Avtomobilski teden 41, 2019 Avtomobilski teden 41, 2019
VW predstavlja novo poslovno strategijo Verjetno je že pozabljeno, a pred dolgimi leti (ali kar nekaj desetletji) je dr. Ferdinand Piëch kot predsednik uprave... Avtomobilski teden 41, 2019

Se bodo Škode pocenile in Seati podražili?

VW predstavlja novo poslovno strategijo

Verjetno je že pozabljeno, a pred dolgimi leti (ali kar nekaj desetletji) je dr. Ferdinand Piëch kot predsednik uprave koncerna Volkswagen (VW) na vprašanje, ali si posamezne znamke znotraj koncerna ne konkurirajo premočno (kanibalizem), dogovoril – ne. Če bi še živel, bi morda spoznal, da v koncernu sedaj pihajo drugačni vetrovi.

Iz VW sedaj sporočajo, da bodo bolj ‘diferencirali’ posamezne avtomobilske tovarne oziroma znamke. Konkretno naj bi to pomenilo, da naj bi se Škoda, ki je znotraj koncerna skoraj izjemno uspešna, začela censko bolj spogledovati z avtomobili tovarn Hyundai, Kia in celo Dacia. Med drugim naj bi to pomenilo, da naj bi se bolj kot doslej posvetila vzhodno in srednjeevropskim trgom, kar bi utegnilo zadostovati za domnevo, da se bodo Škode sem in tja celo pocenile. Obratno naj bi se zgodilo s Seatom: ta naj bi znotraj koncerna dobil nekaj višji položaj, predstavljal naj bi bolj ’emocionalno’ ponudbo oziroma avtomobile. Slaba stran te spremembe utegne biti dejstvo, da se bodo Seati podražili v primerjavi z vozili matičnega Volkswagna. Precej presenetljiva je tudi ideja, da naj bi se Seat bolj primerjali z avtomobili Alfa Romeo.

Pravzaprav je ideja, ki prihaja iz največjega svetovnega avtomobilskega koncerna, razumljiva in morda tudi uresničljiva. Dokazuje pa še marsikaj drugega. Recimo to, da je znotraj korporacije izjemno težko uravnati odnose tako, da so vsi zadovoljni. Ni namreč še pozabljeno, kako so lani iz matičnega VW začele prihajati zahteve, naj Škode nastajajo tudi v Nemčiji in da naj češka avtomobilska tovarna več prispeva za tehnologijo, ki jo črpa iz skupnega jedra. Po drugi strani se zdi nekoliko neobičajna ideja o Seatu in Alfa Romeo. Italijanska hiša, nekdaj ikona avtomobilskega sveta in menda tudi neuresničena želja omenjenega dr. Ferdinanda Piëcha, je zgolj senca nekdanje moči, slave in tržnega uspeha – in to že nekaj (pre)dolgih let.

***

Toyotina Corolla žanje veliko tržnega uspeha.

Corolla krepko vodi

Lestvica najbolje prodajanih avtomobilov vseh časov ima kar nekaj prvakov, prav tako se vsako leto krešejo mnenja o tem, katera tovarna ima v svoji vitrini lovoriko največjega in (morda) posledično najuspešnejšega. Toda podatki o najuspešnejših avtomobilih na obli v prvem letošnjem polletju v tem pogledu ne dopuščajo posebnega dvoma – Toyotina Corolla je precej pred zasledovalci.

Po statistiki spletne strani Focus2Move so v letošnjih prvih šestih mesecih prodali več kot 713 tisoč Coroll. To je bilo za 0,5 odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju, toda Ford F kot drugi za japonskim avtomobilom zaostaja za skoraj 100 tisoč (622 tisoč). Skoraj enaka je razlika do tretjega avta na tej lestvici, in sicer Toyote RAV4 (519 tisoč). Toda obstaja pomembna razlika: medtem ko je Corollin rezultat malenkost skromnejši kot lani, kar velja tudi za Forda F (minus 0,1 odstotka), številke kažejo, da se je prodaja RAV4 povečala za krepkih 7, 3 odstotka. Na petem in šestem mestu sta nato dve Hondi (Civic s prodajo 491 tisoč in CR-V, ki je ‘našel’ 455 tisoč kupcev). Prvi evropski avto na tej lestvici je Volkswagnov Tiguan (429 tisoč), ki je za malenkost prehitel hišnega Golfa (417 tisoč). Na osmem mestu je Ram Pick Up (406 tisoč), deveto in deseto mesto pa je pripadlo Toyoti Camry (406 tisoč ali nekaj sto manj kot prej omenjeni Ram) oziroma Volkswagnu Polu (367 tisoč). Najbolje prodajani električni baterijski avtomobil pa je bila Tesla 3, saj so jih v šestih mesecih prodali malenkost več kot 140 tisoč.

***

Septembra je prodaja Porschejev v Nemčiji zrasla za precej neverjetne odstotke.

Nemčija: letošnji september povsem drugačen od lanskega

Lanski september na večini evropskih trgov ni bil naklonjen poslu z avtomobili in ve se, zakaj. Uvajanje novega merilnega protokola WLTP, ki je začel dejansko veljati 1. septembra lani, je v avtomobilske trgovine zlasti avgusta pognal tudi tiste, ki sicer niso (še) imeli v mislih novega avtomobila. Prodaja je zato septembra tako rekoč strmoglavila. Tudi ali predvsem zaradi tega je bila prodaja v letošnjem septembru bistveno ugodnejša kot v enakem lanskem mesecu.

Po svoje vsaj nekoliko preseneča Nemčija, ki je, to je tako ali tako že dolgo znano, najbolj avtomobilska država na Stari celini. V letošnjem septembru je posel poskočil za nič manj kot 22 odstotkov, saj je bilo prodanih več kot 244 tisoč vozil. Prav zavoljo lanskega uvajanja WLTP so tokrat nekatere avtomobilske hiše zabeležile skoraj neverjetne pluse. Tako se je prodaja Porschejev povečala za nič manj kot 431 odstotkov(!), Audi je posel povečal za 148, matični Volkswagen za 96, Seat je poskočil za 79 in Škoda za ‘skromnih’ 28 odstotkov. Seznam tovarn, ki jim je šlo v letošnjem septembru precej bolje kot v enakem lanskem mesecu, se nadaljuje s Hondo (plus 118 odstotkov), francoski Renault je zabeležil 51 odstotkov boljši rezultat, Mercedes-Benz je zrasel za 20 odstotkov ipd.

In vendar septembra vsi le niso bili zadovoljni. Med tistimi s prodajnim minusom so Jaguar (47 odstotkov manj), Peugeot je bil za 27 odstotkov slabši, BMW za 19 in Opel za nič skromnih devet odstotkov. Zanesljivo se bodo (ali so se že) vprašali, kaj se jim je zgodilo v letošnjem devetem mesecu.

Janez Kovačič