Avtomobilski teden 35, 2020 Avtomobilski teden 35, 2020
Porsche: goljufija tudi pri bencinskih motorjih? Zgodbe res ni konec: kot poročajo nemški in ameriški mediji, nemške oblasti preiskujejo Porsche. Zakaj? Slovitega izdelovalca športnih... Avtomobilski teden 35, 2020

Po dizelskih motorjih so prišli na vrsto bencinski, tudi tisti in takšni v slovitem Porscheju 911.

Porsche: goljufija tudi pri bencinskih motorjih?

Zgodbe res ni konec: kot poročajo nemški in ameriški mediji, nemške oblasti preiskujejo Porsche. Zakaj? Slovitega izdelovalca športnih avtomobilov, ki skoraj ne pozna resne krize (tudi letos ne), sumijo goljufije, ki se precej spogleduje s škandalom Diesel-Gate. Nemška tovarna naj bi nekatere bencinske motorje, ki so jih vgrajevali v avtomobile pred letom 2017 in so bili naprodaj zgolj na evropskih trgih, opremila s sporno programsko opremo, da bi bile tako emisije škodljivih plinov manjše ali manj problematične.

Tovarna je potrdila preiskavo, pri čemer so sporočili, da ta zajema motorje, ki jih je tovarna razvijala med leti 2008 in 2013 in so z njimi opremljali Panamero in sloviti Porsche 911, naprodaj pa naj bi bili torej do leta 2017. Uradni predstavnik tovarne je ob tem dejal, da ne obstajajo dokazi o tem, da bi bili na podoben način ‘okuženi’ motorji oziroma avtomobili, ki jih prodajajo sedaj. Mimogrede: lani so nemške oblasti Porscheju naložile 535 milijonov evrov kazni zaradi manipulacij z dizelskimi motorji, medtem ko doslej obtožbe na račun bencinskih agregatov niso bile dokazane.

Tako ali drugače, Porsche je tudi letos med tistimi tovarnami, ki se jih je pandemija koronavirusa dotaknila veliko bolj blago kot druge. Kazen, ki ni majhna, bodo nekako že zmogli …

***

Tesla je doslej že marsikje orala ledino, videti je, da se utegne nekaj takšnega zgoditi tudi pri varstvu/varnosti otrok v vročih avtomobilih.

Tesla in sistem za preprečevanje tragedij

Vsako poletje se zgodi, da starši pozabijo, namerno ali manj namerno, otroke v vročem avtomobilu. Zgodb je veliko, letos se pri nas ni zgodila nobena tovrstna tragedija, kar pa seveda ne velja za številne druge države, tudi ZDA ne. Zato je toliko bolj zanimiva novost, ki prihaja iz slovite Tesle.

Ta avtomobilska tovarna, ki jo vodi Elon Musk, je namreč na ameriško agencijo za komunikacije (FCC) naslovila prošnjo, naj ji dovolijo prodajo posebne naprave, ki zaznava otroke v vročem avtomobilu in v tem primeru sproži tudi alarmno napravo. Napravo krmili radar, opremljena je s tremi tipali oziroma oddajniki in je po mnenju predstavnikov Tesle veliko bolj učinkovita kot doslej znani sistemi, ki so zaznavali obremenitev sedežev, na katerih je otroški sedež, ali sistem notranjih kamer. Po trditvah strokovnjakov te tovarne njihov sistem razlikuje med otrokom v otroškem sedežu in predmeti v avtu in lahko zazna celo otrokovi dihanje in bitje srca, kar seveda kamere in drugi sistemi, ki so bili znani doslej, ne zmorejo. V ZDA je v letih 2018 in lani v vročem avtomobilu umrlo kar 50 otrok, to pa je številka, ki je gotovo pripomogla k razvoju opisanega Teslinega sistema.

Janez Kovačič