Alfa Romeo: deteljica jih ima 90 Alfa Romeo: deteljica jih ima 90
Večini pomeni le travica za srečo, pravi alfisti pa dobijo ob njej mehka kolena. Kako ne bi: zelena štiriperesna deteljica je bila v osnovi... Alfa Romeo: deteljica jih ima 90
Quadrifoglio Verde: nekoč in danes, skupaj pa že 90 let

Quadrifoglio Verde: nekoč in danes, skupaj pa že 90 let

Večini pomeni le travica za srečo, pravi alfisti pa dobijo ob njej mehka kolena. Kako ne bi: zelena štiriperesna deteljica je bila v osnovi namenjena najboljšim dirkalnikom in posebej športnim serijskim različicam Alfe Romea. Letos mineva 90 let, odkar se je prvič pojavila na kaki Alfi.

Čisto natančno: prvi jo je nalepil Ugo Sivocci na svojo dirkalno Alfo RL na 14 ponovitvi slavne dirke Targa Florio leta 1923. In zmagal. Morda je tudi zato odtlej vsaka dirkalna Alfa opremljena s tem zaščitnim znakom, ki mu v originalu rečejo Quadrifoglio Verde ali skrajšano QV.

Od kod natanko izvira takšna pojava te srečne deteljice, je zavito v legende, je pa dejstvo, da je krasila že 10. Capronijevo bombno eskadriljo letal v 1. svetovni vojni in da se danes pojavlja na letalih italijanskih zračnih sil. Morda so se pri Sivocciju na štartu Targa Floria počutili močni kot prej omenjeni bomniki in so se okitili z enako deteljico.

Pri Alfa Romeu so imeli takšno deteljico vse do 60. let prejšnjega stoletja le dirkalniki, od takrat naprej pa tudi najbolj športne (ker športne so bile tako ali tako vse) različice serijskih Alf. V Milanu to obletnico praznujejo tako, da so trgu ponudili serijo 200 kosov modela MiTo SBK Limited Edition 1.4 MultiAir 170 HP QV. Med drugim ima takšen MiTo športne karoserijske dodatke, rdeče čeljusti Brembo, 18-palčna kolesa in le dve možni barvi karoserije, rdečo in črno, streha pa je lahko poleg teh dveh tudi bele barve. Znotraj so Sabeltovi sedeži in ploščica s serijsko številko.

Tule pa še nekaj legendarnih Alf, ki so s ponosom nosile deteljico in z njo pridirkale marsikatero zmago, predvsem pa svetovno slavo tej znamki.

  • Giulia Sprint GTA & Giulia TZ
  • Giulia TZ
  • 33 TT 12
  • 33/2 litri "Daytona"
  • 1750 GT AM
  • RL Targa Florio

Foto: Alfa Romeo