Datsun: odslej za »hitro rastoče trge« Datsun: odslej za »hitro rastoče trge«
Temu bo po domače lahko rekli: Datsun bo Nissanova Dacia. Namenjen bo namreč kupcem v Indiji, Indoneziji in Rusiji, kasneje pa zelo verjetno tudi... Datsun: odslej za »hitro rastoče trge«
Novi logotip znamke Datsun

Novi logotip znamke Datsun

Temu bo po domače lahko rekli: Datsun bo Nissanova Dacia. Namenjen bo namreč kupcem v Indiji, Indoneziji in Rusiji, kasneje pa zelo verjetno tudi drugim trgom. Prve avtomobile bodo pokazali že letos, začetek prodaje pa je načrtovan za prihodnje leto. Datsuni bodo menda zdaj sodobni, uporabni in cenovno dostopni, s to filozofijo pa bodo lepo dopolnili Nissanov komplet ponudbe: v prestižnem razredu nastopajo avtomobili znamke Infiniti, v srednjem so Nissani, v nižjem pa bodo po novem Datsuni. Nissanovi šefi načrtujejo, da bodo prvi Datsuni stali – 2.300 evrov!!

Datsun Fairlady/280Z

Datsun Fairlady/280Z

Nissanova poteza se zdi logična, saj je v svetu (tudi v okviru njihovega koncerna) precej dobrih zgledov, da ta recept deluje. Manj logična pa se zdi izbira imena, saj ime Datsun pri marsikomu prikliče v spomin krasne športne avtomobile iz sedemdesetih let, kot jih vidite na fotografijah. Novi Datsuni pa bodo v začetku zgrajeni na platformi Lade(!) Kaline (leta 2004 nastala kombilimuzina, limuzina in kombi v Cliovem razredu) in Grante (na fotografiji spodaj; 4-vratna izpeljanka Kaline, nastala leta 2011 ob tehnični podpori Renaulta). Res bodo od nje povzeli le (modularno) platformo in zavorni sistem, sistem za gorivo (posoda, vodi) in volanski mehanizem, sicer pa se bodo na pogled od nje močno razlikovali, tako zunaj kot znotraj.

Datsun Sports S211

Datsun Sports S211

Datsun je blagovna znamka, ki je nastala iz imena avtomobila znamke DAT takole: najprej je bil leta 1931 Datson, kar je pomenilo mali DAT (in je šlo za ime avtomobila, ne še za znamko), a ker »son« po japonsko pomeni tudi izguba oz. neuspeh, so ga tri leta kasneje, ko je vmes znamko prevzel Nissan, spremenili v »sun«, ki spominja na sonce v japonski zastavi.

Datsunov logo iz sedemdesetih let

Datsunov logo iz sedemdesetih let

Datsun je že leta 1932 nastopal kot Nissanova avtomobilska blagovna znamka na Japonskem, saj so bili takrat Nisaani le tovornjaki. Šele leta 1960 so nekateri Datsuni postali tudi Nissani, že v začetku 80 let prejšnjega stoletja pa so začeli opuščati ime Datsun. V nekem krajšem obdobju sta se na njihovih avtomobilih pojavljali celo obe imeni, Nissan in Datsun, dokler Datsun ni sredi 80 let dokončno ugasnil. Do leta 2013.

Datsun Fairlady 240Z

Datsun Fairlady 240Z

Datsun 300ZX

Datsun 300ZX

Datsun 300ZX

Datsun 300ZX

Lada Granta

Lada Granta

Lada Granta

Lada Granta

Foto: Nissan, Maxim Kadakov