Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale
To edinstveno Giulitto Sprint Speciale, poznano tudi kot Giluletta SS, je oblikoval Franco Scaglione, tehnično pa je slonela na kupeju Giulietta Sprint, ki so... Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale

Trije pogledi čudovite, a tudi aerodinamično rekorderske Giuliette SS.

To edinstveno Giulitto Sprint Speciale, poznano tudi kot Giluletta SS, je oblikoval Franco Scaglione, tehnično pa je slonela na kupeju Giulietta Sprint, ki so jo pri tej znamki predstavili leta 1954.

Scaglione je po krivici prezrt oblikovalec, ki se je za delo najprej oglasil pri Battisti Pininu Farini, a se je kmalu spoznal z Nucciom Bertonejem, kjer je, med drugim oblikoval tudi tri slavne futuristične avtomobile Alfa Romeo B.A.T. in na nek drugačen način slavno Alfo Romeo 33 Stradale. Kasneje je ubral samostojno pot, kjer je med drugim sodeloval tudi s Porschejem, Lamborghinijem in Abarthom.

Primerek na fotografiji nima značilnega Alfinega trikotnika na motorni maski, ki je prav tako neobičajna za to znamko.

Prvi prototip Giuliette SS je bil predstavljen leta 1957 na avtomobilskem salonu v Torinu. Uradna novinarska predstavitev serijske različice je bila 24. junija 1959 na dirkališču v Monzi. S kupolasto strešno linijo in z elegantnimi stranicami je imel ta avtomobil izjemno majhen količnik zračnega upora (0,28), ta dosežek pa so v svetu avtomobilizma izboljšali šele dobri dve desetletji kasneje.

V tistih časih ni bilo nenavadno, da so bile v isti seriji precejšnje razlike; tako so bile nekatere Giuliette SS izdelane iz jeklene pločevine, nekatere iz jeklene pločevine  ter z aluminijastimi vrati in pokrovi, nekatere pa v celoti iz aluminija. Je bil pa motor vedno isti in sicer slavni vrstni štirivaljnik z dvojno odmično gredjo v glavi, ki je s sprotnimi prenovami vztrajal le leto manj kot 40 let in svojo kariero končal kot Twin Spark. Ta motor, ki ga je zasnoval dobro poznani Giuseppe Busso, je svoj debi doživel prav v Giulietti leta 1954.

Giulietto SS so pri Alfi Romeo tudi homologirali pri FII.

V Giulietti SS je imel prostornino 1,3 litra, dva dvojna prečnotočna uplinjača in 74 kilovatov (100 ‘konj’) največje moči, kar je bilo za leto 1957 izjemno in za večino znamk nedosegljivo, litrska moč tega atmosferskega motorja pa se zdi še danes po več kot 60 letih spodobna.

Do konca proizvodnje leta 1965 je bilo proizvedenih 1.366 Giuliett SS 1.3, cene na trgu pa danes dosegajo tudi 100 in več tisoč evrov.

Georg Gedl

Slike: GG