Slovenija, nepriljubljena Slovenija, nepriljubljena
Turizem je razmeroma lahek način zaslužka, sploh ob danosti narave in ko je tam ustrezna infrastruktura. Slovenija se menda nima kaj dosti pritoževati, vsaj... Slovenija, nepriljubljena

Zastoj. Dobro, da piše, ker sicer sploh ne bi opazili.

Turizem je razmeroma lahek način zaslužka, sploh ob danosti narave in ko je tam ustrezna infrastruktura. Slovenija se menda nima kaj dosti pritoževati, vsaj glede prvega ne, a tudi drugo je dobro in vedno bolje.

Iz medijev pa prihajajo vesti, da nismo zadovoljni. Da je turistov manj, kot bi jih moralo biti. Kdo je kriv?

***

Zatečeno stanje kaže, da prihaja na Jadran in na ta del Balkana precej turistov z letali (ali s čim drugim), pa vendar isto stanje kaže tudi, da jih nezanemarljiv del prihaja z lastnim prevozom. Z avtomobili. To pa je naše področje.

Eden glavnih očitkov je, da se turisti, ki gredo naprej (na Hrvaško), pri nas sploh ne zaustavijo (beri: ne zapravljajo denarja). In zakaj bi se?

Prvič. Najprej jih na prvem ostanku nekdanjih cestninskih postaj zaustavijo ostrostrelci z Darsa. Ko prihajajo Italijani, je to le par kilometrov od državne meje. Kdor nima vinjete: obvezen nakup in – kazen! Z mojimi laičnimi očmi bi moral ‘pistoljeros’ z Darsa nastopiti: »Dober dan, nimate vinjete, ki je pri nas obvezna. Da ne boste plačali kazni in da vam olajšamo, jo vam prodamo mi takoj tule, je pa za 10 odstotkov dražja, kot če bi jo kupili v redni prodaji.« Pa niso za vraga vsi goljufi, večina jih je pač le raztresenih. Ampak ne, mi delujemo v slogu ‘takoj z macolo po glavi’.

Drugič. S severa prihajajoče najprej udari večno zaprt predor skozi Karavanke, potem pa še genialno rešen problem križišča na ljubljanski obvoznici, prihajajoč iz Gorenjske in odhajajoč proti Primorski. Je pa lepo, da smo z evropskim denarjem postavili protihrupne ograje. Saj lahko vozniki (in potniki) v avtomobilih pri 30 stopinjah Celzija lepo čakajo v kilometrskih kolonah in si ogledujejo te lepe ograje.

Tretjič. Ko se turist zaustavi na Petrolu, gre po navadi tudi na potrebo. In tam – avtomat z zapornico, za katero je treba imeti drobiž. Res da teh 50 centov vrnejo ob nakupu, ampak to je čisto brez pomena – navadno gre človek na potrebo tik pred vožnjo, ko je že dolil in nakupil. Na Hrvaškem tega plačila ni. (In prosim, ne spominjajte, da podobno kasirajo tudi Avstrijci in Nemci, ker ti pač – razvidno in številk njihovih turistov – za turiste naredijo drugje veliko več.)

Četrtič. Še preden pridejo do črpalke, lahko pa tudi za njo, se pripeljejo do točke mirovanja. Delo na cesti. Za vsak primer so tam tudi škatle z radarji. In vse to na vrhuncu turistične sezone. Na Hrvaškem med sezono NI del na cesti. In njihove avtomobilske ceste so zelo dobre. In v veliki meri ter kljub vsem vozilom dokaj lepo pretočne. Marsikje je mogoče s tempomatom prevoziti tudi 200 in več kilometrov. Pri nas pa zastoji. Super.

Ma kdo, ljudje božji, bi se hotel zaustaviti v takšni državi?

Petič. Potem ti turisti uidejo na Hrvaško in se čez čas vračajo po isti poti domov. Morda imajo še nekaj evrčkov v denarnici. In se pripeljejo do meje s Slovenijo. In tam so, na našem delu mejnega prehoda, kolone. Vsaj ena je za »EU« in ena za »točka razno«. Evropejci, višja rasa od točke razno, se ponosno postavijo v kolono »EU«, ki pa se premika – počasneje! Kako prosim? Iz prve roke je takole.

Avtofil (slovenskemu policistu): »Dober dan, saj tole je kolona »EU« a ne?

Policist: »Je.«

Avtofil: »Ampak po definiciji bi morala biti hitrejša od tiste druge, a ne?«

Policist: »Ja.«

Avtofil: »In zakaj je potem opazno počasnejša?«

Policist: »Ja kaj naj naredimo? V to kolono se postavijo tudi oni drugi in potem jih moramo natančno pregledati. Kaj naj naredim, naj jih pošljem nazaj?«

Avtofil: »Aboslutno!« In ga gledam. On pa nič.

Pa hudiča kdo je tam glavni, kdo tam dela red? Vozniki ali policisti? Je bela cesta, pa kateri Nemec se bo hotel potem zaustaviti in zapraviti svoje evre v takem neredu? Itak ve, da jih zdaj domov grede vnovič čakajo plačilo veceja in zastoji v kolonah. Če ne pomisli »Krucifiks samo da se hitro in čim prej speljemo iz te Zlovenije!«, ima živce iz Kruppovega jekla.

***

Lahko da je tako, lahko pa da tudi nimam prav. A če imam – kdo je kriv?!?

Vinko Kernc

Foto: VK