EU: junij je bil izjemen EU: junij je bil izjemen
Kljub vsem pretresom, ki jih doživlja Evropska unija, gredo avtomobili vse bolje v promet. Prodaja v juniju je bila večja za okroglih 15 odstotkov,... EU: junij je bil izjemen
Škoda še naprej zelo dobro prodaja Fabio, vse uspešnejši pa je tudi Superb.

Škoda še naprej zelo dobro prodaja Fabio, vse uspešnejši pa je tudi Superb.

Kljub vsem pretresom, ki jih doživlja Evropska unija, gredo avtomobili vse bolje v promet. Prodaja v juniju je bila večja za okroglih 15 odstotkov, to pa je največje mesečno povečanje od decembra 2009.

Junija je bilo po podatkih Acea, evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov, prodanih 1,41 milijona avtomobilov, v letošnjega pol leta pa skupaj 7,41 milijona oziroma 8,2 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju. Junij je bil tako dvaindvajseti zaporedni mesec s povečanjem prodaje. Pomembno je tudi , da so šli avtomobili dobro v prodajo na velikih oziroma najpomembnejših kot tudi na nekaj manjših trgih, recimo na Poljskem, v Belgiji, Nizozemskem ipd.

Skupina Volkswagen (VW) je junijsko prodajo povečala za 17 odstotkov, kar je skoraj izjemen rezultat, pri čemer je levji delež prispevala češka Škoda z dobro prodajo Fabie in Superba. Seat je prodajo junija izboljšal za 12, Porsche pa za nič manj kot 27 odstotkov, pri čemer je vse več kupcev za Macana.  Dobro je šlo tudi grupaciji PSA (Peugeot, Citroën), saj je bila prodaja večja za 13 odstotkov in to predvsem zahvaljujoč dobremu tržnemu sprejemu Peugeota 308 in Citroëna C4 Cactus. Tudi prodajalcem oziroma izdelovalcem premijskih vozil je šlo v šestem letošnjem mesecu dobro do rok. BMW je tako za svoje avtomobile našel 15 odstotkov več kupcev kot junija lani, Daimler AG pa je bil z 22-odstotnim povečanjem še uspešnejši.

Splošno mnenje je, da grška kriza ni in tudi ne bo vplivala na posel z avtomobili. Morda, pravijo nekateri, se bo prodaja nekoliko umirila avgusta, kar je že tradicionalno, potem pa naj bi bila na ravni sedanjega povečanja vse do konca leta.◄

Porsche Macan prinaša tej avtomobilski hiši skoraj presenetljivo veliko uspeha.

Porsche Macan prinaša tej avtomobilski hiši skoraj presenetljivo veliko uspeha.