M-SOS: za bolj učinkovito prvo pomoč ponesrečencem M-SOS: za bolj učinkovito prvo pomoč ponesrečencem
Podjetje Osebni identifikacijski sistemi je razvilo preprost in poceni, a ključen sistem za bolj učinkovito prvo (a tudi kasnejšo) pomoč ponesrečencem v različnih primerih.... M-SOS: za bolj učinkovito prvo pomoč ponesrečencem
M-SOS: najhitreje do ključnih podatkov o ponesrečencu za učinkovito pomoč.

M-SOS: najhitreje do ključnih podatkov o ponesrečencu za učinkovito pomoč.

Podjetje Osebni identifikacijski sistemi je razvilo preprost in poceni, a ključen sistem za bolj učinkovito prvo (a tudi kasnejšo) pomoč ponesrečencem v različnih primerih. V avtomobilski branži ga je prva ‘prepoznala’ ljubljanska Avtotehna VIS.

Največja težava pri nudenju pomoči ponesrečencem je ta, da po navadi o njem tisti, ki bi mu nudil pomoč, ne ve nič. To pa lahko pomeni, da je ponesrečenec deležen napačne pomoči, kar lahko tudi kritično vpliva na potek zdravljenja. Če mu s transfuzijo dajo napačno kri, če mu dajo zdravila, na katera je alergičen, če boleha za katero od v takšnih primerih kritičnih bolezni (diabetes, …) in podobno. Prav zato so tisti, ki nudijo pomoč, pogosto prisiljeni v bolj počasno dajanje pomoči in kasnejše zdravljenje, kar lahko pomeni tudi najbolj tragične posledice.

Vse bi bilo bolj preprosto, ko bi o ponesrečencu vedeli več in prav to ponuja (osebni zdravstveni identifikacijski) sistem M-SOS. Sestoji se iz identifikacijskega nosilca (zapestnica, obesek na verižici ali nalepka za čelade) ter iz temu namenjenega spletnega mesta. Če tisti, ki bi nudil pomoč, pri (na) ponesrečencu najde nosilec M-SOS, z njega odčita unikatno kodo in jo kot SMS pošlje na telefonsko številko, prav tako del nosilca. V največ 10 sekundah dobi povratni SMS s ključnimi podatki o ponesrečencu, kar mu olajša nudenje pomoči.

  • 1VK_0226a
  • 1VK_0231ac
  • 1VK_0230c

Dobra stran sistema M-SOS je tudi ta, da je – v primerjavi z možnim izidom – poceni. Vse, kar je treba storiti, je kupiti enega od nosilcev (nalepka 12 €, zapestnica 22 € in obesek 25 €), se na spletni strani registrirati ter vnesti svoje zdravstvene podatke in seveda potem ta nosilce zares ves čas nositi. Ni naročnine in deluje ‘večno’.

Za podatke, ki se hranijo v oblaku, pravijo, da so dostopni zgolj tistemu, ki ima na voljo unikatno kodo: lastnik, tisti, ki nudi pomoč, tisti, ki ponesrečenca kasneje zdravi, in osebni zdravnik, če mu jo lastnik zaupa – v tem primeru lahko zdravnik vnaša potrebne podatke, ko pride do sprememb v zdravstvenem stanju.

Ciljna publika smo vsi, saj se prav vsakomur lahko kaj nepredvidenega pripeti. Seveda je zelo priporočljiva tudi za udeležence v prometu, kjer so, sodeč po izkušnjah, še najbolj ‘kritični’ motociklisti, kar je na tiskovni konferenci izpostavil tudi Brane Küzmič, danes med drugim tudi svetovalec pri Agencije za varnost v prometu (AVPRS).

Avtotehna VIS je pri prepoznavanju tega sistema, ki je sicer znan že tri leta, odigrala ključno vlogo – tudi zato, ker bo dva meseca vsakemu kupcu Opla podarila zapestnico M-SOS.◄

Za večjo prepoznavnost – skupen nastop; z leve: Dejan Šmit (izvršni direktor M-SOS), Bojan Muravec (direktor podjetja Avtotehna VIS) in Brane Küzmič (zunanji strokovni delavec pri AVPRS).

Za večjo prepoznavnost – skupen nastop; z leve: Dejan Šmit (izvršni direktor M-SOS), Bojan Muravec (direktor podjetja Avtotehna VIS) in Brane Küzmič (zunanji strokovni delavec pri AVPRS).

Foto: VK

Preberite tudi