Fiat 500X Fiat 500X
Italijanski! Odkar obstaja koncern FCA, nizozemsko podjetje s sedežem v Londonu, v resnici pa sestavljeno podjetje avtomobilskih koncernov Fiat in Chrysler, pri avtomobilih, ki... Fiat 500X
Fiat 500X: ne le nov model znamke Fiat in tudi ne le nov član družine '500' – povsem mogoče tudi različica naslednika ostarelega Brava.

Fiat 500X: ne le nov model znamke Fiat in tudi ne le nov član družine ‘500’ – povsem mogoče tudi različica naslednika ostarelega Brava.

Italijanski!

Odkar obstaja koncern FCA, nizozemsko podjetje s sedežem v Londonu, v resnici pa sestavljeno podjetje avtomobilskih koncernov Fiat in Chrysler, pri avtomobilih, ki po novem prihajajo izpod te strehe, nič več ni samo po sebi umevno.

Zato so na nedavni predstavitvi novega križanca Fiat 500X odločno poudarili, da gre za italijanske zasnovo, obliko in izdelavo.

Zdaj je torej končno tu; najbrž se spominjate, da so ga prvič prav na hitro pokazali julija 2012 na tiskovni konferenci mednarodne predstavitve modela 500L in potem vse do salona avtomobilov v Parizu letos jeseni o njem ni bilo nič uradno novega. Še celo pregovorno natančnim Švicarjem se je ob napovedi njihovega marčevskega salona v Ženevi 2013 zareklo oziroma zapisalo, da ga bo Fiat pripeljal na ogled, pa so morali po posredovanju Fiata novico hitro umakniti.

Tipičen 'križanec' med osebnim avtomobilom in avtomobilom tipa SUV bo na izbiro v urbani in v nekoliko bolj terenski preobleki.

Tipičen ‘križanec’ med osebnim avtomobilom in avtomobilom tipa SUV bo na izbiro v urbani in v nekoliko bolj terenski preobleki.

Fiat 500X je resda avtentičen Fiat, drži pa tudi, da je njegova tehnika, predvsem njegov 4-kolesen pogon, v veliki meri identična tisti iz Jeepovega Renegada. In morda je tudi zato 500X tehnično zelo dober avtomobil, oblikovna pa nedvomno prikupnejši od 500L.

Več o novem 500X preberite tule.

Vinko Kernc

Fiat 500X tabela 2014 11Foto: VK