Znova Corvette Stingray! Znova Corvette Stingray!
S premierno predstavitvijo popolnoma novega modela Corvette Stingray na salonu v Detroitu postavlja Chevrolet nova merila zmogljivosti. Corvette Stingray je z močjo 335 kW... Znova Corvette Stingray!
Stingray: najzmogljivejši Corvette doslej!

Stingray: najzmogljivejši Corvette doslej!

S premierno predstavitvijo popolnoma novega modela Corvette Stingray na salonu v Detroitu postavlja Chevrolet nova merila zmogljivosti.

Corvette Stingray je z močjo 335 kW (450 KM) in navorom 610 Nm  najmočnejši serijski model doslej. Poleg tega je tudi najzmogljivejši doslej, saj od 0 do 96 km/h pospeši v manj kot štirih sekundah. Pričakujejo, da bo tudi najvarčnejši model Corvette doslej, saj bo njegova poraba goriva (po ameriškem standardu EPA) manjša od trenutnega modela, ki naj bi na 100 km porabil 9 litrov goriva na 100 kilometrov.

»Tako kot že prvi modeli Stingray letnika 1963 so se tudi kasnejši modeli Corvette vedno ponašali z vrhunskimi zmogljivostmi, najnaprednejšimi tehnologijami, privlačno obliko in vznemirljivo izkušnjo vožnje,« pravi Mark Reuss, predsednik družbe General Motors za Severno Ameriko.

Chevrolet Corvette Stingray si s prejšnjim modelom deli le nekaj delov, vse ostalo je novo. Tako ima popolnoma novo zgradbo karoserije in podvozja, nov pogonski sklop in tehnologije, ki vse skupaj podpirajo, ter popolnoma novo obliko notranjosti in zunanjosti. Notranjost je izdelana iz pravih ogljikovih vlaken, aluminija in ročno obdelanega usnja. Ogrodje sedežev je izdelano iz magnezija, za informacije in zabavo pa skrbita dva 8-palčna nastavljiva zaslona.

Napredne tehnologije za pomoč vozniku vključujejo petstopenjsko nastavitev načina vožnje, ki avtomobil prilagodi voznikovim željam. Ima nov, sedemstopenjski ročni menjalnik z aktivno sinhronizacijo vrtilne hitrosti motorja, ki predvideva, v katero prestavo bo voznik prestavil, in temu primerno prilagodi hitrost motorja ter tako zagotovi optimalno prestavljanje.

Popolnoma nov 8-valjni motor 6.2L LT1 združuje napredne tehnologije, ki vključujejo neposredno vbrizgavanje goriva, neprekinjeno prilagodljivo krmiljenje ventilov in sistem, ki zagotavlja večjo moč pri manjši porabi goriva.

Dirkaški paket za boljše zmogljivosti Z51 vključuje elektronsko krmiljenje diferenciala za preprečevanje zdrsa, sistem mazanja s suhim oljnim koritom, zmogljivejše zavore, hlajenje diferenciala in menjalnika ter edinstven paket aerodinamične opreme za izboljšanje stabilnosti pri visoki hitrosti.

Novi model Corvette Stingray bodo izdelovali v obratu družbe GM v Bowling Greenu, ZDA, ki ga je družba posodobila z naložbo v vrednosti 131 milijonov USD, od česar je 52 milijonov namenila obratu za izdelavo karoserij, ki bodo prvič v zgodovini izdelane interno.

Corvette Stingray bo naprodaj v tretjem četrtletju leta 2013.

Foto: Chevrolet