Marec 2024: Rolls-Royce Phantom Jonckheere Coupé Marec 2024: Rolls-Royce Phantom Jonckheere Coupé
Čudoviti Rolls-Royce Phantom Jonckheere Coupé iz leta 1935 v družbi z najnovejšim kupejem te znamke. Marčevski avtomobil koledarja Georga Gedla za leto 2024 bo... Marec 2024: Rolls-Royce Phantom Jonckheere Coupé

Čudoviti Rolls-Royce Phantom Jonckheere Coupé iz leta 1935 v družbi z najnovejšim kupejem te znamke.

Marčevski avtomobil koledarja Georga Gedla za leto 2024 bo čudoviti unikat belgijskega karoserista Jonckheereja, ki je začel s kočijami in ki je kot samostojna znamka obstajal vse do leta 2010.

***

Henri Jonckheere je začel s kočijami leta 1881, leta 1902 je izdelal prvo avtomobilsko karoserijo in leta 1922 prve avtobuse. Sredi 30. let prejšnjega stoletja sta Henri in njegov sin Joseph na podvozju modela Rolls-Royce Phantom (1) iz leta 1925 oblikovala in izdelala čudovit kupe, a je ta zaklet z za vedno izgubljenimi informacijami. Identiteta naročnika in vsi pripadajoči dokumenti so bili namreč uničeni v požaru v podjetju Jonckheere. Nekateri viri pa navajajo, da naročnik ni bil zadovoljen s po njegovem mnenju preveč drznim oblikovanjem, ki je močno odstopal od takratnih oblik Rolls-Roycev, in odpovedal naročilo.

K sreči sta se Henri in Joseph odločila končati projekt, ki sta ga nato leta 1936 prijavila na tekmovanje najlepših avtomobilov Cannes Concourso d’Eleganze. In tam osvojila nagrado Prix de Cannes.

Po tem so se za nekaj časa za tem RR izgubile vse sledi, dokler se ni leta 1939 pojavil v ZDA. Tam ga je zbiratelj Max Obie našel na nekem odpadu, ga obnovil in odel v zlato barvo, takšnega pa po tem razstavljal po ZDA. Mnogo kasneje, leta 1991, je avtomobil za 1,5 milijona dolarjev na dražbi kupil neki japonski zbiratelj in ga odel v belo karoserijsko barvo.

Po 20 letih je prišel ta RR v last znamenitega muzeja Peterson v Los Angelesu, kjer so ga povsem razstavili in se lotili natančne obnove, ki je trajala štiri leta. Na koncu je znova dobil črno barvo, ki najbolje poudarja čudovito aerodinamično obliko karoserije. Muzej je leta 2005 prijavil ta avtomobil na lepotno tekmovanje Pebble Beach Concours d’Elegance, a žal ni prejel prve nagrade strokovne žirije, ker nima celotne (v omenjenem požaru uničene) dokumentacije. Manjkala sta tudi odbijača, za katera so v muzeju menili, da sta moteči element v dizajnu. Je pa zato prejel prvo nagrado občinstva Bes tof Show.

Phantom Jonckheere je oblikovan v slogu Art déco, gibanja, značilnega za obdobje med 1920 in 1940. Izstopajo okrogla vrata s posebnim mehanizmom za odpiranje šipe. Na zadnjem delu je plavut, element, ki je bil značilen za takratno ‘aerodinamično’ oblikovanje avtomobilov (Tatra T77 kot najbolj značilen primer), aerodinamične oblike so tudi blatnika in ohišji žarometov, maska hladilnika pa je povsem v slogu Art déco.

***

Phantom Jonckheere Coupé je unikat z malo smole (izgoreli dokumenti o nastanku), a z veliko sreče, da je nastal, da se je ohranil do danes in da je v tako odličnem stanju. Nedvomno si zasluži mesto v tem prestižnem koledarju.

Georg Gedl

Ilustracije: Georg Gedl