Bo Fileds novi prvi mož ameriškega Forda? Bo Fileds novi prvi mož ameriškega Forda?
Že vse od konca lanskega leta napovedujejo spremembo na vrhu ameriškega Forda, ki ga od leta 2006 vodi Alan Mulally. Sedaj se zdi, da... Bo Fileds novi prvi mož ameriškega Forda?
Mark Fields je Fordov veteran, saj je pri tovarni že 25 let in to zvečinoma na najpomembnejših položajih.

Mark Fields je Fordov veteran, saj je pri tovarni že 25 let in to zvečinoma na najpomembnejših položajih.

Že vse od konca lanskega leta napovedujejo spremembo na vrhu ameriškega Forda, ki ga od leta 2006 vodi Alan Mulally. Sedaj se zdi, da bo krmilo tega avtomobilskega velikana že čez teden ali dva prevzel Mark Fileds.

Alan Mulally je s Fordom uspešno previharil zelo težavno obdobje, ki se je začelo leta 2006 ali morda leto kasneje. Medtem ko sta General Motors (GM) in Chrysler dobila obilno državno pomoč, je Ford iz krize izšel brez te in največ zaslug za to pripisujejo prav Mulallyju. Ta je pred prihodom delal pri Boeingu. Njegov verjetni naslednik Mark Fields je pri Fordu že 25 let in ima že zaradi tega bogate izkušnje na vodilnih mestih. Sedanji izvršni direktor je bil nekoč tudi prvi mož Mazde in to v času, ko sta Ford in japonska tovarna še skupaj plula po avtomobilskih vodah. Kasneje  oziroma od 2002 do 2005 je vodil Fordovo premijsko divizijo (Ford Premier Automotive Group), ki je združevala ugledna avtomobilska imena Volvo, Jaguar, Land Rover, Aston Martin in Lincoln. Ko se je tovarna znašla v težavah, so vse te tovarne z izjemo Lincolna prodali in se tudi tako izvlekli iz krize.

Alan Mulally se umika, vendar pravijo, da bo ostal v bližini...

Alan Mulally se umika, vendar pravijo, da bo ostal v bližini…

Mulally, sicer star  68 let, verjetno ne bo odšel v pokoj in doma obujal spomine na svojo uspešno kariero, pač pa naj bi ostal v vrhu tovarne. Kot je dejal Bill Ford, pravnuk ustanovitelja tovarne Henryja Forda, je zelo pomembno, da je zamenjava opravljena čimbolj tekoče, kajti v nasprotnem primeru so lahko težave precejšnje. Bill Ford ve, kaj govori, kajti ko je leta 2001 odstavil Jacquesa Naserja, je bilo očitno, da to ni bilo najbolje opravljeno. Še bolj nelogična oziroma turbulentna je bila zamenjava Leeja Iacocce leta 1978, ki ga je odpustil Henry Ford II, pa čeprav je Iacocca tovarno pripeljal na zeleno vejo (znano je, da Ford II Iacocci na vprašanje, zakaj ga je odpustil, dejal – »ni mi bil všeč vaš obraz …«). Vsekakor pa drži, da bo Fields, če bo postal najpomembnejši pri Fordu, stopil v precej velike čevlje, pa vendarle ne tako velike in nerodne, kot če bi se to zgodilo pred kakšnimi tremi leti.

Mulally je lani pri Fordu zaslužil  23,2 milijona dolarjev v obliki plače, delnic in nekaterih drugih dohodkov, od leta 2006 pa do lani pa približno 300 milijonov dolarjev. Fileds je lani zaslužil 10,7 milijona dolarjev.