Dacia Duster: na slovenskem trgu Dacia Duster: na slovenskem trgu
  Bigster, koncept iz leta 2021, je postal resničnost. To je Duster tretje generacije, nastal na novi platformi in, kot so napovedali, skoraj enak... Dacia Duster: na slovenskem trgu

Dacia Duster: vse je novo, le njegovo poslanstvo ostaja enako.

 

Bigster, koncept iz leta 2021, je postal resničnost. To je Duster tretje generacije, nastal na novi platformi in, kot so napovedali, skoraj enak konceptu. Konec lanskega leta je bila svetovna premiera, danes je že v naših prodajnih salonih za najmanj 18.990 evrov.

Platforma koncerna Renault Nissan CMF-B LS je sicer stara že pet let, je pa prvič, da Duster ne podpira Daciina platforma B0. Po natanko 14 letih dveh generacij (več kot 2,4 milijona izdelanih) prihaja Duster tudi z naprednimi pogoni in z vsem, kar še omogoča naprednejša platforma.

Zunanjost je v nasprotju z nežnimi cestnimi in športnimi terenci še bolj škatlasta, kot je bila doslej, a javnost je že ob predstavitvi Bigsterja navdušujoče sprejela novo oblikovalsko smer. Zunanjost je videti prepričljiva.

  • Dacia Duster HIGH RES (142)
  • Dacia Duster HIGH RES (115)c
  • Dacia Duster HIGH RES (119)
  • Dacia Duster HIGH RES (133)a
  • Dacia Duster HIGH RES (147)

A novi Duster nima lahkega dela; pri nas, denimo, je Duster v svojem razredu v številni konkurenci ta hip na četrtem mestu, za sabo je pustil tudi zveneča imena, kot so T-Cross, Kamiq, T-Roc, Taigo, Vitara in tako naprej.

Tudi notranjost je navdahnjena z Bigsterjevo, vključno s 7-palčnim zaslonom za merilnike, z novim volanskim obročem in z do 10,1-palčnim osrednjim zaslonom. Z novo platformo so (lahko) prišli tudi naprednejši asistenčni sistemi, ki so po novem obvezni, a ne zgolj ti.

Za notranjost pravijo, da je, navkljub skoraj enakima dolžini in širini (od prejšnje je nižji za dobre tri centimetre), prostornejša. Za nekaj deset litrov je večji tudi prtljažnik, ki zdaj meri od 478 litrov, pri podrtih zadnjih sedežih pa 1.623 litrov. Štirikolesni pogon seveda vzame nekaj te litraže.

Duster nove generacije prinaša tudi dve posebne novosti. Prva je paket Sleep, prvič uveden pri modelu Jogger; z njim ga je moč preobraziti v vozilo za kampiranje. Druga posebnost pa je sistem YouClip za pritrjevanje praktičnih dodatkov na do osmih (serijsko jih je 6) mestih v notranjosti vozila. Vsako od teh pritrdišč zmore nositi do 8 kilogramov mase.

Pri tehniki morda velja omeniti, da je Duster dobil novo zadnjo premo, ki je zdaj pri 4-kolesno gnanih različicah večvodilska. Izboljšali so še izolacijo zunanjega trušča in sedeže, volan pa je po novem bolj neposreden.

Pogoni so trije. Najšibkejši je ECO-G 100 (74 kW), ki deluje tudi (ali predvsem) na plin (moč pri delovanju na bencin je 67 kW), kar zmanjša stroške goriva in izpuste. Sledi blagi hibrid 1.2 TCe 130 (96 kW), pri katerem blaga hibridizacija za 10 odstotkov zmanjšuje porabo in izpuste. V vrhu ponudbe je pravi hibrid (Hybrid 140, 104 kW), za katerega so izmerili, da zmore do 80 odstotkov mestne vožnje opraviti v zgolj električnem načinu.

V osnovi motor spredaj žene prednji kolesi, na izbiro pa je še vedno tudi pogon 4×4, s katerim se tudi dno vozila z 209 dvigne na 217 milimetrov od tal, nekoliko pa sta ob tem širša tudi koloteka. Pogon na vsa kolesa je možen le z motorjem 1.2 TCe 130.

Novi Duster je na voljo s štirimi paketi opreme, menjalnik pa je ročni (6), le pri hibridni različici je seveda samodejni.

V ceniku je tako vsega skupaj 13 različic in z osnovno opremo Essential je na voljo le z osnovnim motorjem ECO-G 100, stane pa 18.990 evrov. S preostalimi tremi paketi so možne vse štiri pogonske različice, torej 1.0 ECO-G 100, 1.2 TCe 130, 1.2 TCe 130 4×4 in Hybrid 140. Z drugim paketom opreme Expression segajo cene od 20.490 do 24.990 evrov, pri paketih Journey in Extreme pa so cene enake, ker gre za različne namembnosti, kot nakazujeta že imeni paketov. Takšni Dusterji stanejo od 22.190 do 26.690 evrov.

Glede na izkušnje in na prve odzive pri slovenskem zastopniku menijo, da bodo prodali okoli 80 novih Dusterjev na mesec.◄

Foto: Dacia