Mercedes-Benz EQB in EQS: na slovenskem trgu Mercedes-Benz EQB in EQS: na slovenskem trgu
Pri Mercedes-Benzu je še vedno pestro – zadnja novost na slovenskem trgu sta kar dva modela hkrati, oba z električnim pogonom. Kot se za... Mercedes-Benz EQB in EQS: na slovenskem trgu

Mercedes-Benz EQS: po besedah Roberta Lešnika gre za oblikovalsko revolucijo, predvsem na račun rešitve ‘cab forward’.

Pri Mercedes-Benzu je še vedno pestro – zadnja novost na slovenskem trgu sta kar dva modela hkrati, oba z električnim pogonom. Kot se za te čase spodobi s športnim terencem, a – k sreči – tudi s klasično limuzino. Za prvega hočejo najmanj 62.900, za drugega pa 105.900 evrov.

Čeprav so tisti nežni terenci danes čudežni ‘dečki’ avtomobilske industrije, je pri Benzu vseeno limuzina še vedno njihov tradicionalni izdelek. In še posebej, ko gre za razred S. Ta se v elektrificirani obliki imenuje EQS, a s klasičnim S nima nič skupnega. Zgrajen je na novi, zgolj električno gnanim avtomobilom namenjeni platformi EVA, hkrati pa je tudi prvi električno gnani Benz, ki si ne deli platforme z drugimi modeli te znamke s klasičnim motorjem.

Za najboljši izkoristek dane platforme je veliko bolje, da je ta namenjena specifiki pogona, saj imajo avtomobili s klasičnimi motorji povsem drugačna izhodišča (masa in velikost delov pogona) kot električno gnani. Zato je lahko EQS z vseh zornih kotov povsem drugačen, kot razred S. Robert Lešnik, zadolžen za videz zunanjosti Mercedes-Benzov, izpostavlja izrazito spremembo pri oblikovanju EQS; ne le da ne gre več za klasično obliko ‘treh škatel’ (motorni del, kabina, prtljažnik), še bolj izrazita je postavitev kabine daleč naprej v primerjavi z razredom S. Takšnemu pristopu pravijo angleško govoreči ‘cab forward design’.

Robert Lešnik, odgovoren za zunanjost vseh Mercedes-Benzov, pravi, da gre pri EQS oblikovalsko revolucijo.

EQS ima med osema skoraj toliko kot podaljšana različica razreda S, pa tudi v dolžino je vmes med obema karoserijama razreda S, obenem je od njega tudi malce ožji in nižji. V številkah: dolg je 5,2, širok 1,9 in visok 1,5 metra.

Komur naprej pomaknjena kabina ne bo takoj padla v oči, bo zagotovo opazil značilnosti serije EQ, torej prednjo masko in z letvijo LED povezana žarometa, manj agresivna (bolj aerodinamična) platišča in spet z letvijo LED povezane zadnje luči. Zgornji del karoserije je z boka kupolastega videza, nekoliko težje bo opaziti prednjo masko z majhnimi (doplačilnimi) zvezdicami, kakršne so krasile Benze pred stoletjem, še težje pa to, da prednjega pokrova ni moč odpreti, razen seveda na servisu. Platišč (od 19 do 22 palcev) je na voljo 14, karoserijskih barv pa 12.

Zaman bi iskali izrazitejše oblikovalske vzporednice med S in EQS tudi v notranjosti. Serijsko sta tam dva zaslona velikosti 12,3 (merilniki) in 12,8 palca, pri čemer je slednji še vedno pokončen. Za doplačilo pa ponuja EQS tri zaslone preko celotne armaturne plošče: skrajna sta velika 12,3, osrednji, zdaj znova ležeč, pa kar 17,7 palca.

