Conot: elektriko za avtomobile gospodarskih družb! Conot: elektriko za avtomobile gospodarskih družb!
Bolj kot za osebno rabo so s svojimi tehničnimi značilnostmi elektromobili ta trenutek primerni za gospodarske družbe v mestih. Conot, Center odličnosti nizkoogljične tehnologije,... Conot: elektriko za avtomobile gospodarskih družb!
Renault Kangoo Z.E.: pionir pri elektrifikaciji voznega parka gospodarskih družb v Sloveniji.

Renault Kangoo Z.E.: pionir pri elektrifikaciji voznega parka gospodarskih družb v Sloveniji.

Bolj kot za osebno rabo so s svojimi tehničnimi značilnostmi elektromobili ta trenutek primerni za gospodarske družbe v mestih. Conot, Center odličnosti nizkoogljične tehnologije, dejaven od avgusta lani, je naredil korak tudi v to smer.

Pobuda je pravzaprav prišla z Zavoda za gozdove Slovenije, krajevna enota Ljubljana, ker so sami pričeli razmišljati o službenem vozilu na električen pogon in se povezali s Conotom, tako da so v začetku leta v preskus od podjetja Renault Nissan Slovenija dobili Renault Kangoo Z.E. Po prvih izkušnjah pri nizkih zunanjih temperaturah in po ne vedno gladkih gozdnih cestah in poteh se je Kangoo na terenu izkazal celo bolje, kot so pričakovali.

Pri Conotu so izračunali, da se bi takšen Kangoo, upoštevaje strošek vozila in strošek uporabe, v osmih letih izplačal, če ga primerjamo s podobnim avtomobilom z bencinskim ali dizelskim motorjem. Poleg tega med delovanjem ne onesnažuje nič, podjetje Elektro Ljubljana pa na polnilnih mestih zagotavlja električno energijo iz obnovljivih virov.

  • IMG_0647aw
  • IMG_0631
  • IMG_0650
  • IMG_0626aw
  • IMG_0628a
  • IMG_0634a

Tako zaokrožen sistem se zdi resnično okolju in s tem tudi človeku prijazen, a mu, vsaj za zdaj, manjka zadnja stopnja – uresničitev. V konkretnem primeru (in vseh podobnih) je na vrsti država, da se zaveže, preveri in se v največji možni meri odloči za elektromobile, pa tudi da spodbudi zasebna podjetja, mala, velika in tista vmes, da se za delo v mestih oziroma kjer vozilo ne opravi poti, daljše od 100 kilometrov, odloči za nakup električno gnanih vozil.◄

Foto: VK