Avtomobilski teden 31, 2022 Avtomobilski teden 31, 2022
Lovorika za Teslo Y Dejstvo, da gredo športni terenci vseh vrst v Evropi in ne le zgolj v EU zelo dobro v promet, je... Avtomobilski teden 31, 2022

Teslin Y je bil polletni zmagovalec na evropskem trgu srednjevelikih suvov.

Lovorika za Teslo Y

Dejstvo, da gredo športni terenci vseh vrst v Evropi in ne le zgolj v EU zelo dobro v promet, je že dolgo znano in potrjeno. Tudi to, da se Tesla Y dobro prodaja v razredu premijskih srednje velikih suvov, ni nekaj novega. Novo pa je to, da se je ta Teslin avtomobil v Evropi v letošnjem prvem polletju prebil na čelo najbolje prodajanih v tem razredu.

Prodaja teh avtomobilov se je v omenjenem času povečala za krepkih 18 odstotkov v primerjavi z lanskim obdobjem. Za Teslo Y, ki nastaja tako na Kitajskem kot v novi Teslini tovarni v bližini Berlina, se je v omenjenem obdobju po podatkih analitske družbe Dataforce odločilo 41.851 evropskih kupcev. Upoštevaje dejstvo, da je to prvo leto, ko se avto od vsega začetka pojavlja na evropskih trgih, je uspeh še toliko večji. S tem dosežkom je za malenkost prekosil dosedanjega prvaka v tem razredu Mercedesa GLC, ki je imel 40.554 kupcev. To je bilo za 12 odstotkov več kot lani v tem času, pa vendarle je bila njegova prodaja malenkost preskromna, da bi ‘premagal’ ameriškega rivala. Precej je na tretjem mestu zaostajal BMW X3 s skupno prodajo dobrih 31 tisoč vozil, pri čemer je opazno, da je bil posel s tem vozilom letos za 7,5 odstotka skromnejši kot lani. Volvo XC60 je bil na četrtem mestu (27.836 vozil), njegova prodaja se je skrčila za točno 18 odstotkov. Še bolj je padel posel z Audijem Q5 (dobrih 15 tisoč vozil), saj se je zanimanje za ta avto skrčilo za visokih 34 odstotkov. Po drugi strani pa se je tovarni iz nemškega Ingolstadta posrečil soliden prodor z dvema novima modeloma: Q5 Sportback, torej kupejevska verzija, je na tem seznamu zasedla šesto mesto s prodajo malenkost več kot 13 tisoč vozil, medtem ko je električni audi Q4 e-tron našel 11.182 kupcev. Deseterico najuspešnejših zaključujejo Porsche Macan (nekaj manj kot 10 tisoč vozil), francoski DS 7 Crossback je bil deveti (9.731 ali 26 odstotkov manj), na koncu oziroma deseti pa znova Audi, tokrat e-tron s skupno prodajo 9.470 avtomobilov oziroma za 3,5 odstotnim padcem.

Dobra prodaja električne Tesle Y je povzročila tudi sprememba pri pogonu. Okoli 32 odstotkov vseh premijskih srednjevelikih suvov je bilo električno gnanih, prav toliko pa je bilo dizelskih. Priključnih hibridov je bilo okoli 19 odstotkov, manj jih je za pogon uporabljalo bencin (15 odstotkov), vmes pa je bilo še 1,2 odstotka hibridov. Po svoje je zanimiva lestvica najbolje prodajanih srednjevelikih suvov v priključnohibridni izvedbi.

Tukaj je šla lovorika mercedesu GLC, sledil je Volvo XC60, komaj kaj pa je zaostal BMW X3. Med bencinsko gnanimi suvi je šel najbolje v promet Porsche Macan, pri hibridih Lexus NX, videti pa je, da seznam najbolje prodajanih suvov z dizelskim pogonom zelo razdrobljen in Dataforce verjetno zaradi tega ne navaja ‘zmagovalca’.

Skoraj izjemen uspeh Tesle Y seveda ni šel mimo Elona Muska, prvega človeka Tesle. V tovarni, ki se srečuje tudi s pomanjkanjem delavcev – menda so plače vsaj za 20 odstotkov nižje kot pri konkurenci – naj bi po njegovih besedah tedensko izdelavo s sedanjih 1.000 vozil do konca leta povečali kar na 5.000. Tudi prav.

***

BMW X3 je avto, ki bavarski hiši prinaša precej kupcev in tudi denarja.

BMW ostal na »začrtani poti«

Te dni avtomobilske tovarne objavljajo polletne rezultate, pri čemer med njimi največ štejejo podatki o prihodku, dobičku ipd. Ni sporno – velika večina je prodala manj, toda zaslužila več, v nekaterih primerih je bil večji tudi dobiček. In je skoraj ni tovarne, ki svojega poročila ne bi začela v slogu »kljub vsem težavam zaradi pomanjkanja sestavnih delov, vojne v Ukrajini, prekinjenih dobavnih verig ipd. ostajamo na začrtani poti…«.

Vse to velja tudi za bavarski BMW, tovarno, ki je te dni proslavila petdeset let svojih štirih poslovnih valjev, zgradbe, ki že dolgo predstavlja prepoznavno veduto glavnega bavarskega mesta. Torej: BMW je v zadnjega pol leta prodal 1,16 milijona vozil, kar je za 13,4 odstotka manj kot lani. Zanimivo je, da je bilo drugo četrtletje pri marsikateri avtomobilski tovarni v tem pogledu ugodnejše kot prvo, pri BMW pa ne, saj je bil posel v tem času skromnejši za 19,8 odstotka (563 tisoč avtomobilov). Toda kljub temu je bil prihodek od prodaje višji za 19,1 odstotka in dosegel vrednost 65,9 milijarde evrov, pri čemer Bavarci priznavajo, da je bil predvsem ugoden posel na Kitajskem bistven za doseženi rezultat. Dobička je bilo za visokih 13,2 milijarde evrov. Tudi BMW se lahko pohvali z naraščajočo prodaja elektrificiranih in še posebej električnih baterijskih avtomobilov. Za slednje se je odločilo skoraj 76 tisoč kupcev, kar je bilo celo 110-odstotno povečanje glede na lansko enako obdobje! Skupaj je nemška avtomobilska hiša prodala 184 tisoč elektrificiranih vozil, to pa je bilo za 20,4 odstotka več kot lani, kar pomeni, da je bil delež teh avtomobilov v skupni prodaji visokih 15,9 odstotka. Ni slabo.

Janez Kovačič