Pri tehniki je treba izpostaviti, da ima vsak EQS 4-kolesni volan, pri čemer se zadnji kolesi zasučeta za do 4,5 stopinje, za doplačilo pa ponujajo tudi sistem, ki zadnji kolesi zasuče za največ 10 stopinj, s čimer se obračalni krog zmanjša z 11,9 na 10,9 metra. Izdatnejše krmiljenje bo moč dokupiti tudi naknadno, v osnovi pa je zanj treba doplačati slabih 1900 evrov.

EQS ima le zadnji ali 4-kolesni pogon. Osnovni EQS 350 žene baterija kapacitete 90,6 kilovatnih ur, preostale različice pa 107,8 kilovatnih ur neto. Ko je motor le v zadku, ima lahko 215 ali 245 kilovatov, s pogonom 4Matic pa par motorjev razvija sistemskih 265, 330, 385 ali 484(!) kilovatov. Različica 450+ ima po WLTP dosega 759 kilometrov, najmanj pa po istem protokolu prevozi AMG 53 4Matic+ (570 km).

Polnjenje baterije na domači polnilni postaji traja od 10 do 100 odstotkov napolnjenosti 5 (22 kW) oziroma 10 ur (11 kW), na 200-kilovatni javni polnilnici pa pol ure od 10 do 80 odstotkov napolnjenosti.

Mercedes-Benz EQB: (električna) pogonska različica modela GLB, ki naj bi letos pri nas našla 15 kupcev.

Kljub presežkom, ki jih prinaša EQS, pa bo zagotovo več oči in denarnic obrnjenih v smeri slabih 4,7 metra dolgega športnega terenca EQB. Ta je pravzaprav le pogonska različica GLB, saj si z njim deli platformo (MFA2), videz, silhueto in še kaj. EQB je sicer od GLB za pet centimetrov daljši in za slab centimeter višji, medosna razdalja in širina pa sta do pike enaki.

Ju pa seveda ne bo težko ločiti, saj ima EQB vse zunanje elemente družine EQ, torej značilne prednjo masko in žarometa (ki sta serijsko LED High Performance) ter z letvijo LED povezane luči spredaj in zadaj. Zadaj sta se zaradi tega morala zvezda in prostor za tablico pomakniti navzdol. Z boka pretresljivih razlik ni, le platišča so drugačnega videza in bolj aerodinamična.

V notranjosti na oko ni razlik, pri Mercedes-Benzu pa poudarjajo možnost izbire kakovostnih materialov neživalskega izvora, volanski obroč pa je vselej odet v klasično usnje. Ja pa EQB navkljub veliki pogonski bateriji vseeno na voljo kot 5- in kot 7-sedežnik, le prtljažnik je pri tem v 5-sedežni konfiguraciji v primerjavi z GLB za dobrih 70 litrov manjši. V EQB pri 5-sedežniku meri od 495 do 1710 litrov, pri 7-sedežniku pa najmanj 110 (vsi sedeži postavljeni), 465 (zadnja sedeža zložena) in največ (zloženi sedeži druge in tretje vrste) 1620 litrov.

Tako kot GLB je tudi EQB v osnovi gnan spredaj. To velja za različico EQB 250, ki je v uradnem ceniku (še?) ni, pravijo pa, da bo stal 57.900 evrov. Preostali različici sta 4-kolesno gnani (po en motor na vsaki osi): 300 4Matic zmore 168, 350 4Matic pa 215 kilovatov. Ne glede na različico ima pogonska baterija neto kapaciteto 66,5 kilovatnih ur, kar zadostuje za 422 kilometrov dolgo pot obeh 4Maticov oziroma 472 kilometrov za spredaj gnani EQB. Baterija potrebuje največ 30 ur, da se napolni od 10 do 100 odstotkov na domači vtičnici, od 10 do 80 odstotkov na hitri polnilnici (največ 100 kW) pa se napolni v najmanj pol ure.

Cene? EQS stane najmanj 105.900 (350) in največ 170.900 evrov (AMG 53 4Matic+), EQB pa najmanj 62.900 (300 4Matic) in največ 65.900 evrov (350 4Matic), pri čemer ni upoštevana različica 250 s prednjim pogonom.◄

Foto: VK