Avtomobilski teden 34, 2022 Avtomobilski teden 34, 2022
Četrta odpoved avtomobilskega salona v Ženevi Avtomobilski saloni, takšni ali vsaj približno takšni, kot smo jih poznali vse do pandemije, postajajo preteklost. Najbolj očitno... Avtomobilski teden 34, 2022

Vprašanje je, ali bo v švicarski Ženevi še kdaj avtomobilski salon v obliki in načinu, ki smo ga poznali dolga desetletja.

Četrta odpoved avtomobilskega salona v Ženevi

Avtomobilski saloni, takšni ali vsaj približno takšni, kot smo jih poznali vse do pandemije, postajajo preteklost. Najbolj očitno se to kaže v Evropi, ki je vse doslej gostila nekaj največjih, najpomembnejših in tudi zelo dobro obiskanih tovrstnih avtomobilskih prireditev. Dogajanje z ženevskim avtomobilskim salonom, ki ga ni na sporedu že vse od leta 2019 in je bil napovedan za prihodnje leto, kaže na utemeljen pesimizem glede njegove in prihodnosti tudi drugih avtomobilskih salonov.

Kot so sporočili organizatorji omenjenega salona, zanj po novem skrbi zasebna fundacija, naj bi omenjeni salon novembra prihodnje leto organizirali v katarski Dohi, načrtovani salon v Ženevi, ki naj bi bil prve dni marca – tako kot zadnja desetletja – pa je odpovedan. Razlog? Gospodarski oziroma ekonomski, geopolitični in tudi pandemijski. Sedaj je mogoče zgolj ugibati, ali so to resnični ali zgolj navidezni razlogi, pri čemer je bolj ali manj jasno, da niti gospodarski niti geopolitični in tudi ne zdravstveni (pandemija Covida-19) v tej srednjevzhodni državi ne morejo biti bistveno manj problematični kot v Evropi in še posebej v Ženevi oziroma v Švici. Bolj ali manj točno oziroma pravilno bi bilo domnevati, da gre zgolj za denar, saj se je v Ženevi po dveh oziroma treh zaporednih odpovedih prireditve zapletlo pri denarju. Sicer pa se ni treba pretirano čuditi: novembra bo v Katarju svetovno nogometno prvenstvo. To je prireditev, ki ima ogromen in zelo vsestranski potencial in to kljub temu, da ta zalivska država v nogometu ne pomeni veliko. In nogometaši bodo brcali žogo na stadionih, na katerih so v nemogočih razmerah delali delavci predvsem iz revnih azijskih držav (Indija, Pakistan ipd.), pri čemer jih je neznano število tudi umrlo. Kako že gre? Denar je sveta …

***

Nissan izdeluje v britanskem Sunderlandu nekatere modele, hkrati pa tam nastajajo tudi nekateri sestavni deli za Renaulte.

Še en udarec zvezi Renault-Nissan-Mitsubishi?

Načrti zveze Renault-Nissan-Mitsubishi so že vse od leta 2018, ko so na Japonskem aretirali Carlosa Ghosna, ki je dolgo vodil to skupino, precej nejasni, negotovi in nepredvidljivi. Najprej se je zdelo, da predvsem Nissan ni zadovoljen s položajem, ki ga ima v zvezi, nato so se začeli obotavljati pri Renaultu, le Mitsubishi, ki je v ta zakon vstopil najkasneje, je nekako ob strani. Vprašanje pa je, kaj bo pomenila nova odločitev Nissana za nadaljnji obstoj te skupine.

Japonska avtomobilska tovarna se je odločila, da bo leta 2024 prenehala izdelovati motorne glave za Renaultove motorje. Ti nastajajo v britanskem Sunderlandu, v tovarni, v kateri izdelujejo nekatere Nissanove modele in je bila v času, ko so se na Otoku odločali o tem, ali gredo ali ostanejo v EU, precej v središču pozornosti. Nissan je sporočal, da bo odhod iz velike skupnosti oziroma unije slabo vplival na poslovanje njihove tovarne v Sunderlandu; pogosto je bilo slišati celo napovedi, da bodo Japonci v tem primeru razmislili o zaprtju. Velika Britanija je odšla, Nissan je ostal v Sunderlandu. Kot pravijo, naj bi odločitev, da ne bodo več izdelovali motornih glav za Renault, ne imela bistvenih posledic, saj se je s tem doslej ukvarjalo okoli 250 delavcev, ki pa jih bodo razporedili na druga delovna mesta. In Renault?

Njihovo sporočilo je zelo kratko – našli smo drugega dobavitelja, ki bo nadomestil tovarno Nissan po letu 2024. Še en žebelj v krsto zveze, ki ji že nekaj let napovedujejo konec?

Janez Kovačič