Avtomobilski teden 37, 2022 Avtomobilski teden 37, 2022
»Velika tragedija za vse« Nam ljubi Carlos Ghosn, nekdanji predsednik zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, ki se je pred japonsko roko pravice umaknil v Libanon, kjer je... Avtomobilski teden 37, 2022

Hiroto Saikawa: Carlos Ghosn ni bil tarča japonskega državnega udara.

»Velika tragedija za vse«

Nam ljubi Carlos Ghosn, nekdanji predsednik zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, ki se je pred japonsko roko pravice umaknil v Libanon, kjer je še sedaj, je znova vsaj nekoliko v središču pozornosti. In to predvsem ali zgolj zaradi intervjuja z nekdanjim izvršnim direktorjem Nissana Hirotom Saikawo. Ta je odstopil kmalu po tistem, ko so japonske oblasti aretirale Carlosa Ghosna in je vse doslej veljal za človeka, ki je bistveno pripomogel k njegovemu padcu. V intervjuju je nekaj zanimivih misli, ki jih kaže zapisati.

Hiroto Saikawa je postal samostojni izvršni direktor Nissana 2017, sicer pa eden veteranov pri tej avtomobilski hiši in tudi človek, ki je dolga leta sodeloval z Ghosnom. V pogovoru je zatrdil, da Ghosn ni bil tarča ali žrtev »japonskega državnega udara«, kot so veliko pisali v času, ko je ta na Japonskem v hišnem priporu čakal na začetek sojenja. »Prepričan sem,« je dejal Saikawa, »da ne bi bilo slabo, ko bi Ghosn še vedno vodil zvezo, toda ogromno je dokazov o njegovem napačnem ravnanju. Pravzaprav je vse skupaj velika tragedija za vse, saj smo dvajset let porabili za nastanek in delovanje zveze. Toda ko so se začele kopičiti zlorabe oziroma dokazi o nepravilnem Ghosnovem delovanju, ni bilo druge izbire, kot da odide,« je menil Saikawa. Ob tem pravi, da je dobro, ker so sedaj vsi trije partnerji v zvezi v boljšem položaju kot so bili, toda vezi po škandalu z Ghosnom »ostajajo napete, saj sta si partnerja (v mislih ima verjetno zgolj Renault in Nissasn, op.p.) razdelila vplivna območja in o skupnih projektih zvečine molčita«.

Saikawa je odstopil septembra 2019, skoraj leto dni po aretaciji Carlosa Ghosna. Na Japonskem so med preiskavo ugotovili, da je izkoristil program za vodilne delavce podjetja, vezan na vrednost delnice. Sedaj se ukvarja z organizacijo in pomenom počasne avtonomne mobilnosti v prenatrpanih mestih, kar je na Japonskem zelo aktualno. Lepo, verjetno mu kljub vsej dolgi zgodbi z Ghosnom in Nissanom ni prav hudo.

***

Red Bull in Porsche ne bosta sodelovala v F1.

Red Bull zavrnil Porsche

Porsche, tovarna znotraj koncerna Volkswagen (VW), je ena tistih, ki v zadnjih letih, verjetno celo desetletju, ne pozna poraza oziroma okoliščin, ki ji ne bi bile naklonjene. In vendarle se je zgodilo, da je hiša, ki velja za eno najbolj dobičkonosnih, dobila košarico.

Že pred pol leta ali celo več so iz koncerna VW prihajale novice o tem, da si tako Audi, ki je tudi pri VW, kot Porsche želita vstopiti v Formulo 1. Audiju se je to pred mesecem in pol tudi posrečilo, v slovitem tekmovanju bo nastopil leta 2026, pri čemer ta datum oziroma leto ni izbrano naključno. Znano je, da bodo tedaj vsi bolidi v F1 začeli za pogon uporabljati sintetično gorivo, kar naj bi pripomoglo k temu, da bo do leta 2030, ki je eden pomembnih datumov Evropske unije, to tekmovanje ogljično nevtralno. Glede na to, da se pri vsem tem močno angažira tudi koncern VW, je to tudi eden izmed ciljev Porscheja. Ta se je že dlje o sodelovanju v F1 pogovarjal z moštvom Red Bull, vendar niso skrivali, da vse skupaj ne teče dobro. Sedaj je prav Red Bull potrdil, da so pogovori s Porschejem končani, ta pa, da ga še vedno zanima sodelovanje v tem avtomobilskem tekmovanju. Kaj je šlo narobe?

