Volkswagen: kljub pretresom dobro letošnje poslovanje Volkswagen: kljub pretresom dobro letošnje poslovanje
Kljub temu, da se v vrhovih nemškega koncerna Volkswagen (VW) dogajajo velike kadrovske spremembe, je skupina v letošnjih prvih treh mesecih poslovala dobro. Tako... Volkswagen: kljub pretresom dobro letošnje poslovanje
Med možnimi Piëchovimi nasledniki omenjajo tudi Wolfganga Reitzleja, ki je sedaj na čelu gumarskega koncerna Continental.

Med možnimi Piëchovimi nasledniki omenjajo tudi Wolfganga Reitzleja, ki je sedaj na čelu gumarskega koncerna Continental.

Kljub temu, da se v vrhovih nemškega koncerna Volkswagen (VW) dogajajo velike kadrovske spremembe, je skupina v letošnjih prvih treh mesecih poslovala dobro. Tako imenovani operativni dobiček je bil v tem času v primerjavi z enakim lanskim obdobjem večji za 17 odstotkov.

Kot pravijo pri VW, je to predvsem posledica varčevalnega programa in dobrega poslovanja španskega Seata, ki je sestavni del skupine. Ta je imel v omenjenem času prvič po sedmih letih dobiček. Podatki za zadnje tri mesece tudi kažejo, da je bila operativna marža Audija in Porscheja manjša zaradi velikih investicij.

V letošnjih prvih treh mesecih je imelo 12 tovarn, ki sestavljajo skupino VW, 52,7 milijarde evrov prometa, kar je deset odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. Koncern je po obsegu prodaje v tem obdobju zaostal za japonsko Toyoto; prodanih je bilo 2,49 milijona vozil oziroma 1,8 odstotka več kot lani. Japonska tovarna je v tem času prodala 2,52 milijona vozila oziroma 2,5 odstotka manj.

V ozadju teh številk pa seveda še vedno odmeva odstop dr. Ferdinanda Piëcha, predsednika nadzornega sveta skupine VW. Sedaj že ugibajo, kdo bi utegnil biti njegov naslednik, čeprav je jasno, da bo treba počakati vsaj do 5. maja, ko bo skupščina delničarjev. Znano je, da se je moral dr. Piëch ukloniti ostremu nasprotovanju petih pomembnih članov nadzornega sveta, ki so se postavili na stran dr. Martina Winterkorna, izvršnega direktorja koncerna VW. Med možnimi novimi predsedniki nadzornega sveta VW se pojavlja dr. Wolfgang Porsche, Piëchov bratranec in njegov ostri nasprotnik, pa tudi Wolfgang Reitzle, nekoč pomemben človek BMW in Forda, sedaj pa najpomembnejši mož gumarskega koncerna Continental.◄

Dr. Martin Winterkorn ostaja na čelu koncerna Volkswagen.

Dr. Martin Winterkorn ostaja na čelu koncerna Volkswagen.