Ford Explorer EV: na slovenskem trgu Ford Explorer EV: na slovenskem trgu
  Električno gnani Explorer je povsem nov model iz Fordove evropske podružnice in nima nikakršne (tehnične) povezave z ameriškim Explorerjem. Slovenska predstavitev je potekala... Ford Explorer EV: na slovenskem trgu

Ford Explorer EV: slabe 4,5 metra dolžine in možnost vleke do 1,4 tone.

 

Električno gnani Explorer je povsem nov model iz Fordove evropske podružnice in nima nikakršne (tehnične) povezave z ameriškim Explorerjem. Slovenska predstavitev je potekala hkrati oziroma znotraj mednarodne na Gorenjskem in Explorer je že naprodaj pri nas, stane pa najmanj 48.550 evrov.

Pri Fordu pravijo, da Explorer EV združuje evropski razvoj in ameriški slog, kar povsem drži. Tehnični del sloni na … Volkswagnovi platformi MEB, kar pomeni, da je manjši od ameriškega Explorerja (za dobrega pol metra krajši!), da je mersko podoben ID.4, čeprav je tudi od slednjega krajši in nižji, a širši, ter da ima v osnovi motor zadaj in s tem zadnji pogon.

Pri Fordu pravijo, da njihov Explorer EV (v primerjavi z ID.4) nima le krajšega zadka in bolj nazaj postavljenega stebrička A, pač pa tudi širša koloteka, spremenjeno podvozje (blažilniki, nastavitve) in drugačna kolesa oziroma gume (19-21 palcev).

  • Explorer_Rapid_Red_030c
  • Explorer_Rapid_Red_050c
  • Explorer_Rapid_Red_059c
  • FORD_EXPLORER_Magnetic_Grey_12
  • FORD_EXPLORER_Magnetic_Grey_56

Pri tem je pohvalno, da je notranjost zelo fordovska; merilniki (5-palčni) so sicer Volkswagnovi, stikala na volanskih prečkah imajo Fordov videz in Volkswagnovo logiko, preostalo pa je dosti bolj podobno Mustangu Mach-E. Vključno seveda s 14,6-palčnim pokončnim osrednjim zaslonom in, jasno, z obliko ‘pohištva’ s sedeži vred.

Dobra stran zaslona infozabavnega sistema je, da mu je moč za do 30 stopinj nastavljati položaj zoper bleščanje in za lažje upravljanje, operacijski sistem pa je Fordov Sync.

Na izbiro so trije pogoni. Izhodiščni ima pogonsko baterijo kapacitete 52 kWh neto (za do 350 km dosega) in 125 kW v motorju, pri nas bo ta na voljo v začetku prihodnjega leta. Sledita pa različici 77 kWh (do 540 km dosega) in 210 kW ter 79 kWh in 250 kW v dveh motorjih, kar pomeni, da je slednji 4-kolesno gnan. Vse baterije se od 10 do 80 odstotkov napolnijo v okoli 25 minutah, tudi po zaslugi možnosti polnjenja z do 170 kilovati pri večji bateriji.

Izbrati bo treba med dvema paketoma opreme (osnovni in Premium), razlika med njima je 2.700 evrov. Premium ima, med drugim, večja in drugačna platišča, tehnično naprednejše žaromete, boljše sedeže in avdio sistem B&O.

V slovenskem ceniku, ki še ne upošteva osnovne pogonske izvedbe, so štiri različice, torej so možne vse kombinacije pogonov in opreme. Najcenejši je Explorer 77 kWh 210 kW (48.550 €), najdražji pa Explorer Premium 79 kWh 250 kW AWD (54.850 €).

Kot je zadnje čase običajno, pri Fordu ponujajo znižanje osnovne cene v primeru njihovega financiranja, manj običajno pa je, da do konca avgusta, torej prvim kupcem, ponujajo bon dobrodošlice v vrednosti 500 evrov.◄

Foto: Ford