Škoda Octavia: prenovljena na slovenskem trgu Škoda Octavia: prenovljena na slovenskem trgu
  Najpomembnejši Škodin model Octavia ima za seboj tri uspešne novodobne generacije, četrta je na trgih od leta 2020. Časovno skoraj švicarsko natančno so... Škoda Octavia: prenovljena na slovenskem trgu

Škoda Octavia: (tudi) slovenska uspešnica spodnjega srednjega razreda z rahlo prenovo.

 

Najpomembnejši Škodin model Octavia ima za seboj tri uspešne novodobne generacije, četrta je na trgih od leta 2020. Časovno skoraj švicarsko natančno so tudi to generacijo po štirih letih prenovili, z nastopom na našem trgu pa je cena zanjo najmanj 27.129 evrov.

Octavia na našem trgu v svojem (spodnjem srednjem) razredu prepričljivo vodi, v lanskem letu pa so kupci najbolj posegali po kombijevski različici in po dizelskem motorju v njej. Presenetljivo? Najbrž ne.

Zunanjost je bila deležna nenapisanega pravila avtomobilske prenove zadnjega časa: logotip na motornem pokrovu je izgubil eno razsežnost (povedano po slovensko: zdaj je samo še 2-dimenzionalen), motorna maska je vidno nižja, s tem je spremenjen tudi odbijač, žarometom so spremenili obliko zunanjosti in notranjosti, pa tudi njihovo tehniko (druga generacija matričnih žarometov LED za doplačilo), zadaj pa so drugačni napis znamke, zadnje luči (LED) in odbijač. Karoseriji so namenili tri osnovne in sedem kovinskih barv, nova platišča pa so velika od 16 do 19 palcev.

  • 17_Skoda_Octavia_Combi
  • 23_Skoda_Octavia_Combi
  • 34_Skoda_Octavia_Combi
  • 69_Skoda_Octaviac
  • 65_Skoda_Octaviac
  • 95_Skoda_Octavia_Interior
  • 90_Skoda_Octavia_Interior

Na armaturni plošči so novi merilniki oziroma njihova grafika na 10-palčnem zaslonu (dve različici) in nov osrednji zaslon (10- ali 13-palčni). Dvopodročna samodejna klimatska naprava je serijska, induktivni polnilnik pametnega telefona (15 W) je hlajen in materiali oblazinjenja ter dekorativnih elementov so novi. Sedem je zdaj vsega skupaj slogov notranjosti, ki so vezani na izbrani paket opreme.

Tudi prenovljeni Octavii so namenili posodobljene motorje. Trije so bencinski (1.5 TSI 85 kW, 1.5 TSI 110 kW mHEV – blagi hibrid, 2.0 TSI 150 kW) in dva sta dizelska (2.0 TDI 85 kW in 2.0 TDI 110 kW). Menjalniki so ročni (6) in/ali dvosklopčni DSG (7).

Že nekaj let velja v tej branži pri novih ali prenovljenih avtomobilih stavek, ki seveda velja tudi za Octavio: nekaj asistenčnih sistemov je novih, nekateri so posodobljeni. Samo za Škodo pa tudi tokrat velja stavek: filozofija uporabnosti Simply clever prinaša nekaj novih in nekaj nadgrajenih rešitev.

Tudi Octavii so določili novo strukturo ponudbe, kar v preprostem (Simply clever) jeziku pomeni, da kupec najprej izbere enega od treh paketov opreme, nato pogon, pa že omenjeni slog notranjosti, na koncu pa še dodatno opremo v paketih ali posamično.

Čisto na začetku se je treba seveda odločiti za obliko karoserije, ki je še vedno lahko 5-vratna kombilimuzina ali prav tako 5-vratni kombi. Nadalje v slovenskem ceniku ni osnovnega paketa Essence, kar omeji izbiro paketov na le dva, prav tako ni 85-kilovatnega motorja.

Tako je v ceniku za naš trg 8 različic Octavie, cene pa segajo od 27.129 (1.5 TSI 110 R6 Selection) do 34.667 evrov (2.0 TDI 110 kW DSG7 Sportline). Osem je tudi različic Combi z identično konfiguracijo pogonov, stanejo pa od 27.856 do 35.432 evrov.

Različice RS (2.0 TSI 195 kW) tudi ni v ceniku, pri Škodi pa napovedujejo še različico 2.0 TSI 150 kW s 4-kolesnim pogonom.◄

Foto: Škoda