Audi TT Ultra Quattro Concept – na ogled na srečanju GTI Audi TT Ultra Quattro Concept – na ogled na srečanju GTI
Ljubitelj znamke Volkswagen ni pravi ljubitelj, če ne obišče tradicionalnega srečanja ob Vrbskem jezeru (Wörthersee), ki se letos prične 8. maja in traja do... Audi TT Ultra Quattro Concept – na ogled na srečanju GTI
Audi TT Ultra Quattro Concept: napredna uporaba ogljikovih vlaken

Audi TT Ultra Quattro Concept: napredna uporaba ogljikovih vlaken

Ljubitelj znamke Volkswagen ni pravi ljubitelj, če ne obišče tradicionalnega srečanja ob Vrbskem jezeru (Wörthersee), ki se letos prične 8. maja in traja do 11. maja. Srečanje (http://www.woertherseetreffen.at/) jemljejo zelo resno tudi v koncernu VAG, zato – med drugim – vsako leto ljubiteljem ekskluzivno pokažejo kako popoprano reč iz koncerna.

Ker je Audi nedavno proslavljal 5-milijonti Quattro, bo tokrat ob obsežni paleti serijskih Quattrov na ogled izjemno lahki, le 1.111 kilogramov težki konceptni TT. Primerljivi serijski TT tehta 1.410 kilogramov, če ima 200 kilovatov (272 »konj«), oziroma 1.450, če ima 250 kilovatov (340 »konj«). Tale Ultra je shujšal za tri cente v veliki meri na račun uporabe ogljikovih vlaken: v zadku, na sredinsekm tunelu, v stebričkih B, v strehi, v zadnjem spojlerju, v sedežih (ti so vzeti iz modela R8 GT) in da, tudi v platiščih, ki so delno izdelana iz ogljikovih vlaken. Tudi akumulator je lažji – litij-ionski tehta le 4 kilograme, nameščen pa je pod voznikov sedež. Na nekaterih mestih je običajne kovine zamenjal magnezij, izpušna cev je iz titana, zunanji ogledali pa sta zamenjali kameri.

Motor 2.0 TFSI v njem zmore 400 Njutonmetrov in 228 kilovatov (310 »konj«) ter pospeši takšen TT z mesta do 100 v 4,2 sekunde, največja hitrost pa znaša 280 kilometrov na uro. TT Ultra Quattro Concept bo zelo verjetno ostal – koncept.

Audi TT ultra quattro concept Audi TT ultra quattro concept

Foto: Audi