Škoda Scala in Kamiq: prenovljena na slovenskem trgu Škoda Scala in Kamiq: prenovljena na slovenskem trgu
  Škodi Scala in Kamiq bosta letos dopolnili peto leto od prve (tudi na našem trgu ločene) predstavitve, tokrat pa se prenovljeni predstavljata skupaj.... Škoda Scala in Kamiq: prenovljena na slovenskem trgu

Škoda Kamiq: druga najbolj priljubljena Škoda na slovenskem trgu.

 

Škodi Scala in Kamiq bosta letos dopolnili peto leto od prve (tudi na našem trgu ločene) predstavitve, tokrat pa se prenovljeni predstavljata skupaj. Za prenovljeno Scalo bo treba pripraviti najmanj 18.491 evrov, za Kamiq pa 19.434 evrov.

Čeprav slonita na enaki platformi (MQB A0) kot nekaj drugih avtomobilov tega koncerna (Polo, T-Cross, Arona, …), sta, tako kot večja Octavia, mersko bolje izkoristili platformo: medtem ko prej našteti sodijo med majhne avtomobile, sodita Scala in Kamiq po svojih merah v spodnji srednji razred, torej tja, kjer je tudi Golf.

Nič čudnega ni, da tokrat nastopata skupaj, saj gre za mersko in tehnično zelo podobna avtomobila. Kamiq je dolg 4,25 metra, širok 1,79 metra in visok 1,55 metra in je cestni terenec z nekoliko večjo oddaljenostjo trebuha od tal. Scala, klasična kombilimuzina, je enako široka, a daljša (4,36 m) in nižja (1,47 m), ima pa – morda presenetljivo – večji prtljažnik. Ta pri njej meri od 467 do 1.410 litrov, pri Kamiqu pa od 400 do 1.395 litrov.

  • XVK_2006a
  • XVK_2010a
  • XVK_1997
  • XVK_1998
  • XVK_2001
  • XVK_2002a
  • XVK_1991w
  • XVK_1996
  • XVK_1995w

Kamiq je pri nas (za prvo Octavio) druga najbolje prodajana Škoda, lani so jih prodali 1.013. S prenovo je dobil nove (matrična LED) žarometa, motorno masko, oba odbijača, zadnje luči in napis znamke, znova pa ima tudi prednje meglenke.

Scala je pri nas menda po krivici zapostavljen model, lani so jih prodali 334. Prenova zunanjosti se bere podobno kot pri Kamiqu (novi matrična žarometa LED, motorna maska, odbijača, zadnje luči, napis znamke in prednje meglenke), a gre še vedno za povsem drugačna obraza.

Drugače je v notranjosti, ki sta enaki za oba modela. Odslej so tam serijski 8-palčni merilniki (dva tipa, osnovni in nadgrajeni), 8,25-palčni osrednji zaslon, ambientalna osvetlitev, spremenjeni gumbi klimatske naprave, vtičnice USB C moči 45 vatov ter novi materiali in dekorativni elementi.

S prenovo imata obe Škodi več asistenčnih sistemov, še vedno pa ponujata več rešitev simply clever, denimo žepi za mobilne telefone, štiri vtičnice USB, zaščita robov vrat, lij za tekočino za pranje šip in podobno.

Na novo je izdelana ponudba paketov, ki so zdaj le še trije (doslej štirje); vsakemu pripada nekoliko drugačna notranjost, ko gre za barve in materiale, pri srednjem paketu je moč izbirati celo med štirimi različnimi.

Na voljo sta dva motorja, litrski TSI zmore 70 ali 85 kilovatov (doslej 81), 1,5-litrski z odklapljanjem valjev pa 110 kilovatov. Menjalnika sta prav tako dva, ročni (5 ali 6 prestav) ter dvosklopčni DSG (7 prestav).

Cenik je, upoštevaje motorje, menjalnike in pakete opreme, dokaj pester. Kamiq je na voljo v 12, Scala pa v 11 osnovnih različicah. Cene Kamiqa segajo od 19.434 (1.0 70 kW Essence) do 28.610 evrov (1.5 TSI DSG Monte Carlo), Scale pa od 18.491 do 27.852 evrov za enake specifikacije.

Pri slovenskem zastopniku menijo, da bodo letos pri nas prodali podobne količine Kamiqov in Scal kot lani, torej prvih kakih tisoč, drugih pa okoli 350.◄

Foto: VK