Hyundai Kona Hybrid: na slovenskem trgu Hyundai Kona Hybrid: na slovenskem trgu
Dve leti stara Kona je bila sprva (le) klasično gnana, lani je sledila električna različica in tokrat je v ponudbi tudi s hibridnim pogonom.... Hyundai Kona Hybrid: na slovenskem trgu

Hyundai Kona Hybrid: okoli dva tisoč evrov dražja od različice 1.6 GDI, pri tem pa so upoštevane razlike v opremljenosti.

Dve leti stara Kona je bila sprva (le) klasično gnana, lani je sledila električna različica in tokrat je v ponudbi tudi s hibridnim pogonom. Takšna stane najmanj 23.060 evrov.

Hyundaiu, kaže, ne zmanjkuje sape. Hitro prerašča v pomembnega igralca na trgu avtomobilov z alternativnimi pogoni in tako prehiteva številne uveljavljene znamke. Tokrat so hibridizirali Kono, ki jo poganja 1,6-litrski bencinski GDI (77,2 kW, 147 Nm), pomaga pa mu elektromotor (32 kW, 170 Nm). Baterija, ki ga napaja, je litij-polimerska kapacitete 1,56 kilovatne ure, hibridni sistem pa zmore 103,6 kilovata in do 265 Njutonmetrov navora.

  • 1VK_9309a
  • 1VK_9316a
  • 1VK_9315a
  • 1VK_9312a
  • 1VK_9322aw
  • 1VK_9320
  • 1VK_9324wa

Posebnost Hyunaievih hibridov je, da menjalnik ni neskončnostopenjski kot pri večini hibridnih avtomobilov, pač pa dvosklopčni 6 DCT in to velja tudi za Kono. V isti koš (posebnosti) sodi tudi pomočnik za varčno vožnjo (ECO-DAS), ki ne pomaga le vozniku z namigi, pač pa tudi sam nadzira pogoje pred vozilom in temu primerno prilagodi strategijo delovanja hibridnega sklopa za manjšo porabo.

Hibridni različici Kone so pri Hyundaiu namenili eno novo karoserijsko barvo, tako da je zdaj možnih barvnih kombinacij (tudi drugačne barve strehe) 26, novi pa sta tudi dve platišči. Barvne kombinacije notranjosti so prav tako dopolnjene z eno, namenjeno le hibridni različici. Kona Hybrid prinaša tudi 10,25-palčni osrednji zaslon, ki med drugim omogoča storitve Live – informacije o vremenu, stanju v prometu, hitrostnih kamerah, bencinskih črpalkah ipd. Prihodnje leto bo na voljo še (napovedan že pri nedavno prenovljenem Ioniqu) sistem BlueLink.

Za novo različico Kone so na voljo štirje osnovni paketi opreme, cene pa segajo od 23.060 (Trend) do 27.060 evrov (Impression). Cene upoštevajo Hyundaievo ‘eko subvencijo’ dva tisoč evrov.◄

Foto: VK