Alpine: lepšim časom naproti? Alpine: lepšim časom naproti?
Vsega je kriv Jean Rédélé, leta 1922 rojeni možakar iz mesta Dieppe (Normandija), mehanik, ki je rad dirkal, ki je to počel z doma... Alpine: lepšim časom naproti?
Letošnja ekipa petih uradnih A110 različnih kategorij.

Letošnja ekipa petih uradnih A110 različnih kategorij.

Vsega je kriv Jean Rédélé, leta 1922 rojeni možakar iz mesta Dieppe (Normandija), mehanik, ki je rad dirkal, ki je to počel z doma predelanimi Renaulti in ki mu je uspelo nekaj, kar si želi marsikateri njemu podoben navdušenec še danes: s pošteno predelanimi serijskimi avtomobili (Renaulti), ki jim je nadel blagovno znamko Alpine, je žel uspehe vse do trojne zmage na prestižnem Monte Carlu. Tudi če ga dotlej ne bi nihče poznal (a zgodovina sicer trdi povsem nasprotno), bi bil od tistega trenutka naprej slaven. A je bil že prej.

Tudi njega je, podobno kot Gordinija, udarila bencinska kriza v 70 letih prejšnjega stoletja, zato ima veliko zaslugo, da znamka ni ugasnila, prav Renault. A se je njegova naklonjenost do te znamke od konca 80 let nekoliko ohlajala, časi morda niso bili najprimernejši ali pa Renault ni našel prave poti. Kakorkoli že, očitno so napočili pravi časi prav zdaj.

Alpine A310

Alpine A310

Da ne bi plamen navdušenja prehitro ugasnil, so se pri Renaultu zadeve tokrat lotili temeljito – za blagovno znamko Alpine so ustanovili 14-članski svetovalni odbor, ki ga sestavljajo imena, ob katerih bi marsikdo snel klobuk: Jean Charles Rédélé, sin ustanovitelja, Michèle Mouton, slavna dirkačica, ki je za Alpine dirkala od 1974 do 1977, Jean-Pierre Limondin, nekdanji inženir pri znamki Alpine, in Hervé Charbonneaux, zbiratelj in voznik avtomobilov Alpine na dirkah starodobnikov.

Alpine A110 v akciji pred 4 desetletji.

Alpine A110 v akciji pred 4 desetletji.

Svojo resnost so pokazali tudi z nastopom na dirki starodobnikov, ki sledi uradnemu reliju Monte Carlo. Letos je namreč minilo natanko 40 let od omenjene trojne zmage na tej dirki in tudi letos je bil rezultat podoben – avtomobila Alpine sta zasedla prvo in drugo mesto, čeprav resda ne iz uradne ekipe oddelka Renault Classic, ki jo je vodil (in tudi dirkal z enim od petih modelov A110) sloviti Jean Ragnotti.

Živimo pač v času povečane nostalgije in za Alpine se ta hip zdi, da je eden od boljših primerov oživljanja blagovne znamke iz 70 let prejšnjega stoletja, ki v marsikomu še vedno požene kri in adrenalin.

Renault Alpine: srečanje preteklosti in (bližnje) prihodnosti.

Renault Alpine: srečanje preteklosti in (bližnje) prihodnosti.

Foto: Renault