EU: novembra že petnajsti zaporedni plus EU: novembra že petnajsti zaporedni plus
Čeprav Evropa oziroma Evropska unija (EU) nista prostor, ki bi bil povsem v ospredju zanimanja avtomobilskih tovarn, je jasno, da ga nihče noče ali... EU: novembra že petnajsti zaporedni plus
V EU se je novembrska prodaja povečala za skromnih 1,4 odstotka, a je podatek kljub vsemu razveseljiv.

V EU se je novembrska prodaja povečala za skromnih 1,4 odstotka, a je podatek kljub vsemu razveseljiv.

Čeprav Evropa oziroma Evropska unija (EU) nista prostor, ki bi bil povsem v ospredju zanimanja avtomobilskih tovarn, je jasno, da ga nihče noče ali ne more prezreti. Zato je pomemben podatek, da je bila prodaja novembra večja za 1,4 odstotka, še bolj to, da je to že petnajsti zaporedni mesec z rastjo.

Novembra je bilo v državah EU prodanih 953 tisoč avtomobilov, kar je sicer skromno povečanje glede na lanski november, toda tudi skromen plus je boljši od skromnega minusa. Veliko je k ugodnim novembrskim številkam pripomogla velika rast prodaje v Španiji (plus 17,4 odstotka), v Veliki Britaniji je prodaja zrasla za okroglih osem odstotkov, pa tudi v Italiji je bilo kupcev za pet odstotkov več. Slabše je šlo v enajstem letošnjem mesecu v Nemčiji (minus 1,8 odstotka) in Franciji, kjer se je posel zmanjšal za 2,7 odstotka.

Lepša je statistična slika na letni ravni, kjer se je letošnja prodaja v EU povečala za sploh ne skromnih 5,7 odstotka na skupaj 11,6 milijona vozil. Med pomembnejšimi trgi je najmanj zrasel francoski (1,1 odstotka večja prodaja), kar dobro je šlo v Nemčiji (2,6 odstotka več), stabilno rast so zabeležili v Italiji (4,3 odstotka več), zelo veseli pa so lahko v Veliki Britaniji (plus 9,4 odstotka) in v Španiji, kjer je letos avtomobilski trg vstal od mrtvih, saj je prodaja doslej zrasla za 18,1 odstotka!

Po podatkih Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev je bilo novembra v Sloveniji prodanih 4.220 avtomobilov, kar je 7,5 odstotka več, na letni ravni pa 49.923 oziroma 3,4 odstotka več. To je seveda razveseljivo, toda splošno je znano, da te številke niso realne, saj slovenski prodajalci avtomobilov veliko tudi izvažajo in statistično pri nas prodani avtomobili nikoli (ali pa ne prav pogosto) ne zapeljejo na slovenske ceste ali morda servise – kar je še bolj pomembno s stališča zaslužka.◄

Španija je letos zabeležila visoko rast prodaje avtomobilov in morda je najhujše že pozabljeno. Vse kaže, da je to dobro tudi za špansko-nemški Seat.

Španija je letos zabeležila visoko rast prodaje avtomobilov in morda je najhujše že pozabljeno. Vse kaže, da je to dobro tudi za špansko-nemški Seat.