O marsičem je mogoče zgolj ugibati, vendar je videti, da se niso mogli sporazumeti o tem, da bi imel Porsche veliko besede tako pri motorjih za bolide F1 kot tudi pri samem moštvu oziroma ekipi. Že sredi poletja je Bloomberg poročal, da je kamen spotike vprašanje, koliko Porschejeve tehnologije naj bi vključili v motorje, ko pa se s tem ukvarja sestrsko podjetje Red Bulla Alpha Tauri. Sporno naj bilo tudi to, kdo naj bi imel največ besede pri dokončnem imenovanju voznikov, kar je vedno ključno. Na nedavni dirki v italijanski Monzi je šef dirkaškega moštva Red Bull Christian Horner dejal, da je šlo v tem primeru za strateško nestrinjanje. Upoštevaje dejstvo, da se v Red Bullu z motorji, ki naj bi jih začeli uporabljati leta 2026, ukvarja ekipa vsaj 360 ljudi, je košarica, ki jo je dobil Porsche, morda bolj razumljiva.

***

Tesla Y ostaja najbolje ali vsaj eden najbolje prodajanih električnih avtomobilov na obli.

Tesla v Nemčiji še ne dela na polno

Teslina tovarna v bližini Berlina je začela obratovati spomladi, pri čemer je bolj ali manj očitno, da še ne dela s polnimi obrati. Toda to še ne pomeni, da so se načrti korporacije zaradi tega bistveno spremenili.

Kot piše Automotive News Europe, sedaj iz nemške tovarne vsak teden pripelje približno 1.000 avtomobilov. To naj bi bilo zgolj desetina načrtovane količine. Zdi se, da bo proizvodnja povsem nared šele v prvem četrtletju prihodnjega leta, saj naj bi tedaj izdelali okoli 5.000 vozil v tednu dni. Sicer pa pri Tesli bolj ali manj vztrajajo pri svojih ambicioznih načrtih: prihodnje leto naj bi iz petih tovarn pripeljalo okoli dva milijona avtomobilov, to pa je že številka, ki ameriško tovarno postavlja ob bok številnim drugim tovarnam, ki imajo v svojem programu pretežno avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem. Tesla izjemno dobro prodaja model Y, pa tudi Tesla 3 gre še naprej dobro v promet, vendar bodo morali v program dodati še kakšen avtomobil, če naj bi se uresničili znani načrti Elona Muska.

Ta je pred časom dejal, da je končni cilj izdelava okoli 20 milijonov vozil v letu dni. Če ali ko bi se to zgodilo, bi Tesla postala največja avtomobilska hiša na obli – če konkurenti ostanejo pri sedanjih produkcijskih načrtih. V letu 2021 je največ naredila japonska Toyota (dobrih devet milijonov avtomobilov), medtem ko je koncern Volkswagen zaostal (okoli 8,4 milijona avtomobilov). Sicer pa morajo v Tesli, vsaj ko gre za tovarno v Nemčiji, upoštevati dokaj ostre okoljske zahteve, pri čemer je v ospredju poraba vode na avtomobil. Po zagotovilih Tesle naj bi v pri izdelavi ene Tesle v berlinski tovarni porabili zgolj 2,2 kubična metra vode, medtem ko je splošno povprečje okoli štiri kubične metre. Ob tem pa še vedno ni znano, kdaj bodo začeli graditi tovarno baterij, kot je bilo napovedano. Ko bo zgrajena še ta, bo tam delalo približno 5.500 delavcev, kar pa je številka, ki je pomembna tudi za nemški gospodarski prostor.

Janez Kovačič