‘delnic’. Ljudje smo narejeni tako, da nam z leti pade vrednost delnic spolne privlačnosti. Lepotne operacije (tudi Ashley se je operirala, ampak se je operacija malček ponesrečila) sicer lahko ta proces nekoliko upočasnijo, ampak čas je neizprosen … In zdaj na isto struno, kot je igrala Ashley (in ostale) nekoč, igrajo mlajše, lepše, privlačnejše igralke, ki hodijo k producentom v hotelske sobe, kjer jih ti pričakajo v ‘šlafrokih’! In to jih zdaj verjetno jezi in bi se rade na butast »#MeToo način« dokopale še do kakšnega zvezdniškega trenutka. In to jim je tudi uspelo, ne glede na škodo, ki so jo naredili. Gredo celo tako daleč, da svoje nekdanje intimne hollywoodske partnerje obtožujejo spolnega nadlegovanja, preprosto zato, ker je enkrat želel, da mu nekaj naredi, čeprav si ona tega ni želela … Čestitke!

Vse skupaj pa je po mojem mnenju samo vzbujanje pozornosti; ne bo me presenetilo, če se bo katera od njih pojavila na volitvah za senat ali pa za guvernerko ali celo predsednico.

V besu meča in ognja so se znašli celo moški, ki niso obtoženi spolnega nadlegovanja, ampak so si drznili kaj povedati o neumnosti, ki jo počnejo, ali pa celo stopiti v bran kakšnemu od domnevnih ‘prascev’, kot na primer Matt Damon. Prepričan sem, da si želi pol mladega damskega (pa ne samo damskega) Hollywooda spati z njim kar tako, samo zato, ker je očarljiv in velik zvezdnik, druga polovica pa zato, da bi se morda dokopala do kakšne dobre vloge v katerem od njegovih prihodnjih filmov! Če jih bo lahko sploh še snemal, zdaj ko je ožigosan!

Če pustimo ‘holivudarje’ pri miru, se bodo (upam) že dogovorili.

Problem je v tem, da je ‘MeToo cunami’ prišel tudi v Evropo in Slovenijo. In ne samo v ‘à la hollywoodska’ podjetja, ampak kar v vse po vrsti. V slovenskem podjetništvu pa zna biti to tudi velika težava! Podjetje, ki dobi sloves, da so v njem ženske nadlegovane, zgubi partnerje, zaupanje strank in še marsikaj; da o odnosih doma niti ne govorim. Skratka; če se želimo izogniti takim podjetniškim težavam, moramo torej ustanoviti ločena moška in ženska podjetja. Nadlegovanja moški-moški ali pa ženska-ženska niso tako pogosta in spadajo v drugo rubriko.

Drage moje, si res to želite? Si res želite, da bi postalo spolno nadlegovanje to, če vam bo sodelavec rekel, da dobro izgledate? Da bo spolno nadlegovanje že nedolžno povabilo na kavo ali službeno malico? Si res želite moške, ki z vami ne bodo upali govoriti in ki bodo gledali v tla, če se bosta slučajno srečala na hodniku. In takega, ki ne bo upal v dvigalo, če boste v njem vi? In da bi vse šale o blondinkah in spolnosti postale domena moških ‘šankovskih’ združenj?

Priznam! Po sodobni terminologiji ‘prascevstva’ sem prasec! Dobro žensko rad pogledam in to ne samo v oči. Rad povem (če se slučajno spomnim) kak svinjski vic in včasih se tudi katere dotaknem, tako za ramo, morda za bok ali pa se celo objameva, da niti ne govorim o poljubih na lica (najbolj nepopustljive pri tem so Francozinje). In veste, da do zdaj nisem imel občutka, da bi katero to motilo. Če pa jo to moti, naj mi preprosto pove. Pa je ne bom več! Nikoli več! Res ne! Prisežem!

 • IMG_4773
 • IMG_7008
 • IMG_4855a
 • 1VK_5596a
 • Img_4305a
 • 1VK_5546ac
 • IMG_3807ac
 • 1VK_9251a
 • 1VK_9345a
 • 1VK_0093a
 • IMG_6437c
 • IMG_6725
 • IMG_6902
 • IMG_7056
 • 1VK_5948
 • 1VK_6044
 • 1VK_6045
 • 1VK_6221
 • 1VK_8466
 • 1VK_6252a
 • 1VK_9238
 • IMG_7083
 • 1VK_9357
 • 1VK_9359a
 • 1VK_7897
 • 1VK_8358 (2)a
 • 1VK_4438a
 • 1VK_4654a
 • 1VK_4760ash
 • IMG_3277
 • 1VK_8011
 • IMG_0956a
 • 1VK_9218
 • 1VK_9973

In če se zdaj vrnemo k formuli 1 in drugim moto športom. Že 30 let jih spremljam. In do zdaj enkrat samkrat nisem imel občutka, da bi bila katera od deklet v stanje na štartni vrstni liniji prisiljena. Celo več; vedno je bilo povpraševanja po tem delu več, kot je bilo ponudbe! Plačilo je dobro, delo ni ne pretirano težko ne zapleteno, veliko deklet si je na ta način omogočilo kaj, kar si drugače ne bi moglo. Verjetno je kakšna našla tudi kakšno bodočo zaposlitev; da, in celo moža, kot na primer Slavica Eccelstone … (če bi bil njen bivši mož še šef F1, se to zagotovo ne bi zgodilo!) In nikoli v vsej svoji zgodovini nisem videl, da bi kdo katero nadlegoval, ne spomnim se niti enega škandala (spomnim se sicer enega iz kolesarstva), ki bi vključevala ‘grid girls’. Še takrat, ko gre za fotografiranja z obiskovalci, je fantom precej nerodno, ko se dekleta stisnejo ob njih.

Se je morda katera ‘#MeToo’ vprašala, koliko škode je na ta način narejeno vsem dekletom, ki zdaj ne bodo mogle zaslužiti (pa ne samo na štartni liniji)? Ko ne bodo mogle pokazati, kar imajo? Ko morda ne bodo mogle najti svojega bodočega moža, …?

In zdaj zbogom dekleta … in to zaradi ostarelih in ovenelih hollywoodskih igralk! In zato so zdaj na F1 uvedli ‘grid kids’; namesto očarljive 22-letnice bo zdaj tam stala sedemletna punčka!

A ja, pedofilija pa je za vas povsem OK? In izkoriščanje otrok v reklamne namene tudi …

Res hvala!

Vaš prasec

Primož Lemež!

(Zapis izraža mnenje avtorja in ne uredništva Avtofil.)

Foto: VK