Ferrari 410 Superfast 1957 Ferrari 410 Superfast 1957
Ferrari je v 50. in 60. letih svoje modele ali različice pogosto poimenoval z dodatnim imenom America, kar je bil le preprost trik oziroma... Ferrari 410 Superfast 1957

Ferrari 410 Superfast: v New Yorku so novega prodali za dvakratno ceno Mercedes-Benza 300 SL!

Ferrari je v 50. in 60. letih svoje modele ali različice pogosto poimenoval z dodatnim imenom America, kar je bil le preprost trik oziroma namen prodati takšne avtomobile petičnežem onkraj velike luže.

Ne glede na model je šlo pri Americah za spredaj nameščene 12-valjne motorje serije Lampredi ali Colombo, ki so poganjali hitre kupeje ali kabriolete, pogosto pa so se zunanjosti lotevali tudi različni italijanski karoseristi. Še najpogosteje je bil to seveda legendarni Battista ‘Pinin’ Farina. Eden od teh je bil tudi model 410 Superamerica, ki so jih izdelali vsega skupaj 35 in vsak od njih je imel unikatno karoserijo.

Tako so med leti 1956 in 1962 pri Pinin Farini oblikovali in izdelali pet unikatnih avtomobilov Ferrari pod imenom Superfast. Prvi Ferrari Superfast je bil leta 1956 predstavljen na Torinskem avtomobilskem salonu. Narejen je bil na podvozju serijskega modela Ferrari 410 Superamerica. Leto kasneje je Pinin Farina najprej na Pariškem in potem še na Torinskem avtomobilskem salonu predstavil Ferrari Superfast II.

Ta je bil oblikovalsko narejen na podlagi modela Superfast (1) in na podvozju št. 0719SA modela 410 Superamerica. Po končanem salonu je bil avto prodan v ZDA Jan de Vroomu , Nizozemskem poslovnežu in dirkaču iz Nizozemske vzhodne Indije (v območju današnje Indonezije), ki je bil tudi soustanovitelj ekipe North American Racing Team.

Pred nekaj dnevi je BBR predstavil ta avtomobil v merilu 1:18. Izdelan bo v omejeni seriji 500 kosov v izredni kakovosti.

Georg Gedl

Foto: BBR