Mercedes-Benz 600 Pullman Mercedes-Benz 600 Pullman
To je najnovejši model, ki ga je podjetje CMC prvič predstavilo na letošnjem sejmu igrač, ki je potekal od 29. januarja do 2. februarja... Mercedes-Benz 600 Pullman

Mercedes Benz 600 Pulman v merilu 1:18 s serijsko črno obarvano karoserijo.

To je najnovejši model, ki ga je podjetje CMC prvič predstavilo na letošnjem sejmu igrač, ki je potekal od 29. januarja do 2. februarja 2020 v Nürnbergu. Ta izredno lepo in precizno izdelana miniatura je sestavljena iz 1.230 delov.

Marca leta 2019 so bili na Kitajskem izdelani prvi elementi in kot je lastnica podjetja CMC Shuxao Jia obljubila zbirateljem, je bil tik pred novim letom novi Mercedes-Benz Pullman v merilu 1:18 v trgovinah. Zdaj so na sejmu predstavili še izvedbo Landaulet, pri kateri se v zadnjem delu odpira platnena streha. Izredno natančno sta izdelana tudi motor V8 ter podvozje. V celoti je model v vseh izvedbah vrhunsko narejen. Cena modelov se giblje med 800 in 1.000 evri, odvisno od izvedbe.

Mercedes-Benz 600 s tovarniško oznako W 100 je bil uradno predstavljen leta 1963 na mednarodnem avtomobilskem sejmu IAA v Frankfurtu. Že sredi petdesetih let so v razvojnem oddelku tovarne Mercedes-Benz razmišljali o razvoju avtomobila, ki bi vsebinsko zajemal najnovejše tehnične rešitve ter notranje udobje, tako da zadovolji tudi najbolj zahtevne kupce. Leta 1960 je bila oblika novega super Mercedesa zaključena.

Z 12 različnimi prototipi so opravili zelo zahtevne testne vožnje, kjer so preverili vse lastnosti avtomobila. Izdelane so bile tri karoserijske izvedbe, štiri vratna limuzina z medosno razdaljo 3.200 milimetrov ter s skupno dolžino 5,54 metra, štiri- ali šest-vratna limuzina Pulman z medosno razdaljo 3.900 milimetrov ter s skupno dolžino 6,42 metra in štiri- ali šest-vratni Landaulet (zadnji del z odpirajočo platneno streho).

Pod imenom ‘rdeči baron’ je tovarna Mercedes-Benz posebej za znanega ameriškega ilustratorja stripov Charles M. Schulza izdelala takšen avtomobil, ki ga je kasneje kupil znani ameriški lastnik hotelske verige. V izredni kakovosti ponuja CMC v merilu 1:18 ta model v omejeni seriji 800 kosov.

Od leta 1963 in do zaključka proizvodnje leta 1981 je bilo izdelanih 2.677 vozil, med njimi tudi več posebnih izvedb, ki so bile narejene po naročilu kupcev. Tako je bil med drugim izdelan tudi Mercedes-Benz 600 Landaulet za papeža Paula VI. v beli barvi.

Avto so si kupile znane osebe, kot so Elvis Presley, John Lennon, Herbert von Karajan, David Bowie in tako naprej. V svojem voznem parku je imel Mercedes-Benz 600 Landaulet tudi Josip Broz Tito.

Izredno natančno narejena karoserija z možnostjo odpiranja vseh šestih vrat.

CMC modelcars

V nemškem mestecu Fellbach v bližini Stuttgarta se nahaja sedež podjetja CMC Modelcars, ki je eno od vodilnih izdelovalcev visoko kakovostnih modelov v merilu 1:18. Pred 25 leti ga je ustanovili zakonski par Herbert Nickerl in Shuxao Jia. Sedež in razvojni oddelek so odprli v Fellbachu, na južnem Kitajskem pa podjetje za proizvodnjo miniatur. Prvi model, ki so ga predstavili na mednarodnem sejmu igrač v Nürnbergu v začetku februarja 1995, je bil Mercedes-Benz SSK 1930. Uspeh je bil izreden, tako da so v kratkem časi prodali vso serijo. Tako se je začela zgodba o uspehu, ki traja še danes. Program CMC trenutno obsega 150 modelov plus posebne dirkalne izvedbe le-teh, kot denimo Mercedes-Benz SSKL, ki ga je leta 1930 s štartno številko 10 vozil Hans Stuck.

Vsi elementi modela so bili narisani v računalniškem programu CAD.

Razvoj enega modela traja v poprečju 18 mesecev. V usklajevanju z zastopniki podjetja CMC ter s posameznimi tovarniškimi muzeji (BMW, Porsche, Mercedes-Benz…) se odločajo o izboru avtomobila, ki ga bodo izdelovali v merilu 1:18. Izbrano vozilo nato s posebnim 3D skenerjem večkrat posnamejo in obdelajo v posebnem računalniškem programu. Tako nastajajo številne 3D risbe, ki služijo za izdelavo orodij. Sedem inženirjev potrebuje za končanje celotne tehnične dokumentacije enega modela okoli 6 mesecev. En model CMC je sestavljen iz okoli 2.000 delov, ki so izdelani iz usnja, medenine, lesa, bakra, gume, legiranega jekla in plastike.

Georg Gedl

Foto: CMC

V takšni barvni izvedbi in s pomično streho ter s televizijsko anteno je imel model 600 kralj rokenrola Elvis Presley. CMC ponuja ta zanimiv model v omejeni seriji 800 kosov.

Pogled pod motorni pokrov potrjuje izredno natančno izdelane posamezne elemente.

Tudi motor V8 je narejen v izredni kakovosti skupaj z natančno izdelanimi detajli.

Izredno precizno so izdelani tudi posamezni elementi podvozja.

Karoserija je izdelana iz posebne legure aluminija.

Tudi notranjost ima navdušujoče lepo izdelane detajle, kot so zložljivi pomožni sedeži.