Ford Transit Custom: začetek ofenzive dostavnikov Ford Transit Custom: začetek ofenzive dostavnikov
V Sloveniji je naprodaj novi Transit Custom, prvi izmed nove kolekcije dostavnikov, ki bo pri Fordu v kratkem pestrejša kot kdajkoli. Transit Custom je... Ford Transit Custom: začetek ofenzive dostavnikov
Ford Transit Custom kombifurgon

Ford Transit Custom kombifurgon

V Sloveniji je naprodaj novi Transit Custom, prvi izmed nove kolekcije dostavnikov, ki bo pri Fordu v kratkem pestrejša kot kdajkoli. Transit Custom je prepoznaven po trapezoidni motorni maski, značilni za Forde nove generacije, znotraj pa po armaturni plošči, ki je zelo podobna tistim iz osebnih Fordov. Od tam je prevzet tudi volanski obroč.

1VK_7464arw

Voznikov sedež je nastavljiv v 8 smereh, skupna prostornina odlagalnih mest in predalov v njem pa menda znaša skoraj kot pri mini osebnih avtomobilih celoten prtljažnik. Tudi z dodatnimi sistemi, tako varnostnimi kot tistimi za udobje, se je Transit Custom znova močno približal standardom osebnih avtomobilov. Eden takšnih je denimo Fordov Sync, v sodelovanju z Microsoftom zasnovan avdio vmesnik, katerega dodatna funkcija je tudi (brezplačni) samodejni klic v sili ob proženju varnostnih blazin ali zaustavitvi črpalke goriva.

1VK_7460aw

Tole je zdaj že 8. generacija Transita, ki bo po novem obsegala več različnih modelov. Prvi med njimi je torej Transit Custom, ki je na voljo v dveh dolžinah, z eno samo višino, z enim motorjem (2.2 TDCi), ki je na voljo s tremi močmi (100, 125 in 155 »konj« oziroma 74, 92 in 114 kilovatov), pa z dvema različnima končnima prestavnima razmerjima v diferencialu (krajši in daljši, vezana pa sta na nosilnost), z le prednjim pogonom in v treh izvedbah karoserije: kombi (samo sedeži), kombifurgon (dve vrsti sedežev in tovorni del – takšen je na fotografijah) ter furgon (ena vrsta sedežev in tovorni del). Na voljo je še nekoliko bolj razkošna in udobna različica Tourneo Custom.

1VK_7444a

Upoštevaje še štiri različne nosilnosti in tri pakete opreme je v cenikih 62 Transitov in še 9 Tourneov. Osnovna cena Transita furgona je 20.690 evrov, Transita kombifurgona pa 22.580 evrov. Transit kombi in Tourneo sta naprodaj z akcijskim popustom 3.400 oziroma 3.600 evrov in sicer za od 21.890 oziroma 25.560 evrov naprej.

1VK_7446a

Novi Transit Custom ima kar nekaj prodajnih adutov, med njimi, začenši z manjšimi, so modularni sedežni sistem 7/8+1 v kombiju, v streho integrirani zložljivi prečni nosilci, vseh 5 zvezdic po kriterijih Euro NCAP, certifikat TÜV za antialergijsko notranjost ter najmanjša poraba in emisije v segmentu, zaradi česar si je najberž prislužil tudi mednarodno lovoriko Dostavnik leta 2013. Pri slovenskem zastopniku so izračunali, da je za okoli 4 odstotke cenejši od Vivara, za 5 od Boxerja ter za 15 od Transporterja. Letos načrtujejo prodati okoli 80 furgonov, 30 kombijev in 90 kombifurgonov, torej skupaj okoli 200 teh vozil.

Bodo pa že v kratkem naprodaj tudi druge Fordove dostavniške novosti, med drugim Tourneo Connect in Tourneo Courier, ki smo ju videli pred mesecem dni v Ženevi, in »pravi« Transit z večjo nosilnostjo in z možnostjo zadnjega pogona.

Ford Tourneo Connect

Ford Tourneo Connect

Ford Tourneo Courier

Ford Tourneo Courier

Foto: VK