Avtomobilski teden 18, 2024 Avtomobilski teden 18, 2024
  Zgoraj Ferrari, takoj za njim pa Porsche Ko gre za vprašanje, katera avtomobilska hiša je po obsegu izdelave in posledično tudi prodaje največja... Avtomobilski teden 18, 2024

Ferrari ustvari največ dobička na prodan/izdelan avtomobil, kar ni presenečenje.

 

Zgoraj Ferrari, takoj za njim pa Porsche

Ko gre za vprašanje, katera avtomobilska hiša je po obsegu izdelave in posledično tudi prodaje največja na obli, že dve leti ni nobenih dvomov. Lovorika je v vitrini japonske Toyote, nemški Volkswagen zaostaja, pri čemer ni nepomembno, da je lani izdelal dva milijona manj vozil. Tudi pri prav tako bistvenem – katera tovarna zasluži največ pri posameznem avtomobilu – ni velikih skrivnosti. V ospredju so tisti, ki naredijo malo, zaslužijo pa skoraj izjemno veliko.

Če začnemo pri koncu, potem je med velikimi in znanimi najprej na vrsti ameriški Ford. Ta ima v povprečju 3,1-odstotni dobiček na avto, pri čemer pa so imeli lani okoli 4,3 milijarde čistega dobička. Nekoliko boljši je bil v tem pogledu Nissan, sestavni del zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, ki imel pri avtu 4,6-odstotni dobiček. Sledita Mazda in Volvo s 5-odsotnim povprečnim dobičkom, medtem ko je General Motors, nekoč največji na obli, nekoliko boljši s 5,4-povprečnim odstotnim dobičkom.

Gotovo ni nepomembno, da sta tako skupina Volkswagen (vendar ne vse tovarne) in japonska Honda v tem pogledu dokaj blizu: prvi je ustvaril 5,8-odstotni dobiček na avto, drugi pa malenkost manj kot sedem odstotkov. Tesla in Hyundai sta skoraj povsem enaka – prvi je ustvaril 9,2, drugi 9,3-odstotni dobiček pri avtu. In največji/najboljši med vsemi?

Pri Toyoti so verjetno zadovoljni z v povprečju 11,1-odstotnim čistim dobičkom na prodani avtomobil. BMW je bil prav tako v tej skupini (točno 11 odstotkov), Mercedes-Benz nekoliko boljši (11,6 odstotka), z enakim rezultatom se lahko pohvali južnokorejska Kia. Zanimiv in uspešen v tem pogledu je bil Stellantis (11,8 odstotka). Povsem v vrhu pa sta po pričakovanjih dve znani avtomobilski hiši – Porsche in Ferrari. Prvi je znotraj koncerna Volkswagen, drugi je pri Stellantisu, vendar imata oba poseben položaj. Porsche je lani izdelal več kot 320 tisoč vozil, pri vsakem je ustvaril v povprečju 18-odstotni čisti dobiček. Ferrari je absolutni prvak, kajti pri vsakem avtu je imel kar 27-odstotni povprečni dobiček. Toda ta italijanska avtomobilska tovarna je v primerjavi s Porschejem prava manufaktura, saj je lani na trg ‘pripeljala’ zgolj 13.663 bolidov. In najcenejši Ferrari naj bi bil Roma GT Coupé, katerega povprečna cena naj bi bila okoli 227 tisoč evrov …

***

Električno gnani Cuprin Born je šel v letošnjih štirih mesecih pri nas dobro v promet.

 

Slovenija: pričakovano in nič presenetljivo

Posel z avtomobili na slovenskem trgu je razmeroma ugoden in to kljub temu, da se sem in tja pojavljajo ‘glasovi’, da ne gre tako, kot so si predstavljali. Ampak tega bi morali biti že vajeni, pri čemer drži, da ni pretirano modro – ali sploh ne – razglašati, da gre ‘še kar’. Kakorkoli že, podatki za april in letošnje štiri mesece potrjujejo to, kar je bilo zapisano – bolj ali manj.

Aprila je bilo pri nas po podatkih sekcije za osebna motorna vozila pri TZS prodanih 4.694 osebnih avtomobilov, kar je bilo za solidnih 8,2 odstotka več kot aprila lani. Na letni ravni je prirastek nekoliko skromnejši – posel se je povečal za pet odstotkov na skupaj 18.687 avtomobilov. Bežen pregled prodaje po avtomobilskih razredih razkrije znano sliko – najbolje so šli v promet majhni športni terenci (SUV), za njim pa tisti srednje velikosti, tudi kupcev tistih največjih vozil te vrste ni manjkalo. V skupnem seštevku se njihov skupni tržni delež v letošnjih štirih mesecih približuje polovici – in to že precej časa ni nič presenetljivega.

Nič presenetljivega ni niti na lestvici najuspešnejših tovarn na slovenskem avtomobilskem prostoru. Zgoraj nemški Volkswagen (VW), sledi mu češka Škoda, za obema je francoski Renault, med peterico sta še japonska Toyota in francoski Peugeot. Še manj presenetljiv je položaj oziroma stanje med najbolje prodajanimi avtomobili v štirih mesecih: Škoda Octavia je trdno zasidrana na prvem mestu, z opazno razliko ji sledi Renault Clio, v druščini petih so še Peugeot 2008, pa Toyota Yaris Cross in Dacia Duster. Gotovo pa ni mogoče prezreti, da je največji (odstotkovni) skok v tem obdobju zabeležil Peugeot 2008, saj je njegova prodaja poskočila za skoraj 130 odstotkov. Baterijski električni avtomobili?

Statistika opozarja, da gre pri tem zgolj za oceno. Precej nenavadno. Številke v štirih mesecih so skromnejše kot v lanskem enakem oziroma primerljivem obdobju, kar gre v korak z dogajanjem na drugih evropskih trgih. Do konca aprila se je za te avtomobile odločilo 1.141, lani pa 1.453 kupcev. Padec ne preseneča, vzroki so znani. Ampak vsaj nekoliko je vendarle presenetljiva lestvica petih najbolje prodajanih avtomobilov te vrste: zgoraj sta Tesla Y in 3, za njima pa Cuprin Born, kar je vendarle zanimivo. Sledi Hyundaijeva Kona, kar ni presenečenje, verjetno še manj kitajski MG4 Electric. Sklep? Kitajci prihajajo in se uveljavljajo – pa naj bo prav ali ne.

Janez Kovačič